radzique Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 Hej, Jako, że aktualnie nie da się praktycznie wybierać rowerów tylko szukać co jest dostępne wybór ograniczył się tylko do dwóch powyższych, a zdecydować musze się już Rower MTB STORM X9 M 29 2020 Koła 29″ Rama 19″ Czarno-szary | Sklep rowerowy Rowery-indiana.pl (rowery-indiana.pl) BIG.NINE 500 LITE - MERIDA BIKES (merida-bikes.com) Który waszym zdaniem? Marka Meridy na pewno bardziej znana, ale patrząc na osprzęt ten z ME wypada całkiem ok 176 cm, 78 kg, rama M w meridzie 17" lub 19" w Indianie. Help !
Przecietny Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 Cześć w Indianie masz lepszy osprzęt ale z poprzedniego "wypustu" tj serii m7000 i 8000 mieszanka xt oraz slx, Merida ma najnowszy osprzęt z serii 5100 ale deore, za to w całości z jednej grupy. Nie sądze aby to miało znaczenie, bo praca podzespołów tu i tu bedzie dobra. Amortyzatory są z podobnej półki(jeśli ten Recon też jest powietrzny), obręcze WTB oraz te Meridy( Alexrims) też wydają się podobne, wiem,że koła w Meridzie są dość solidne, hamulce lepsze w Indianie. Piasty w Meridzie są boost ale wydają się słabsze choć moim zdaniem niewiele od tych w Indianie.Opony to kwestia indywidualna, w meridzie drutowe w Indianie nie wiem. Za to rama Meridy nieco nowocześniejsza w standardzie boost co w przyszłości może mieć znaczenie przy ulpszaniu/wymianie kół oraz amortyzatora i dostępności tych części. Dziś jeszcze nie ma z tym problemu. Wydaje mi się,że ważniejsze będzie zastosowanie roweru, bo Indiana wygląda na wygodniejszą, mniej agresywną, Merida na bardziej nastawioną na ściganie. Dziwi mnie trochę różnica kilograma w wadze na korzyść Meridy, przypuszczam,że to głównie amor, rama i "rurki". Zatem jeśli myślisz bardziej o jeździe XC, maraton to Merida, jeśli o podróżach,wycieczkach to Indiana. odnośnie ramy dodałbym jeszcze,że prowadzenie przewodów w Meridzie jest wewnętrzne w Indianie zewnetrzne, no i jeśli jesteś estetą i spawy mają dla Ciebie znaczenie to te w Meridzie są mniej widoczne zwłaszcza przy główce ramy.
chudzinki Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 Indiana też ma boosty i na 99% główkę taperowaną.
Przecietny Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 to przepraszam, sprawdzałem w necie te piasty i wydawało mi się,że te z oznaczeniem M-6010-B są boost a te 6010 nie, mogłem źle coś zinterpretować. Nad główką nawet się nie zastanawiałem bo przyjąłem,że w tej cenie taperowana to już standard. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m610/FH-M6010-B.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/FH-M6010.html może przy Indianie nie dodano w opisie "B" a faktycznie są boost, bo występują jak wyżej podałem w linkach w wersji 148 i 142 mm
wolek Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 Piasty boost, główka taperowana w indianie. Przymierz się do rozmiaru bo ja mam 186 cm wzrostu i rama 19 jest dla mnie idealna.
radzique Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Napisano 1 Kwietnia 2021 Dzieki za opdowiedzi, bardzo pomocne. Choć szczerze się spodziewałem, że powiecie, żeby brać Meride Ze względu na zastosowanie widzę, żę Indiana brdziej odpowiednia. Moja jazda to będzie 70% rekreacja z dziećmi itd. 30% MTB. Byłbym wtedy zdecydowany ale martwi mnie to co Wolek napisał z rozmiarem ramy. 176 cm i przekrok 82 cm może być za mało dla 19", a nie ma jak przymierzyć tego roweru w Poznaniu bo we wszystkich Media Expert niedostępne. Kurde, sam nie wiem. Nienawidze mieć za dużego roweu
chudzinki Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 Zamów, przymierz i jak nie przypasuje oddaj. 1 godzinę temu, Przecietny napisał: sprawdzałem w necie te piasty Dobrze sprawdzałeś, ale Indiana pewne rzeczy zataja, podobnie jak powietrzne amortyzatory 😉.
