exudio Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Cześć, Jestem posiadaczem dość świeżego roweru Silverback Sola 3. Rower kupiony w zeszłym roku, na początku wszystko było pięknie. Podczas zjazdu ze Ślęży rower dostał lekki wycisk, ale nie spodziewałem się, że będzie to taki kłopot. Po zjeździe przedni hamulec przestał hamować. Zmieniłem klocki, odtluscilem tarczę, nawet odpowietrzyłem hamulec, a dalej brakuje siły hamowania. Tył jest brzytwa, przód jest dramat. Co jeszcze mogę zrobić? Mogło się coś stać z tarczą? Jeżeli tak to co i czy da się ją jakoś uratować? Dzięki. Pozdrawiam Cytuj
seraph Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Klamka jest twarda, a mimo to nie hamuje? Jeśli jesteś pewien, że nie popuścił oleju i nie zatłuszcza klocków i tarczy w kółko to zamień klocki przednie z tylnymi i będziesz miał jakiś punkt zaczepienia. Cytuj
wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 (edytowane) Miałem podobny problem z przednim 447. Tylny reaguje pięknie a przedni tylko trochę spowalniał. 2 serwisy odpowietrzały i stwierdzili, że już lepiej nie będzie. To kupiłem XT i jest bardzo dobrze. Niestety teraz są drogie : ( Tył to już w ogóle kosmos i nie do dostania, przednie zresztą też trudno trafić. https://allegro.pl/oferta/hamulec-przod-shimano-deore-xt-br-m785-metal-f03c-8141640696 Te SLX podobno nie gorsze: https://allegro.pl/oferta/przedni-shimano-slx-br-m675-bl-m675-b-89cm-nowy-7719167071 Trochę to pójście na łatwiznę ale co tam, nie miałem siły się już użerać a kilka razy hamulec się przydał. Jeżeli masz manetki na obejmę a nie mocowane do hamulca to wybór jest większy ... warto mieć dobry hamulec tak w mieście jak i w górach. Edytowane 30 Maja 2019 przez wkg Cytuj
uzurpator Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 15 minut temu, exudio napisał: .Jeżeli tak to co i czy da się ją jakoś uratować? Stawiam, że padły uszczelki tłoczków. Możesz sobie odpowietrzać do porzygu. Jeżeli hebel jest nowy, to na gwarkę. Cytuj
wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 A można je jakoś wymienić ? Mam stary, może się jeszcze ożywi i sprzeda Cytuj
uzurpator Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Wymienia się poprzez zmianę zacisku. Shimano części nie sprzedaje. Można też próbować dorabiać uszczelki. Cytuj
wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Ale jakby to uszczelki to by ciekło a nie ciekło ... Cytuj
abdesign Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Jak się posikał zacisk to opłaca się dokupić zależnie od portfela od mt200 przez deorkę aż po mt520, jak padła klamka... To już nie bardzo jest sens reanimowac. Cytuj
wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 A to by grało z klamką BL-M506 ? Nie wiem jak tam średnice tłoczków ... Cytuj
abdesign Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 (edytowane) Tak, możesz dowolny zacisk Shimano dać z prostym mocowaniem kabla, jak zmienisz kabel (Co się nie opłaca) to i zaciski na banjo wsadzisz. Przeanalizuj do br500 i br520 jest dedykowana ta sama klamka bl-501. A bl-506 I bl-501 a także deorki slx'y xteki zee etc - to jedna i ta sama cholera co najwyżej ma inne pokrętła albo wykończenie Edytowane 30 Maja 2019 przez abdesign Cytuj
wkg Napisano 30 Maja 2019 Napisano 30 Maja 2019 Hmmm .. jeżeli to kwestia zacisku to cena jeszcze całkiem całkiem za czterotłoczkowy zacisk ... https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-br-mt520-post-mount-d01s-brake-caliper-721662 Cytuj
exudio Napisano 27 Czerwca 2019 Autor Napisano 27 Czerwca 2019 Pojawiam się jeszcze w tym temacie, bo już chciałem kupować zacisk, ale tak pomyślałem, że może to nie ona jest problemem. Problem jest taki, że hamulce piszczą, więc zacisk teoretycznie działa i jest siła nacisku, ale zamiast hamowania wydobywa się piszczenie i nie ma siły odpowiedniej. Co może być przyczyną? Cytuj
Lawstorant Napisano 27 Lipca 2019 Napisano 27 Lipca 2019 Wymień klocki, wyczyść tarczę alkoholem izopropylowym, porządnie dotrzyj nowe klocki. Cytuj
