Skocz do zawartości

[nawigacja] Garmin 520 Plus?

porywacz_zwlok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam dylemat zakupowy. Aktualnie korzystam z zegarka Garmin Forerunner 235 jako źródła informacji o pokonanej trasie oraz telefonu jako nawigacji i jest w tym zestawieniu pewien słaby punkt. Tym słabym punktem jest telefon, który jest duży, prądożerny (potrzebny dodatkowo powerbank) i zamontowany pod główką kierownicy, bo to jedyne miejsce, w którym mieści się telefon i dodatkowy prąd. Zastanawiam się czy Garmin 520+ ma sens jako zastępstwo telefonu. Kwestie monitorowania mojej aktywności bez problemu realizuje zegarek, ale pozostają kwestie nawigowania oraz zwykłego zliczania kilometrów jak i prędkości średniej, do których chcę mieć wygodny dostęp w trakcie jazdy. I teraz zastanawiam się czy zostawić telefon a kupić jedynie licznik powiedzmy Sigmy, który obsłuży mi dwa rowery. Czy może Garmina 520 lub inny system, który pomoże mi też w nawigowaniu. Jak z dokładnością map? Jak z potrzebą konsumpcyjną na energię? Jeśli to miałby być garmin to jak współpracuje z innymi urządzeniami rejestracyjnymi jak zegarek, który posiadam? Czy to ma po prostu sens. :)

Napisano

Rozległy temat. Ten Garmin ma słabą rozdzielczość ekranu jak na nawigację mapową. Wiele zależy od tego, jak będziesz nawigował, bo jeżeli potrzebujesz go do szosy, to spoko wystarczy. A jeżeli chcesz nawigować po terenie korzystając z mapy na bieżąco, to na tym ekraniku będzie trudno. Mam Etrexa 30 i jego ekranik (170x240), w porównaniu do komórki, to kompletna porażka. Z kolei komóra na mostku wygląda tragicznie...

Rozważałem Mio 205 (lepsza rozdzielczość), ale na razie wożę komórę w kieszeni a na łapie mam Vivoactive HR.

Napisano

Daj zegarek żonie w prezencie i kup komputerek rowerowy z nawigacją dla siebie :)

Co do małego ekraniku to np. bolt, wielkością nie grzeszy ale mapa jest bardzo czytelna i spokojnie w terenie daje radę. Nie wiem jak to wygląda w garminie 520 niestety.

Napisano

Jest kilka możliwości, choćby używając ichniej apki ale najlepiej chyba przez Komoot. Używam tego nawet do planowania na kompie. Szczerze mówiąc to planowałem będąc w trasie tylko raz... bo nawet jak zdecyduję zjechać z trasy żeby coś zwiedzić czy pojechać kawałek trochę inaczej to później i tak łatwo wrócić do zaplanowanej trasy - wystarczy oddalić widok. Poza tym używałem kilka razy "reroute back to start" - działa z poziomu komputerka, nie trzeba wyciągać telefonu - prowadzi po zarejestrowanym już śladzie z powrotem do startu. Wbrew pozorom to ostatnie jest bardzo użyteczne - można na wariata wjechać w las zupełnie bez stresu :)

Napisano

Właśnie kupiłem Garmina 520 Plus i bardzo żałuję. Nawigacja - tylko po wcześniej wgranej trasie, bez opcji przewijania i przeglądania mapy, dostępne tylko powiększanie/pomniejszanie (i to każdorazowo z poziomu menu, a nie przyciskami!). Nie można wpisać celu w trakcie. Nie można zrobić nic, poza jechaniem załadowaną wcześniej (lub zapamiętaną w przeszłości) trasą. 

Więc jeśli do nawigacji, to tylko Garminy z dotykowym ekranem (a ten jest wskazywany jako bardzo słaby punkt tych urządzeń). 

Garmin zawiódł mnie też pod innymi względami. Brak sygnalizacji stref tętna, co w tak drogim urządzeniu wydawało mi się oczywiste. Nie wyobrażam sobie jechać wyścigu w trudnym terenie i zerkać co chwilę na mały ekranik, żeby wiedzieć, czy nie zaszalałem za bardzo. Jedyne, co można ustawić, to sygnalizacja minimalnego i maksymalnego pulsu (analogicznie z kadencją i mocą).

