Skocz do zawartości

[MTB 5000 pln] Indiana Storm X9 czy Merida Big.Nine 500 Lite

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Jako, że aktualnie nie da się praktycznie wybierać rowerów tylko szukać co jest dostępne wybór ograniczył się tylko do dwóch powyższych, a zdecydować musze się już :)

Rower MTB STORM X9 M 29 2020 Koła 29″ Rama 19″ Czarno-szary | Sklep rowerowy Rowery-indiana.pl (rowery-indiana.pl)

BIG.NINE 500 LITE - MERIDA BIKES (merida-bikes.com)

Który waszym zdaniem? Marka Meridy na pewno bardziej znana, ale patrząc na osprzęt ten z ME wypada całkiem ok

176 cm, 78 kg, rama M w meridzie 17" lub 19" w Indianie.

Help !

Napisano

Cześć

w Indianie masz lepszy osprzęt ale  z poprzedniego "wypustu" tj serii m7000 i 8000 mieszanka xt oraz slx, Merida ma najnowszy osprzęt z serii 5100 ale deore, za to w całości z jednej grupy. Nie sądze aby to miało znaczenie, bo praca podzespołów tu i tu bedzie dobra. Amortyzatory są z podobnej półki(jeśli ten Recon też jest powietrzny), obręcze WTB oraz te Meridy(  Alexrims) też wydają się podobne, wiem,że koła w Meridzie są dość solidne, hamulce lepsze w Indianie. Piasty w Meridzie są boost ale wydają się słabsze choć moim zdaniem niewiele od tych w Indianie.Opony to kwestia indywidualna, w meridzie drutowe w Indianie nie wiem. Za to rama Meridy nieco nowocześniejsza w standardzie boost co w przyszłości może mieć znaczenie przy ulpszaniu/wymianie kół oraz amortyzatora i dostępności tych części. Dziś jeszcze nie ma z tym problemu. Wydaje mi się,że ważniejsze będzie zastosowanie roweru, bo Indiana wygląda na wygodniejszą, mniej agresywną, Merida na bardziej nastawioną na ściganie. Dziwi mnie trochę różnica kilograma w wadze na korzyść Meridy, przypuszczam,że to głównie amor, rama i "rurki". Zatem jeśli myślisz bardziej o jeździe XC, maraton to Merida, jeśli o podróżach,wycieczkach to Indiana.

odnośnie ramy dodałbym jeszcze,że prowadzenie przewodów w Meridzie jest wewnętrzne w Indianie zewnetrzne, no i jeśli jesteś estetą i spawy mają dla Ciebie znaczenie to te w Meridzie są mniej widoczne zwłaszcza przy główce ramy.

Napisano

to przepraszam, sprawdzałem w necie te piasty i wydawało mi się,że te z oznaczeniem M-6010-B są boost a te 6010 nie, mogłem źle coś zinterpretować. Nad główką nawet się nie zastanawiałem bo przyjąłem,że w tej cenie taperowana to już standard.

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m610/FH-M6010-B.html

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/FH-M6010.html

może przy Indianie nie dodano w opisie "B" a faktycznie są boost, bo występują jak wyżej podałem w linkach w wersji 148 i 142 mm

Napisano

Piasty boost, główka taperowana w indianie. Przymierz się do rozmiaru bo ja mam 186 cm wzrostu i rama 19 jest dla mnie idealna. 

Napisano

Dzieki za opdowiedzi, bardzo pomocne. Choć szczerze się spodziewałem, że powiecie, żeby brać Meride :)

Ze względu na zastosowanie widzę, żę Indiana brdziej odpowiednia. Moja jazda to będzie 70% rekreacja z dziećmi itd. 30% MTB. 

Byłbym wtedy zdecydowany ale martwi mnie to co Wolek napisał z rozmiarem ramy. 176 cm i przekrok 82 cm może być za mało dla 19", a nie ma jak przymierzyć tego roweru w Poznaniu bo we wszystkich Media Expert niedostępne. Kurde, sam nie wiem. Nienawidze mieć za dużego roweu :)

Napisano

Zamów, przymierz i jak nie przypasuje oddaj.

1 godzinę temu, Przecietny napisał:

sprawdzałem w necie te piasty

Dobrze sprawdzałeś, ale Indiana pewne rzeczy zataja, podobnie jak powietrzne amortyzatory 😉.

Napisano

Ale mnie to w ogóle nie interesuje ile oni płacą za paczkę do mnie 😛.

"Gdzie zwrócić towar w ramach odstąpienia od umowy zawartej na odległość?

Wybierz najwygodniejszą dla siebie formę:

1. Dostarcz produkt do dowolnego sklepu stacjonarnego.

2. Zapakuj towar, zabezpiecz przesyłkę przez uszkodzeniami w transporcie i odeślij do nas wraz z oświadczeniem na poniższy adres"

Napisano

I sądzisz, że nie ponosisz kosztów zwrotu w ramach przepisów? No to jesteś w błędzie. to, że niektóre sklepy opłacają przesyłki zwrotne ( np. adidas, puma, dec ) nie znaczy, że wszyscy to robią.

Napisano

Przy zakupie na odległość, zależy jak umówisz się ze sprzedawcą. W przypadku odbioru w sklepie stacjonarnym i zakupie na odległość nie masz zmartwienia kosztów zwrotnych. Po prostu dodajesz.

@radzique.  Co do ramy to jeżdżę na 18 cali - 46 cm, koła 28 cali, a mam wymiary podobne jak Ty. Dla mnie jest idealnie, ale jak chcesz bardziej pochyloną sylwetkę to przymierz się do 19 cali. Musisz się przymierzyć i sprawdzić czy będzie wygodnie.

Napisano
8 godzin temu, Q_u napisał:

I sądzisz, że nie ponosisz kosztów zwrotu w ramach przepisów?

Ja jestem pewien! Nie czytasz uważnie 😄.

Powtarzam:

"Gdzie zwrócić towar w ramach odstąpienia od umowy zawartej na odległość?

Wybierz najwygodniejszą dla siebie formę:

1. Dostarcz produkt do dowolnego sklepu stacjonarnego."

Napisano

Ok, informacyjnie Merida stoi już w garażu. Znalazłem na miejscu w Poznaniu ostatnią M'ke w czarnym macie za 4899 pln

Nie byłem pewny z tym rozmiarem ramy w Indianie, a nie chciałem się bawić w zamówienia i zwroty. Dodatkowo poczytałem sporo i czasami mają problemy z jakością, składaniem w Media Expert przez niewiadomo kogo itd. Także, pomimo lepszej specyfikacji na papierze postawiłem na Meride, która w sumie jedna z niewielu trzyma na ten sezon podobne ceny co wcześniej. 

Dzięki za pomoc!

• 1 miesiąc temu...
Napisano

zrobione pewnie ze 200 km dopiero. Podjade na przegląd 0 niedługo.

Wrażenia super, ale nie mam punktu odniesienia do innych MTB, bo jezdziłem crossem tylko więc za dużo nie powiem. Korzenie, kamienie, dziury komfort bardzo dobry.

Robię jednorazowo jakieś 20-30 km po WPN póki co, na dłuższe wycieczki pozycja może być męcząca, geometria raczej nastawiona na performance niż wygodę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...