Skocz do zawartości

[napęd] Shimano Deore M5100 - opinie

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 godzin temu, cervandes napisał:

Widział ?

Teraz już tak ;) Porównania wszystkich nowych grup nie szukałem, ale przeglądałem i sieć i Youtube i nie trafiłem na porównanie Deorki między sobą. 

Ale po rysunku  technicznym widać że różnice niewielkie, ale jednak są. 

Napisano

Pojeździłem, wprawdzie na M768 z manetkami T8000 ale fajnie to działa ^_^ Inaczej jak SRAM ale całkiem przyjemnie. Niemniej jednak ciekaw jestem sprawności pod obciążeniem, bo dziś miałem okazję sprawdzić na płaskim. 

Zrzucanie po dwa biegi w dół - piękna sprawa! 

Napisano

Kilka słów o M5100:

Przerzutkę porównałem bezpośrednio z RD-M7100. Zarówno na stole jak i na rowerze.

Działa tak samo. RD-M5100 różni się od RD-M7100 brakiem odelżającego "okienka" w pantografie oraz oś mocująca do haka jest pełna zamiast drążonej.

Różnica w masie równie 10g. RD-M5100 kupiłem za 132zł, RD-M7100 za 220zł. Czy jest jakaś wartość uzasadniająca różnicę ? Wydaje się że nie, może w dłuższej perspektywie coś wyjdzie. Warto zauważyć że te przerzutki mają fabrycznie, projektowo zakrzywione dolne kółko wózka w kierunku na zewnątrz. Przynajmniej tak miały dwie RD-M7100 (jedną zmieliłem) i teraz potwierdza się to w RD-M5100.

image.png.76b1ac764e4406bcfcb8d852ec91c7f9.png

image.png.37950353d4bf9e8d7a08c19ead5ca1a3.png

Kaseta waży 621g (dla porównania CS-M7000 11-42 waży 477g). 5 największych koronek jest na pająku, reszta luzem. Najmniejsze koronki są identyczne jak w CS-M7000/CS-M8000, zatem są dostępne jako część zamienna.

image.png.29087971f96c32287ad49f7119c7acfa.png

Napęd daje się bez problemu wyregulować z korbą FC-MT600 (z zębatką SM-CRM80). Taki zestaw ma linię łańcucha 50,4mm. Dedykowana korba ma linię 52mm. W rowerze na zdjęciu jest oś 12x142 i manetka SL-M7000. Ciekawostka jest taka, że w mojej ramie śruba B jest na maks wykręcona, a wciąż minimalnie brakuje by znacznik 51T na wózku zszedł się z zewnętrzną średnicą kasety. Musiałbym trochę podpiłować hak dla pełni szczęścia, ale na razie zostawiam jak jest.

image.png.31ff2d76533514c01112e50fb9e032f8.png

Napęd założyłem do roweru służącego dojazdom do pracy codziennie przez cały rok. Zrezygnowałem z oferty 12 rzędowej z powodu niższej ceny wejścia (kaseta tańsza o 60zł, przerzutka tańsza o 35zł, brak konieczności zmiany manetki i korby, brak konieczności zmiany piasty) oraz obaw o tempo zużycia łańcucha. W drugim rowerze używanym weekendowo mam 12 rzędowe M7100 i po 600km łańcuch jest już do wymiany lub do rotacji (przymiar 0,7mm da się wcisnąć w całości). W napędzie 11 rzędowym w układzie 2x11 podobny efekt był po przebiegu rzędu 1400-1600km. Zobaczę jak się to będzie sprawdzało w 1x11.

Napisano

Dzięki! Teraz wszystko jasne. Ciekawe jest to zużycie 12-tki, ja też sobie ten napęd ze względu na koszta odpuszczam, bo zakres tak naprawdę jest zbliżony, a to jest dla mnie kluczowe. No i te wymienne zębatki które zajedzie się na płaskim. 

Ciekawe mnie tylko przez jakie górki jeździsz do pracy że potrzebujesz takiej kasety :D U nas na Podkarpaciu też górek nie brakuje a wystarcza mi 11-34/11-36, do pełni szczęścia pewnie 11-42 wskoczy jak zajadę obecne kasety. 

Napisano

Zrobiłem dziś na tym napędzie dwu godzinną traskę.

Kultura pracy minimalnie gorzej od 7100. Mam tu na myśli szybkość i płynność przerzucania.

Dziura w stopniowaniu nie razi, szybko przestaje się na nią zwracać uwagę.

Przykładowa górka w załączeniu. Biorąc pod uwagę fakt że robi się ją po całym dniu w pracy i w różną pogodę to bywało grane 24/42, teraz 34/45 wystarcza, a na gorsze dni 34/51.

Inna sprawa że są w Trójmieście podjazdy które mielę na 32/51 i kole 27,5, a mimo to czasem myślę że koło łańcuchowe 30 T nie byłoby głupie, zwłaszcza gdy jest to 90-ty kilometr i 1600m przewyższenia w nogach.

Podjazd_od_wiaduktu.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

No póki co, w wersji 10-biegowej jestem nie do końca zadowolony.

Przerzutka chodzi dobrze w dolnym zakresie, w górnym gorzej. Śruby regulacyjnej nie da się "bardziej" wykręcić, możliwe że przerzutka jest dopasowana do kasety 11-51.

Ciężko też zdejmuje się koło, ramie do mocowania linki zahacza o zębatki. 

Napisano
9 minut temu, MikeSkywalker napisał:

Moja opinia wyżej dotyczy kasety 11-42, nie działa to rewelacyjnie ale porównam niedługo pracę przerzutki na większej kasecie. 

Zrozumiałem, że piszesz o kasecie 10 rzędowej, a ja pytałem o 11 rzędowa. Skoro działa to spoko, to tylko tymczasowo będzie. 

Napisano

No i niestety jestem nieco rozczarowany nową Deorką M5100. 

Poprzednik, M6000 działa duuuuużo lepiej, bardzo płynnie, szybciej. Nie ma też problemu ze zdejmowaniem koła bo pomiędzy hakiem a przerzutką jest taki "przegub".

Niestety w nowej serii nawet wyższe modele tego nie mają. 

Teraz czekam na test przerzutki w wersji grupowej czyli 11rz. i z kasetą 11-51.

Napisano

Warto wziąć pod uwagę, że jakakolwiek by nie była kaseta to łańcuch musi mieć długość jak do kasety 11-51.

Sprawdzałem z kasetą 11-42 i jak użyłem łańcucha wyznaczonego metodą opasania za największe koła +2 ogniwa to była tragedia, opasanie prawie nie istniało. Za krótki łańcuch ustawiał wózek w nienaturalnej pozycji, przez co górne kółko prawie nie pracowało.

Łańcuch musi być dłuuugi, czyli opasanie za koło 51T + chyba 6-8 ogniw, tak jak w instrukcji. Tylko wtedy wózek pracuje prawidłowo i górne kółko wózka jest tam, gdzie potrzeba.

Napisano

Też tak zrobiłem jak sprawdzałem kasetę 11-42. Jeśli nie ma się kasety 11-51 pod ręką to można założyć że łańcuch ma prawidłową długość +/- gdy na kole zębatym 11T wózek jest ustawiony całkowicie poziomo.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Cześć, 

Czy ktoś próbował połączyć kasetę M5100 11s z przerzutką 12s RD-8100.

Na kasecie M5100 11s z przerzutką M8000 nie ma idealnej kultury pracy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...