Skocz do zawartości

[trwały napęd] jaki zamontować trwały napęd

Rudder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobra podajcie mi link do sklepu z dobrą nową korbą do mojego roweru.

Swoją drogą czy ta korba Shimano którą posiadam obecnie może być przyczyną tak szybkiego niszczenia łancucha ?

Napisano

Dałem Ci wyżej.

/edit

Również się do tego przyczynia, ale głównie łańcuch. Potem korba, na końcu kaseta. ( mówię o sprzęcie nie o serwisowaniu/użytkowaniu )

Napisano

Albo jak @Track napisał -  40 pln drożej, jakość praktycznie ta sama, tyle że suport octalink ( trochę sztywniejszy )  za to suport trochę słabszy. ( ale na 3 tyś powinien wystarczyć - tamten kwadrat robi najmniej 2 x tyle )

Napisano

Ja sądzę dokładnie odwrotnie ( suporty ) a same korby - to jakość zębatek robi różnicę - bez znaczenia czy octalink czy kwadrat, natomiast mocowanie do osi - łatwiej zniszczyć gniazdo octalinka w korbie niż gniazdo na kwadrat.

Napisano

Nie obraz się, ale to totalna bzdura jakość zębatek czy to FC-M510 na kwadrat, czy FC-M521 na octalik jest ta sama, octalinka nie da się zniszczyć przy zakładaniu, chyba że przy ściąganiu, bez właściwych narzędzi (ściągacza).

Napisano

Widziałem kilka korb z wyrobionym gniazdem octalink ( nie pytaj mnie jak to ktoś zrobił ) Natomiast same suporty es300, es25  to taka sama lipa jak bb un 26. Tylko octalinki kosztują więcej. Nie można kupić tanio nowego suportu na octalink, tu jak widzisz fsa można - inne okazje równiez się zdarzają.  Wyższa półka na kwadrat i octalink to już polowanie na czerwony październik, ale można np:

http://allegro.pl/suport-os-suportu-shimano-bb-es70-113-octalink-i7222055058.html

http://allegro.pl/suport-shimano-bb-un72-anglik-110mm-super-stan-i7350990568.html#thumb/2

Napisano

Skąd mam wiedzieć jaka korbe kupić tzn. ile milimetrów może miec suport w Indianie 3.0 ? Bo rozumiem że dana korba ma suport o danej średnicy.

Napisano

Ty masz Rudder suport o długości 122 lub 122,5 mm,  na kwadrat. Suport dobierasz do korby  lub odwrotnie. Tj.  Dana korba pracuje z określonej długości i typem suportu ( kwadrat, octalink ) W Twoim przypadku  zarówno obecna korba którą masz jak i poprzednia współpracuje z suportem na kwadrat o długości 122 mm.

Napisano
Teraz, Rudder napisał:

Czyli korba w moim rowerze  nie będzie pracować z suportem Octalink ?

Nie - musiałbyś zmienić korbę i suport. ( w sensie korba octalink musi miec suport octalink )

Rudder, ja idę spać w każdym razie czy to będzie octalink i korba którą zaproponował Track czy wybierzesz kwadrat i moją propozycję to będziesz zadowolony i odczujesz różnicę na plus. We wszystkim. ( trwałość, jakość, waga, szybkość przerzucania )

Napisano

Moment, moment. Na czym polega to zużycie napędu? Bo albo gdzieś znikło jedno zero, albo Twoje problemy z napędem wcale nie są zawiązanie ze zużyciem. O ile nic się nie urwało.

Napisano
2 godziny temu, Fenthin napisał:

Moment, moment. Na czym polega to zużycie napędu? Bo albo gdzieś znikło jedno zero, albo Twoje problemy z napędem wcale nie są zawiązanie ze zużyciem. O ile nic się nie urwało.

To zużycie napędu polega na tym, że łancuch ma ponad 100% wyciagnięcia według przymiaru.

Czyli kupiłbym to: http://www.synkros.pl/product-pol-7613-Korba-SHIMANO-FC-M521-48-36-26-175mm-suport.html z suportem na Octalink

Jaki kupic do tego łańcuch, kasetę ? Łańcuch ma mieć spinkę. Czy kupić 3 łańcuchy kmc x8.99 ?

Jakie przyrządy potrzebuje żeby wymienic korbę i kasetę z obecnych na te które kupie ? Łańcuch umiem wypinać, ten co mam obecnie mogę nawet uciąc szlifierką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...