java777 Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Witam, Szukam roweru żeby zastąpić mój wysłużony kands maestro 2014. Szukałem czegoś na osprzęcie shimano alivio , deore w górę. Rower uniwersalny do jazdy po mieście ,ale żebym mógł wjechać na polną drogę i nie kopać się w piachu jak przy moich 700x38C. Rozważałem Kross Esprit 5.1 jednak dzisiaj znalazłem i zamówiłem Indiana X-PULSER 5.9 https://rowery-indiana.pl/rowery/rowery-mtb/x-pulser-59-m19-29-cali-meski-czarno-grafitowy-2021 W opisie podają amortyzator Judy TK RMT 29" - czy jest to amorek powietrzny? Hamulce w większości rowerów do 3000zł to co najwyżej shimano mt200 w tej Indianie mamy BR-MT410. Czy to dobry wybór czy szukać czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Ze zdjęć widać że amor sprężynowy, hamulce po za kształtem klamki niczym nie różnią się od mt200. Nie twierdzę że sam sam rower to zły wybór, piszę tylko informacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, java777 napisał: Czy to dobry wybór czy szukać czegoś innego? Dobry. Popatrz jeszcze na Tabou Blade 4.0 chociaż w zasadzie już zamówiłeś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 22 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) Panowie pojawił się inny problem. Przekopałem trochę forów i boje się o rozmiar tego roweru. Mam 182 cm / 85 cm przekrok, długie ręce. Użytkownicy wybierają rozmiar 21' przy 185 cm w górę więc Indianowe 180-190 cm się na wiórki nadaje...Czy 21' nie będzie zbyt duże? Czy są jakieś inne modele np x-pulser 5.9 , x-pulser 6.9 które mają taką samą geometrię ramy żeby sprawdzić w Warszawie? Firmie Indiana która nie posiada swojej tabelki rozmiarowej , nie ufam. https://rowery-indiana.pl/rowery/rowery-mtb Zgodnie z ich dobierajką rozmiarową jak wybiorę długość nogi 95 cm (max długość) pokazuje mi zalecany rozmiar 21' , pomimo że mają w ofercie 23'. Rower będzie odbierał znajomy i nie mam możliwości przymierzenia osobiście w tym sklepie. Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez java777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Wg mnie jesteś idealny na 19 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 22 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 2 godziny temu, chudzinki napisał: Dobry. Popatrz jeszcze na Tabou Blade 4.0 chociaż w zasadzie już zamówiłeś... Tabou Blade 4.0 wydaje się spoko. hamulce + manetki altus więc średnio ale do jazdy rekreacyjnej powinny wystarczyć . masz może jakieś testy albo opinie tego sprzętu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Amortyzator najniższa półka, ale powietrzny. Co najważniejsze - główka ramy taperowana. Testy? To nie ten przedział cenowy żeby ktoś się bawił w takie rzeczy, a osprzęt montowany do setek modeli rowerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 22 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Pytanie o ramę. Rozważałem też Indianę X-Pulser 5.9 i 6.9 ale kolega z sąsiedniego forum napisał że mają słabe opinie więc zostałem przy Stormie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 4 godziny temu, java777 napisał: jednak dzisiaj znalazłem i zamówiłem Indiana X-PULSER 5.9 Cytat więc zostałem przy Stormie. Pogubiłem się... Cytat kolega z sąsiedniego forum napisał że mają słabe opinie Bo? Pękają przy jeździe zgodnie z przeznaczeniem? Storm ma sztywne osie, więc może o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 22 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) sorki chudzinki pogubiłem fora . cytuje kolegę z sąsiedniego forum "Z dyskusji tu na forum przewija się że X-Pulser 5.9/6.9 nie były za dobrej jakości. Judy TK jest olejowo-sprężynowy i słyszałem że wyjątkowo nieudany. Ja bym raczej polował na mało używanego Indiana Storm X7/X8 na OLX. Najlepiej takiego co ma jeszcze gwarancję. Będziesz miał sztywne osie, dobrego powietrznego Recona, Deore i heble MT400. Kiedyś zmienisz klamki na MT500 (250-300 zł) z Servo Wave i będziesz miał zaiste hamowanie i dobry rower na następne 5-10 lat." Zamiast tego pulsera znalazłem X7-Storm https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m21 tylko że w ramie 21' https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m21 Zrezygnowałem z tego Pulsera i skupiłem się na tym Stormie Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez java777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Za duży, ale to nie