Strava Live Segments...to nie takie Live segments. Nazwa wprowadza w błąd, bo segmenty również musisz dodawać ręcznie...pojedynczo (tzn. pojedynczo gwiazdkować na Stravie, potem wszystkie są synchronizowane z urządzeniem)! 

Tak więc - jeśli zależy Ci na treningu i mapach, nie kupuj "komputerka treningowego z funkcją nawigacji". Nie spełnia ani jednej, ani drugiej funkcji. ;) Zapisuje jedynie dane treningu, ale do tego możesz wykorzystać również inne, tańsze rozwiązania. 

Napisano

A jak Sobie wyobrażasz segmenty live?

Wyświetla segmenty , które uważasz za godne uwagi.

Nie chciałbyś chyba widzieć każdego  segmentu.

Napisano
1 godzinę temu, porywacz_zwlok napisał:

zaczynam się za Wahoo Elemnt Bolt rozglądać

Pamiętaj tylko że z segmentami będziesz miał taki sam "problem" jak przedmowca. Trzeba "gwiazdkować" :) Szczerze mowiąc nie za bardzo wyobrażam sobie inną opcję.

1 godzinę temu, vpablov napisał:

Nie chciałbyś chyba widzieć każdego  segmentu.

No właśnie. Wystarczy kliknąć w "explore segments" na stravie i można oczopląsu dostać.

1 godzinę temu, TheJW napisał:

nie kupuj "komputerka treningowego z funkcją nawigacji"

Nie miałem garmina ale bolt jest właśnie takim komputerkiem z funkcją nawigacji i jak dla mnie działa to rewelacyjnie.

Napisano
50 minut temu, zenekzenek napisał:
3 godziny temu, TheJW napisał:

nie kupuj "komputerka treningowego z funkcją nawigacji"

Nie miałem garmina ale bolt jest właśnie takim komputerkiem z funkcją nawigacji i jak dla mnie działa to rewelacyjnie. 

Chodziło mi o TEN komputerek blabla... Na Wahoo mapy działają o wiele lepiej, a mając przy sobie telefon w każdej chwili można sobie wrzucić jakąś inną trasę.

Napisano
Teraz, TheJW napisał:

a mając przy sobie telefon w każdej chwili można sobie wrzucić jakąś inną trasę.

W Garminie tak się nie da? Co prawda wolę planować na dużym ekranie ale dobrze jest mieć swiadomość że w razie czego można użyć telefonu.

Napisano

Dać się da, bo mając odpowiednio dużo cierpliwości na telefonie można zrobić praktycznie wszystko to, co na kompie. Pytanie tylko, czy gdzieś w trasie będzie miało się tej cierpliwości i czasu wystarczająco, by to robić... :D

Napisano
Teraz, TheJW napisał:

Dać się da

No to generalnie bolt będzie cie podobnie frustrował, ponieważ...

4 godziny temu, TheJW napisał:

Nawigacja - tylko po wcześniej wgranej trasie, bez opcji przewijania i przeglądania mapy, dostępne tylko powiększanie/pomniejszanie (i to każdorazowo z poziomu menu, a nie przyciskami!). Nie można wpisać celu w trakcie. Nie można zrobić nic, poza jechaniem załadowaną wcześniej (lub zapamiętaną w przeszłości) trasą. 

...oprocz tego że można oddalać/przybliżać przyciskami to wszystko powyższe wygląda identycznie :) 

Napisano

Dlatego żałuję, że w ogóle taki gadżet kupiłem.

Może za kilka lat technika pozwoli na rozwiązanie tak skomplikowanych problemów ;))) i ktoś wypuści na rynek urządzenie kompletne...

Napisano
13 minut temu, TheJW napisał:

Dlatego żałuję, że w ogóle taki gadżet kupiłem.