exudio Napisano 21 Marca 2020 Autor Napisano 21 Marca 2020 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, jeszcze pod koniec zeszłego roku udało się ustalić, że za wszystkimi problemami stała nieszczelność (dziura) w zacisku, praktycznie niezauważalna gołym okiem, ale no wystarczyło. Po wymianie zacisku śmiga jak złoto. Cytuj
bastard83 Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Mam podobny problem z przednim BR MT520 i klamką MT501. Pewnego dnia dojeżdżając do domu nacisnąłem tylko przedni hamulec i się okazało że on nie hamuje tylko zwalnia. Na drodze szutrowej nie jestem w stanie zablokować koła. Ta sama siła włożona w tylny hamulec blokuje koło, oczywiście zdaję sobie sprawę że trudniej zablokować przednie koło. Zdarza mu się piszczeć. Sprawdzałem klocki, nie widać na nich oleju, czyściłem tarczę, lekko przytarłem na papierze ściernym. Nic to nie dało. Sądząc że klocek może być zabrudzony, zamieniłem je miejscami jednocześnie je wyrównując. Początkowo tylny zapiszczał kilka razy a później już normalnie działał czyli blokował koło, na przedzie nic się nie zmieniło. Nie ma mowy o przegrzaniu czy spaleniu. Jeżdżę turystycznym tempem. Nie marzy mi się lot przez przednie koło ale jednak powinno to działać i działało znacznie lepiej. Zestaw nie ma nawet roku. Cytuj
chester_jds Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca no to chyba pierwszy krok, jeśli hamulec nie dociąga. A czy jak go "pompujesz" klamką szybko to coraz lepiej hamuje? Cytuj
chester_jds Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Ale klamka wpada do końca, nie czuć jak twardnieje stopniowo, tylko luźno leci na całym zakresie? Zobacz, czy klocki dociskają, choćby włóż karteczkę między klocki i tarczę i zaciśnij klamkę, czy karteczka jest trzymana, czy można wyjąć. To by wskazywało na powazne zapowietrzenie, lub wręcz ubytek oleju przez jakąś nieszczelność (przy klamce od strony śruby mocującej albo odpowietrzającej przy zbiorniku wyrównawczym nie jest zaolejone? Zacisk jest czysty od strony wjeścia przewodu oraz wewnątrz przy tłokach?). Jeśli klamka twardnieje a klocki nie ruszają, to może zapiekły się tłoczki w klockach. Jeśli wciskasz, klamka wchodzi, nawet i twardnieje, hamulec nieskuteczny, ale może piszczeć, klocki pracują, ale nie hamują, to może klocki/tarcza się zaoleiły? Zmień klocki na nowe, ewentualnie chociaż przelej roboczo stare izopropanolem. Wyczyść izopropanolem tarcze, sprawdź działanie. Cytuj
bastard83 Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Sprawdzałem wizualnie oraz wkładałem palce, czułem (tudzież widziałem) że wysuwają się wszystkie tłoczki (z przodu i z tyłu). Na początku klamka idzie luźno, później czuć opór. Wg mnie obie klamki pracują tak samo, chyba trochę gumowato. Klocki i tarcze czyściłem, zamieniłem je przód/tył i oprócz tego że na początku z tyłu zapiszczały to hamują poprawnie na klockach z tyłu. A przód dalej tak samo. Więc to chyba nie wina klocek-tarcza. Zastanawiam się nad zamianą zacisków ale nie mam baryłek. Ewentualnie jak dziś dam radę, przeleję cały przód nowym płynem, może pomoże. Cytuj
ahaja Napisano 31 Marca Napisano 31 Marca Jak przelanie nie pomoże to celuj w klocki półmetaliczne. Cytuj
bastard83 Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia No niestety, niewiele to pomogło tzn wymiana płynu. Jak się przyjrzałem klockom to one strasznie świecą, przeszlifowałem je po raz kolejny ale efekt mizerny. Dziś mają być nowe klocki ale żywiczne (resin). Zobaczymy czy to coś da. Cytuj
ahaja Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia Ja co kilka miesięcy wyciągam swoje klocki, czyszczę, polewam izopropanolem i wypalam. 1 1 Cytuj
bastard83 Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Wymieniłem na nowe ale efekt ten sam, wiem że trzeba je dotrzeć ale chyba jak są nowe i czyste to i tak powinno być lepiej. A nie jest. Tylko czy aby na pewno są słabe, może po zimie mam takie wrażenie, gdzie mało jeździłem i pewnie tylko używałem tylnego hamulca aby się nie wywalić. Jak ten przedni u Was działa? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi