GAdamo Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 Mam prośbę o pomoc w wyborze gravela. Obecnie pozostały na placu boju dwa rowery Look 765 gravel rok modelowy 2022 w podstawowej konfiguracji na mieszanym GRX 800/600 cena katalogowa 14700 zł oraz Scott Addict 30 grawel rok modelowy 2022 w podobnej konfiguracji cena katalogowa 12599 zł. Pozdrawiam dziękując z góry za pomoc
KNKS Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 Addict Gravel 30 ma pochowane kable i przy 765 wygląda jak z odległej przyszłości 😉
Gość Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 No i jeżeli autor go kupi, to poczuje tą odległą przyszłość w kieszeni, jak przyjdzie chociażby do serwisu sterów.
KNKS Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 Filip, nie chcę Ci robić przykrości 😅 żebyś znowu nie odchodził z Forum, ale kokpity zintegrowane, a co za tym idzie wewnętrzne prowadzenie kabli to już praktycznie standard w rowerach szosowych, za chwilę będzie standardem w gravelowych a w najbliższej przyszłości w MTB (patrz Scott Spark). Tak więc chyba najwyższy czas pogodzić się z progresem w technologii rowerowej. Są gorsze rzeczy w rowerowym świecie... DI2, AXS... Co będzie jak padnie bateria... 😆 W najgorszym wypadku zakończy się era robienia wszystkiego samemu w piwnicy szwagra i serwis wreszcie zarobi dodatkowe 50zł za usługę 😁 Sorry za OT ale nie mogłem się powstrzymać.
Mandoleran Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 Problemem jaki widzę ze zdjęć Scotta to kable które idą wzdłuż kierownicy do chowanego mostka, więc jakaś nawigacja, czy lampka może mieć problem przy montażu.
Gość Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 Nie robisz mi przykrości, bo mnie to nie dotyczy, ani nic z tego nie mam. Po prostu uważam że to głupi trend i jeżeli są dwa rowery które się tym różnią, to ja bym nie polecił tego ze schowanymi przewodami. Czy Di2, AXS jest gorsze? No nie wiem. Wprowadza jednak jakąś sensowną zmianę. Baterie także sobie wymienisz samodzielnie. Ta technologia jest już od lat, a nie widzę żeby ludzi szczególnie na nią narzekali. A co dają schowane przewody? Jakieś ułamki procenta zysku na oporze aerodynamicznym, bo 80% czy 85% oporu tworzy sam rowerzysta. No i piszemy o szosie, a tu jest Gravel. Po co to w Gravelu? Co to daje oprócz diametralnego zwiększenia kosztów serwisu? No i nie, wymiana sterów nie będzie o 50 zł droższa. Będzie znacznie, znacznie droższa, bo roboty jest potwornie dużo. Według mnie, jest to jedna z najgłupszych rzeczy jaka pojawiła się na rynku w ostatnich latach.
Gość Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 39 minut temu, KNKS napisał: w najbliższej przyszłości W mtb już się zaczęło A co ze zrywaniem połączenia w przerzutkach w di2 rozwiązany problem?
Mod Team Pixon Napisano 9 Lutego 2022 Mod Team Napisano 9 Lutego 2022 Pytanie jak często wymieniasz stery / łózyska sterów. Ja w mojej całej karierze, to od momentu jak weszły stery ahead, czyli nie to gówno skręcane pod widelec 1", to stery z raz musiałem wymienić, bo się zużyły. A tak to, jest to element praktycznie nie wymienialny dla mnie. Najbardziej dostaje dolne łożysko, więc od biedy wymieni się tylko to, bez większych trudności.