A ja nie :D Planowanie trasy na telefonie jest na tyle męczące, że unikam tego. Jeśli zjadę z trasy to oddalam mapkę więc przewijania nie potrzebuję. Sama nawigacja (turn-by-turn czy po śladzie) jest przejrzysta i wygodna - do tego stopnia że nie pamiętam żebym miał jakieś problemy nawet przebijając się leśnymi ścieżkami czy jadąc przez miasto gdzie przecina się wiele szlakow/drog rowerowych. To ostatnie szczegolnie mnie zaskoczyło bo spodziewałem się że będzie o wiele gorzej. Poza tym ogolnie pojęty UX (user experience) jest na bardzo wysokim poziomie. Po przesiadce z podstawowego Mio Cyclo, prostota obsługi i bezproblemowość tego - bądź co bądź skomplikowanego urzędzenia - jest wręcz szokująca :D 

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Mam pytanie odnośnie wgrywania swojej trasy do urządzenia. 

Można np w koomot czy locus-ie stworzyć trasę i plik gpx przesłać do urządzenia? Czy możliwe jest tylko tworzenie tras w aplikacji garmina na smartfona? 

Pozdrawiam 

Napisano

Plik .gpx wrzucasz do folderu "Garmin\NewFiles" w Garminie.

Po restarcie urządzenia interesujący ślad .gpx ląduje w "Nawigacja->Kursy->Zapisane kursy".

--

Pozdrawiam.

Napisano
Teraz, steve69 napisał:

Plik .gpx wrzucasz do folderu "Garmin\NewFiles" w Garminie.

Po restarcie urządzenia interesujący ślad .gpx ląduje w "Nawigacja->Kursy->Zapisane kursy".

A jakbym był w trasie, robiąc trasę na smartfonie i wysyłając ją do telefonu, zadziała w ten sposób? 

Napisano

Kurs w postaci pliku .gpx można wrzucić do urządzenia za pomocą aplikacji Garmin Connect. Przed chwilą sprawdziłem to na swoim Edge 820 (różnica w stosunku do 520 to dotykowy ekran i większa ilość pamięci).

Procedura wygląda tak:

• utworzenie kursu .gpx
  • zapisanie gdzieś w smartfonie
  • otwarcie za pomocą Garmin Connect
  • zapisanie w aplikacji Garmin Connect
  • wysłanie kursu do urządzenia

Kurs ląduje w "Nawigacja->Kursy->Zapisane kursy".

--

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Napisano

@porywacz_zwlok

Kolego i jak Twoja decyzja? Mam podobny dylemat - czy bawić się aplikacjami telefonicznymi do monitorowania biegania i jazdy na rowerze, czy zainwestować w Garmina(y). Mam już najprostszą opaskę fit Garmina i podoba mi się serwis Garmin Connect, tam zrzucam swoje aktywności. Głównie interesuje mnie monitorowanie treningów biegowych (ślad, dystans, tętno), na rowerze (głównie ślad, prędkość) chociaż czasami pobawiłbym się i w tętno i kadencję - mam zewnętrzne czujniki. Czasami rower pod turystykę czyli nawigacja.

Myślałem o zakupie multisporta - z bólem wysupłałbym na FR735XT i liczył na to, że wystarczy oraz obsłuży niegarminowskie czujniki ale to trochę już stary model, bodajże z 2016 r. Nie chciałbym za dwa lata być zmuszonym do wymiany...

Druga opcja to zegarek typowo biegowy teraz i za 2-3 miesiące licznik, Edge 130, ew. 520+. co do zegarka to myślałem o FR35 ale też jest już stareńki, może jednak FR45 i w tej opcji pozostałbym przy zegarku jako mierniku do treningów wszelakich, a nawigacja na rowerze - już z telefonu (kasa...).

Pozdrawiam!

Napisano

Dzięki!

A próbowałeś parować Garmina z czujnikami innych firm? Teoretycznie obsługuje ANT+ ale jak to mówią - w teorii praktyka powinna być zgodna z teorią ale w praktyce jest inaczej ;)

Na anglijęzycznym forum Garmna ktoś narzekał na problemy z czujnikiem prędkości/kadencji ale wątek się urwał.

Pozdrawiam

Napisano

Gdyby ktoś szukał informacji - udało mi się bez większych problemów sparować z zegarkiem Forerunner45 i czujnik tętna Kalenji i czujnik kadencji/prędkości Bontragera. Nie testowałem wprawdzie jeszcze na dłuższym dystansie czy przez dłuższy czas, tylko tak na szybko ale działało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...