Wolwgang Napisano 21 Lipca 2019 Napisano 21 Lipca 2019 Kupiłem tribana rc 500 jakiś tydzień temu. Zrobiłem nim ze 100km i zauważyłem iż przednia przerzutka, ta gdzie są 2 obręcze, nie bardzo chce zmieniać bieg gdy tylnia przerzutka jest na skrajnie dolnych obręczach. Chodzi głównie o sytuację gdzie mając na przedniej przerzutce ustawioną najmniejszą obręcz a na tylniej gdzieś w okolicach najmniejszej - muszę wrzucić kilka biegów do góry na tylniej aby móc przeskoczyć na większą na przedniej. Coś jest niewyregulowane, czy może to jakiś mój błąd z techniką? Wszelkie rady mile widziane gdyż dopiero ogarniam szosę przesiadając się z górala.
Gość Napisano 21 Lipca 2019 Napisano 21 Lipca 2019 Teraz, Wolwgang napisał: Chodzi głównie o sytuację gdzie mając na przedniej przerzutce ustawioną najmniejszą obręcz a na tylniej gdzieś w okolicach najmniejszej Nie jeździ się na takich przekosach! Tak czy inaczej, kwestia regulacji. Przerzutka powinna pociągnąć łańcuch niezależnie od przełożenia.
Wolwgang Napisano 21 Lipca 2019 Autor Napisano 21 Lipca 2019 Teraz, skom25 napisał: Nie jeździ się na takich przekosach! Tak czy inaczej, kwestia regulacji. Przerzutka powinna pociągnąć łańcuch niezależnie od przełożenia. Jakieś rady więc jak powinno sie zmieniać i dlaczego akurat tak a nie inaczej?
Janu_sz Napisano 21 Lipca 2019 Napisano 21 Lipca 2019 Google jest pełne rad o zmianie łańcucha. Wystarczy chcieć skorzystać z google i wpisać i wyskakuje np. to: https://roweroweporady.pl/jak-poprawnie-zmieniac-przelozenia/
Gość Napisano 21 Lipca 2019 Napisano 21 Lipca 2019 Jak masz dwa blaty z przodu, to kasetę dzielisz na dwa i tych biegów się trzymasz. Odpowiednio to samo przy trzech blatach. Chodzi o to żeby łańcuch nie był mocno "skoszony". Wpływa to na kulturę pracy, zużycie i głośność napędu. Oczywiście jak złamiesz tą zasadę to nie umrzesz a rower się nie rozpadnie, ale nie ma sensu tak jeździć. Dodatkowo podejrzewam że przy takiej kombinacji łańcuch ociera o przerzutkę.
Sabarolus Napisano 21 Lipca 2019 Napisano 21 Lipca 2019 3 godziny temu, skom25 napisał: Nie jeździ się na takich przekosach! Tak czy inaczej, kwestia regulacji. Przerzutka powinna pociągnąć łańcuch niezależnie od przełożenia. Przy napędzie 3xX to może. 2xX właśnie miało ułatwić temat i umozliwic jazdę w dowolnych konfiguracjach, co zresztą jest oczywiste. Większość osób intuicyjnie szuka najlepszego biegu, aby dopasować kadencję. Trzymając się sztywno Twoich zaleceń tych biegów nam ubywa. Druga rzecz - sam miałem 2 razy napęd 2x10 i pomagałem znajomym - zawsze udawało się to tak ustawić, aby nie tarło przy dowolnym przełożeniu. Jasne, że napęd będzie się zuzywal trochę szybciej, tylko co z tego? Cena będzie komfort użytkowania napędu i niepotrzebne glówkowanie na jakim przełożeniu jadę.
Gość Napisano 21 Lipca 2019 Napisano 21 Lipca 2019 No tak, w sumie masz rację, przyznaję. Natomiast uważam że piłowanie napędu na mocnym przekosie przy dłuższych odcinkach ma średni sens.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 21 Lipca 2019 Mod Team Napisano 21 Lipca 2019 Poza tym jak wrzucasz z małej na dużą z przodu, to chyba logiczne, że musisz wejść w górę kasety, czyli z małej zbliżyć się do środka, lub przynajmniej zredukować o dwa - trzy oczka. Wyjątkiem mogą być nagłe zmiany nachylenia terenu, ale to się raczej rzadko zdarza i zazwyczaj mamy chwilę na dopasowanie przełożenia. Niby wszystko powinno chodzić jak trzeba, ale jak już jest się w takiej sytuacji, to może chociaż przez chwilę wypadałoby z tego skorzystać i przy okazji wyrobić sobie odpowiednie nawyki
Lawstorant Napisano 22 Lipca 2019 Napisano 22 Lipca 2019 Na moje to może masz przednią za wysoko. Jak zmienia kiedy odpuścisz siłę przy zmianie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.