Skocz do zawartości

[rower] Kross Level B8 2017

Mustache

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.04.2018 o 23:09, Gaca92 napisał:

mam problem ze strzelającą główką ramy, sprawdzałem, stery, amortyzator, suport, i sztyce i nic nie pomaga.

Ma ktoś podobno problem ?

Ja mam R7 i jakiś czas temu faktycznie coś zaczęło strzelać. Wyciągnąłem widelec, stery wyczyściłem dokładnie, nałożyłem sporo smaru, a stery dokręciłem odrobinę mocniej i jest cisza.

U mnie np strzelanie powodowała nierówne zakończenie rury podsiodłowej. Zacisk sztycy nie leżał całą płaszczyzną rantu na niej, tylko stroną od górnej rury, a reszta była w powietrzu. Dopiero ostatnio to zauważyłem jak zdjąłem zacisk mając rower na stojaku i rurę na wysokości oczu. Walczyłem z tym długo na różne sposoby. Spiłowałem trochę żeby wyrównać i na razie cisza :)

W dniu 24.04.2018 o 11:05, Mustache napisał:

@radzi0k

co do zalewania mlekiem - nie, jeszcze nie zalewalem.

Mustache

Zastanawiam się żeby również zmienić gumy na x-kingi. Nie wiem ktòra opcja będzie lepsza, tzn. czy brać 2.2 czy 2.4, jak jest z miejscem przy tylnym trójkącie przy 2.4? Może masz jakąś fotkę jak to się wpasowało i Ciebie.

tak to wygląda @radzi0k

Conti ma lekko zawyzoną rozmiarówkę więc te 2.4 to 2.25 naprawdę. u mnie to wygląda tak. miejsca jest sporo jeszcze. druga sprawa, ze na grubosc opony po napompowaniu na feldze, ma wplyw szerokosc samej felgi/obręczy. u mnie sa standardowo 19mm. przy 23 - opona bedzie szersza.

nCZbZI6.jpg

WRpMevh.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...

omijałem zwalone drzewo na największej zębatce z tylu i najechałem na gałąź (jak najeżdżam często i non stop w lesie), przerzutka była max wygięta na największej wiec napięta na maxa i patyk wszedł w wózek zblokował - wygięła sie i pękła. nie miala po prostu marginesu amortyzacji w tym położeniu. dodatkowo zapięte sprzęgło tez nie pomogło. 

graty w każdym razie już są i jutro montaż

8j04qn8.jpg

• 2 tygodnie później...

U mnie w B7 2017 strzały dobiegały z dwóch miejsc: stery oraz rura podsiodłowa/sztyca. Stery były wymieniane 2 razy w ramach gwarancji, w końcu kupiłem Cane Creek 40 i jest spokój. Co do rury podsiodłowej: próbowałem z innym zaciskiem, dłuższą sztycą i problem powraca po kilku jazdach - zauważyłem, że strzela na pierwszej większej nierówności po podniesieniu tyłka (korzeń, uskok, krawężnik). Następnie jest cicho dopóki znów nie usiądę na siodełku. Kolejna nierówność = podniesienie tyłka = 1 strzał.

W dniu 22.04.2018 o 12:14, pawel2208 napisał:

U mnie np strzelanie powodowała nierówne zakończenie rury podsiodłowej. Zacisk sztycy nie leżał całą płaszczyzną rantu na niej, tylko stroną od górnej rury, a reszta była w powietrzu. Dopiero ostatnio to zauważyłem jak zdjąłem zacisk mając rower na stojaku i rurę na wysokości oczu. Walczyłem z tym długo na różne sposoby. Spiłowałem trochę żeby wyrównać i na razie cisza :)

Przed chwilą zdjąłem zacisk i faktycznie zakończenie rury jest jakby nierówne. Jak będę miał więcej czasu to spróbuję je lekko spiłować.

• 3 miesiące temu...

Mały mod: obręcz wymieniona na DT Swiss XM 421

Jednak 19mm wewn szerokości w WTB nie sprawdzilo się. Koło po 2 sezonach zaczłelo już byc mocno zmęczone, szprychy pękały a obręcz pływała. XM 421 ma szerokość wewn 25 mm i czuc duża roznicę na plus. Szerokość opony zwiekszyła się o 2 mm do 57 mm. Przod pojdzie do modu na wiosnę. Przednie koło jak na razie jest ok.

29YSZRJ.jpg

uTw6LrN.jpg

9oaPNNg.jpg

i7IZ6HX.jpg

bfFC1No.jpg

Dh49I1r.jpg

zFgns3j.jpg

Edytowane przez Mustache

• 3 miesiące temu...