Mandoleran Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 44 minuty temu, skom25 napisał: Nie robisz mi przykrości, bo mnie to nie dotyczy, ani nic z tego nie mam. Po prostu uważam że to głupi trend i jeżeli są dwa rowery które się tym różnią, to ja bym nie polecił tego ze schowanymi przewodami. Czy Di2, AXS jest gorsze? No nie wiem. Wprowadza jednak jakąś sensowną zmianę. Baterie także sobie wymienisz samodzielnie. Ta technologia jest już od lat, a nie widzę żeby ludzi szczególnie na nią narzekali. A co dają schowane przewody? Jakieś ułamki procenta zysku na oporze aerodynamicznym, bo 80% czy 85% oporu tworzy sam rowerzysta. No i piszemy o szosie, a tu jest Gravel. Po co to w Gravelu? Co to daje oprócz diametralnego zwiększenia kosztów serwisu? No i nie, wymiana sterów nie będzie o 50 zł droższa. Będzie znacznie, znacznie droższa, bo roboty jest potwornie dużo. Według mnie, jest to jedna z najgłupszych rzeczy jaka pojawiła się na rynku w ostatnich latach. Ten trend wymuszają klienci bo chcą zmian, a nie tylko nowego koloru w nowym roczniku przy jednoczesnej podwyżce ceny. Jest obecnie moda na chowane całkowicie kable, a też zaczyna się moda na aero gravele czy inne dziwne twory. Nie ukrywam bo taki czysty kokpit bardzo estetycznie wygląda, zero jakiegoś druciarstwa że ramę trzeba zabezpieczać przed obcierką kabli, bez najmniejszego problemu można sobie na kiere zamontować torbę, a że serwis będzie droższy... Wszystko jest droższe, bo umówmy się - jak ktoś sobie kupi rower za 12-20k to i też z serwisem nie będzie jakiegoś problemu, szkopuł w tym, by znaleźć ten dobry serwis 😉.
Gość Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 5 minut temu, Pixon napisał: A tak to, jest to element praktycznie nie wymienialny dla mnie. Najbardziej dostaje dolne łożysko, więc od biedy wymieni się tylko to, bez większych trudności. Jest jeszcze coś takiego jak okresowy serwis. Po prostu wypada zajrzeć, wyczyścić i złożyć. No chyba że ktoś lubi w środku sezonu robić serwis, bo coś się rozpadło. Co do dolnego łożyska, nie bardzo wiem czym wymiana miałaby się różnić o wymiany górnego. 51 minut temu, Kemusi napisał: A co ze zrywaniem połączenia w przerzutkach w di2 rozwiązany problem? Nie wiem, ale wiem że elektronika przynosi realne korzyści, w przeciwieństwie do schowanych przewodów. Dobra, koniec OT z mojej strony.
Gość Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 Ok. Tyle też wiem, byłem ciekaw czy kto się osobiście spotkał z problemem. Zastawiałem się , czy to przypadkiem wilgoć nie rozłącza akumulatora w przerzutce
Mod Team Pixon Napisano 9 Lutego 2022 Mod Team Napisano 9 Lutego 2022 9 minut temu, skom25 napisał: Co do dolnego łożyska, nie bardzo wiem czym wymiana miałaby się różnić o wymiany górnego. Przez górne łóżysko przechodzą przewody, żeby je wyciągnąć / wymienić musisz rozpinać pancerze - hamulcowy i przerzutkowy. Przez dolne wydaje mi się, że nie. Choć pewien nie jestem, bo nie rozbierałem jeszcze takiego roweru. ...w sumie to chyba też, pancerz hamulcowy idący do hamulca przedniego... dupa. Rzeczywiście jest to trochę upierdliwe.
GAdamo Napisano 9 Lutego 2022 Autor Napisano 9 Lutego 2022 Dziękuję za uwagi powstałe w trakcie dyskusji , ale uważam że jej treść skoncentrowała się na tylko jednym elemencie - kokpitach obu rowerów. Dla porównania obu rowerów , ich ram , co najbardziej istotne oraz osprzętu , właściwości jezdnych ten element wydaje sie mało istotny. To oczywiście jedynie kwestia wizualna , mniej aero w gravelu. Proszę zatem jeżeli ktoś z was mam wiedzę , a może doświadczenia praktyczne na temat charakterystyki obu rowerów , jazdy na nich itd . o ich porównanie w świetle tych właśnie najistotniejszych parametrów.