ja będę na nim jeździł 😀. Teraz się wyjaśniło co do kwestii jakości (ramy) - to raczej chodzi o zamontowany osprzęt, ale fakt - X7 zdecydowanie lepsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 @chudzinki Akurat przymierzyłem trekkingowa Indiane 21 u kolegi i jest za duża, więc muszę zrezygnować z tego storma x-7. Tabou Blade 4.0 - sprawdziłem ten rower i wydaje się świetny. Niestety została rama 18' i 22'. Czy 18' na 182 cm wzrostu da radę? Pytanie jeszcze czy ten model ma sztywne osie czy szybkozamykacze? Mój cross kands maestro ma te drugie i za każdym włożeniem do bagażnika i zdjęciu koła trzeba regulować hamulce-v-brake. Nigdy nie miałem hampli tarczowych , przypuszczam że tutaj byłoby jeszcze więcej zabawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Cytat Czy 18' na 182 cm wzrostu da radę? Tak. Cytat czy ten model ma sztywne osie czy szybkozamykacze? To drugie, zwykłe QR. Co do hamulców - różnie bywa. Czasami przez kilka ściągań koła nic nie regulowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Co myślisz o crossie Riverside 920 z Deca? On jest na sztywnych osiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Niestety nie, ale jeżeli tylko odpowiada napęd to sprzęt za tą cenę rewelacyjny. ALE W dniu 22.08.2022 o 11:17, java777 napisał: żebym mógł wjechać na polną drogę i nie kopać się w piachu jak przy moich 700x38C. 😀 To już Ty musisz zadecydować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) chyba zaryzykuje i wezmę ta 18' Blade 4.0 . Pojawia się jedna, zasadnicza kwestia - jedni podaja amor SUNTOUR XCR AIR , inni ZOOM VAXA 32 air. Masz może jakieś doświadczenia z tym sprzętem? czy jeżeli byłby to zoom czy dalej byś polecił? Rozważałem też dołożenie do 3,5k zł i kupno Blade 5.0 w ramie 20. W wersji 4.0 mamy 2x10 ( kaseta 11-42T i korbę 36/22T) , w 5.0 - korba 32T i kaseta SHIMANO M5100 / 10-51T. Czy dobrze myślę że 4.0 na prostej osiągnie większe prędkości? Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez java777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Tak. Ja brałbym zdecydowanie 4.0, nawet z Zoom`em. Amor zawsze można z czasem wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Tak apropo polecenia z zoomem czy apropo większych prędkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Ani tego Zooma ani XCR nie ma co szczególnie polecać, ale jeżeli chcesz uniwersalny napęd to na pewno nie jest nim 1xx. Chyba, że na korbie jest zębatka min. 36 i mieszkasz na terenie bez większych podjazdów i/lub masz (bardzo) mocną nogę 😀. Piszę to z punktu widzenia moich terenów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 1 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2022 @chudzinki https://www.intersport.pl/rower-gorski-mtb-genesis-2022-impact-5-2-29-1x11-778890.html 48 i 53 cm https://www.intersport.pl/rower-gorski-mtb-genesis-2022-impact-7-2-29-1x11.html 48 cm ten droższy genesis ma amor powietrzny ? i czy ma sztywne osie? https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-kellys-spider-80-2021/kolor-fioletowy_rozmiar--ramy-l mam do wyboru M i L https://sportbikegroup.pl/tabou-blade-4-0-29-2021.html zostało 18' co byś wybrał z tych modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 1 Września 2022 Udostępnij Napisano 1 Września 2022 Cytat ten droższy genesis ma amor powietrzny ? i czy ma sztywne osie? 2 x nie. Cytat co byś wybrał z tych modeli? Tabou ze względu na taperowaną główkę, a w drugiej kolejności Kellys. Oba mają napędy 2xx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 4 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2022 @chudzinki ostateczny finał: TABOU BLADE 4.0 29" 2021 za 2900zł Kellys Spider 90 za 3500 zł TABOU BLADE 5.0 3500 zł co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xgrzehoox Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Cytat co wybrać? Z tych brałbym Kellys " L" Jeśli jednak chcesz Tabou to weź ramę 20" (długie ręce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
java777 Napisano 4 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Przymierzałem Kellysa Spider 80 L i pozycja przy samej jezdzie byla ok , jednak zero zapasu, jajka na ramie. Biorę 18' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 5 Września 2022 Udostępnij Napisano 5 Września 2022 @java777, ja podtrzymuję to co napisałem powyżej 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi