Skocz do zawartości

[2022] Nowy Scott Spark

Rafu

Rekomendowane odpowiedzi

Trek też kombinuje i w tym roku zamiast manetki obrotowej dał zintegrowane jak Scoot, tyle że dwie a nie trzy.

@KSikorski
Opuszczanie sztycy pod siodłem w rowerze XC? To kompletnie pozbawia sensu myk-myka w takim zastosowaniu.
W rowerach enduro i podobnych, gdzie masz wyraźnie oddzielone sekcje podjazdu i zjazdu ok. W XC masz co chwila zmianę, nie ma czasu sięgać pod siodło, to tak jakby nadal mieć manetki przerzutek na ramie.

@Eathan,

Stara wersja ma baryłkę po stronie sztycy, a koniec linki przykręcany przy manetce. W X-Fusion jest odwrotnie, więc się nie dogadają. W tej nowej  faktycznie wygląda, jakby mogło być odwrotnie, ale widzę w specyfikacji zwykłych Sparków sztycę Syncros Duncan Dropper Post 2.0, czyli taką samą, jak jak w moim Geniusie.

Edit: Chyba nie jesteś pierwszym człowiekiem z takim problemem i ktoś już na tym zarabia:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/barylka-mocowanie-sztycy-bikeyoke-kind-shock

Edytowane przez Rafu
Dodatkowe informacje
  • +1 pomógł 1

36 minut temu, zekker napisał:

Trek też kombinuje i w tym roku zamiast manetki obrotowej dał zintegrowane jak Scoot, tyle że dwie a nie trzy.

@KSikorski
Opuszczanie sztycy pod siodłem w rowerze XC? To kompletnie pozbawia sensu myk-myka w takim zastosowaniu.
W rowerach enduro i podobnych, gdzie masz wyraźnie oddzielone sekcje podjazdu i zjazdu ok. W XC masz co chwila zmianę, nie ma czasu sięgać pod siodło, to tak jakby nadal mieć manetki przerzutek na ramie.

Gdzie ja napisałem o opuszczaniu sztycy pod siodłem...

• 3 miesiące temu...

No ja jeszcze takiej wartości nie widziałem... Nawet powyżej 75 ciężko coś znaleźć. Ogólnie patrząc z tym kątem podsiodłowki jest coś dziwnego. Raz że pomiędzy najmniejszym a największym rozmiarem ramy jest różnica całego jednego stopnia. Dwa że z tego co wykminiłem Spark i Spark RC ma takie same ramy tyle że RC ma o centymetr krótszy amor. Scott wykorzystując fakt że jest tam możliwość korekty kąta główki ramy poprzez stery podaje że między jednym a drugim modelem jest różnica aż 1,4 stopnia na główce ramy (mimo że cm to różnica 0,5st). Natomiast różnica między RC a zwykłym Sparkiem na podsiodłowce to tylko 0,2 stopnia (Spark 76,4st, RC 76,6st w Lce). To ja mówię, że to bujda bo jeśli główkę ramy podnosimy o 1,4 st to podsiodłowka też się zmienia o 1,4 st. Prawda?

Edytowane przez Alsew

5 godzin temu, Alsew napisał:

Że tak zapytam, to jest rama dla chomika ?🤔

Co jest złego w stromym kącie, jeśli jest to okraszone długim reachem? Odległość od siodełka do sterów się nie zmienia, jedynie korba idzie w tył i siedzi się bardziej po  środku roweru.

10 minut temu, KSikorski napisał:

Co jest złego w stromym kącie, jeśli jest to okraszone długim reachem? 

Jak ktoś jeździ z wysoką kadencją to będzie zadowolony, a jak ktoś ma z tym problem to będzie mniej zadowolony i tyle. Fajna wizualizacja z tym kątomierzem ... 

Wielu producentów podaje geometrię dla roweru w SAG`u przewidzianym przez konstruktora, z tym że o tym nikt nie informuje. Odkryłem to, gdy analizowałem oryginalny, tajwański rysunek mojej ramy...