Mihau_ Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 To może wytłumacz najpierw dlaczego 8 godzin temu, GAdamo napisał: pozostały na placu boju dwa rowery skoro sam nie potrafisz ich porównać? Wiesz w ogóle czego oczekujesz od tego roweru? Nie ma sensu jakiekolwiek porównanie kiedy nie wiadomo czemu ma służyć ten rower, nigdy nie ma jednoznacznych odpowiedzi, żaden rower nie jest "do wszystkiego"
Gość Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 Te rowery są naprawdę bardzo podobne. Ciężko powiedzieć żeby któryś miał jakieś wybitne wady lub żeby coś odstawało od reszty. Look jeżeli chodzi o osprzęt wypada lepiej, chociaż niewiele. Ze względu na komponenty, wziąłbym Look. Jeżeli chodzi o wygląd, to chyba Scott, bo Look jest wyjątkowo tandetny. PS: Na przyszłość. Wstawiaj linki do rowerów. Prawdę mówiąc, do teraz nie wiem czy patrzyłem na odpowiednie. Ktoś Ci zacznie doradzać, a na koniec wyjdzie że kupisz inny rower.
GAdamo Napisano 9 Lutego 2022 Autor Napisano 9 Lutego 2022 https://www.lookcycle.com/fi-en/products/gravel/gravel-bikes/765-gravel-green-ma https://www.scott.pl/produkt/1266/8890/Rower-Addict-Gravel-3 Poprawiam się powyżej linki do tych rowerów.
kipcior Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Czy ja dobrze widzę, że Scott ma aero sztycę? Mostek też jakiś taki. Pomijając po co to w gravelu, to jakby Cię naszło na jej wymianę, np. na coś amortyzowanego to, o ile wiem nie ma takich. Oba nie mają otworów montażowych na widelcach. To nie jest must have ale akuat sam z tego korzystam.
marcesco Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 Pierwszy link nie działa. Osprzęt w obu jest w zasadzie ten sam. Najniższe hamulce GRX i słabe tarcze hamulcowe. Niech o geometrii wypowie się ktoś obeznany ale te rowery wyglądają jak normalna szosa, tylko z etykietką "Gravel", napęd też zdecydowanie szosowy. Jeżeli budżet wynosi 15 tys. zł to moim zdaniem powinieś jednak otworzyć listę ponownie. W tej kwocie musowo GRX 800. Generalnie podpisuję się pod @Mihau_
TheJW Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 @GAdamo patrzę na te rowery i nie widzę właściwie żadnych różnic. Identyczny osprzęt, ten sam zakres przełożeń, nawet katalogowa waga taka sama. Nie wiem, jakich różnic dopatrzył się @skom25. Koła i rurki i tak każdy producent pakuje jakieś swoje. Wybierz ten, który uznasz za ładniejszy i praktyczniejszy. A o kwestiach praktycznych chłopaki napisali już wyżej.
marcesco Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 12 minut temu, skom25 napisał: Przecież Look jest na GRX 8xx. Jeżeli chodzi o zalinkowany model to z 8xx jest tylko tylna przerzutka. Edit: ktoś z nas patrzy na inny model, bo korba i hamulce są w obu identyczne.
TheJW Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 @skom25 Yyyy...ale, że jak...? Look: Crankset Shimano GRX 600 46x30 t (XS-S 170 mm / M-L 172,5 mm / XL 175 mm) Rotors SHIMANO RT 70 F: 160 mm R : 140 mm Brakes SHIMANO RX 400 disc hydrau flat mount Scott: Hamulce: Shimano BR-RX400 hydrauliczne, tarczowe, tarcze Shimano SM-RT70 CL 160/F i 160/R Korbowód: Shimano GRX FC-RX600-11, 46x30T
Gość Napisano 10 Lutego 2022 Napisano 10 Lutego 2022 No i się sprawdziło to o czym pisałem! Autor nie dał linków, a jak już dał, to jeden nie działał. Znalazłem ten rower i na tym bazowałem. https://www.lookcycle.com/za-en/products/bikes/gravel-bikes/gravel/765-gravel-rs-black-red-glossy Tu jest GRX 8xx...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.