Q_u Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 Ty chyba nie wiesz ile kosztuje wysyłka paczki z rowerem
chudzinki Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 Ale mnie to w ogóle nie interesuje ile oni płacą za paczkę do mnie 😛. "Gdzie zwrócić towar w ramach odstąpienia od umowy zawartej na odległość? Wybierz najwygodniejszą dla siebie formę: 1. Dostarcz produkt do dowolnego sklepu stacjonarnego. 2. Zapakuj towar, zabezpiecz przesyłkę przez uszkodzeniami w transporcie i odeślij do nas wraz z oświadczeniem na poniższy adres"
Q_u Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 I sądzisz, że nie ponosisz kosztów zwrotu w ramach przepisów? No to jesteś w błędzie. to, że niektóre sklepy opłacają przesyłki zwrotne ( np. adidas, puma, dec ) nie znaczy, że wszyscy to robią.
Q_u Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Sądze, że gdybyś przeczytał to nie było by pytania.
Ender72 Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Przy zakupie na odległość, zależy jak umówisz się ze sprzedawcą. W przypadku odbioru w sklepie stacjonarnym i zakupie na odległość nie masz zmartwienia kosztów zwrotnych. Po prostu dodajesz. @radzique. Co do ramy to jeżdżę na 18 cali - 46 cm, koła 28 cali, a mam wymiary podobne jak Ty. Dla mnie jest idealnie, ale jak chcesz bardziej pochyloną sylwetkę to przymierz się do 19 cali. Musisz się przymierzyć i sprawdzić czy będzie wygodnie.
chudzinki Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 8 godzin temu, Q_u napisał: I sądzisz, że nie ponosisz kosztów zwrotu w ramach przepisów? Ja jestem pewien! Nie czytasz uważnie 😄. Powtarzam: "Gdzie zwrócić towar w ramach odstąpienia od umowy zawartej na odległość? Wybierz najwygodniejszą dla siebie formę: 1. Dostarcz produkt do dowolnego sklepu stacjonarnego."
radzique Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Napisano 2 Kwietnia 2021 Ok, informacyjnie Merida stoi już w garażu. Znalazłem na miejscu w Poznaniu ostatnią M'ke w czarnym macie za 4899 pln Nie byłem pewny z tym rozmiarem ramy w Indianie, a nie chciałem się bawić w zamówienia i zwroty. Dodatkowo poczytałem sporo i czasami mają problemy z jakością, składaniem w Media Expert przez niewiadomo kogo itd. Także, pomimo lepszej specyfikacji na papierze postawiłem na Meride, która w sumie jedna z niewielu trzyma na ten sezon podobne ceny co wcześniej. Dzięki za pomoc!
Nadir Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 @radzique i jak wrażenia po miesiącu? Bo zastanawiam się właśnie nad dokładnie tymi samymi rowerami
radzique Napisano 4 Maja 2021 Autor Napisano 4 Maja 2021 zrobione pewnie ze 200 km dopiero. Podjade na przegląd 0 niedługo. Wrażenia super, ale nie mam punktu odniesienia do innych MTB, bo jezdziłem crossem tylko więc za dużo nie powiem. Korzenie, kamienie, dziury komfort bardzo dobry. Robię jednorazowo jakieś 20-30 km po WPN póki co, na dłuższe wycieczki pozycja może być męcząca, geometria raczej nastawiona na performance niż wygodę.
Nadir Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 @BartekMM jak nie znajdę teraz, to poczekam do jesieni, po sezonie letnim powinno być łatwiej. Spannungsbogen
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.