A-q-yJUp2ALXfFDGaBthEmT0ES6f3MQk0t2kjNJTkdrpZVWXTYbe-iGe9-orogcQcio2PXP7Np3ml-3C3VP6MWAvki5i_yNz9KNzjNW6QTsWC8TsROYucx2wp-3DcLs0_G8S1sW8X_Gd78hC-nXvum8N6QTBeUXIdcrD7y2jgFC6P6nPRagf66zaXoAwJ2d9SvbU7UA3s6lj5G10NHtuv8gj3T3J2Xp6nHdAWHJISb1kJ6o7zLZLdtF1q5_MIIhB7JAjUtt2IKlaV6QxqStBkL80sRA_tlfyMl9_e61UHnFm9wiU93vo2yiz6-PrC34asSQg33MZ5KJcjHD5kURF_yBIi89q2ThH22gwJg-Co7gBQL-95WUnk1dcMb7BKA-n3-F6xwUBPWbVSlEXmHEubwiYOOEwLFspl1mvYUdTo65TROcxJ1PTJ6PA0Xr1_8haWGq3-5vFjFbSgoszFdplftqWu4ZC7csNCAw0GR1mMaRgr7eMWvVN1cVW_YRHhSF2Rf4nUdm8cgOX8ZsrxL2vp1vynVVFio296OsV4W-zfEC-G5Idw9kks9alXKd-VRakIxNqXZrPF6UpaFxoz7A7agHC9ul_3FKTU5u3KcE2vHKwCrI-nQyABliyBgnxbEBLpaYsBTITXlAhBcCX1PhN74tlF-qL1Pgk_SIRsh1l1ZiseSTsxOwmXGXJRk9OVqO35XE1Ka6ytd8Byt9RPB0YfsYZmg=w1252-h862-no?authuser=0

Geometria jest podana dla ACT 495mm, podczas gdy na przykład reba 100mm 29" ma ACT 506mm, a recon gold 100mm 29" ma ACT 513mm.

Sprawdziłem kilka innych przypadków i sytuacja się powtarzała.

Po za tym, jak już było wspomniane, kąt efektywny to jedno a kąt rzeczywisty to drugie. Mocno podgięta rura podsiodłowa sprawia że kąt efektywny będzie pływał w bardzo szerokim zakresie w zależności od wysokości siodła.

2 godziny temu, some1 napisał:

W hardtailu to co innego, tam kąty się zwiększają po ugięciu. 

Dlatego nikt tam nie uwzględnia Sagu podając geo w HT bo by się okazało że rowery do XC mają po 71st i nie da się na tym jeździć w dół 😁

Pomijając kwestie Sagu , który w fullu tak naprawdę nie zmienia Geo nadal pozostają 2 kwestie . Skąd rozbieżności między tym co napisane w tabelce a tym co w rzeczywistości na poziomie 2 st w w/w Canyonie i jak się udało w Sparku zmienić kąt główki ramy o 1,4 st przy jednoczesnej zmianie podsiodłowki o 0,2st?? Odnoszę wrażenie że geometrie podawane przez producentów są coraz bardziej rzeczywiste, efektywne, virtualne (jak rozmiar ramy w Treku) a coraz mniej miarodajne. Bo jeśli podawany jest kąt który zmienia się wraz z poziomem sztycy to jest to parametr który nie ma kompletnie żadnego znaczenia i nie może służyć do porównywania rowerów. Zajmuje tylko miejsce w tabelce i staje się narzędziem do manipulowania klientem.

Edytowane przez Alsew

Cytat

Pomijając kwestie Sagu , który w fullu tak naprawdę nie zmienia Geo

Ja mam odmienne odczucia. Jak na równej drodze wyłączę blokadę amortyzacji, to czuję że siodło idzie w dół, na kierownicy nie czuję obniżenia.
Dodatkowo zwykle punktem wyjścia jest trochę większy sag z tyłu niż przodu.