Looser Napisano 18 Lipca 2017 Napisano 18 Lipca 2017 Witajcie,Piszę ten temat w ramach ostrzeżenia przed okazjonalną "lipnością" piasty tylnej zastosowanej przez firmę mavic w stosunkowo młodym modelu crossone, a nie udało mi się znaleźć wzmianki o tym na forum.Od dłuższego czasu coś mi strzelało w rowerze i rozkminiałem o co kaman, a może to sztyca, może coś niedokręcone, a może suport czy szprychy luźne(2x na serwisie koła - panie tu nie ma co centrować czy dociągać, wszystko okay! 15 się należy od koła) i tak jakoś się to toczyły powolnym tempem przemyślenia na temat co do diaska się dzieje z tym rowerem, ale no dobra, nie wyczaruję, specem nie jestem, ale jeździć się da, poza odgłosami nic się nie dzieje...Można by powiedzieć, że rozwiązanie przyszło samo, ponieważ pewnego nie-tak-pięknego popołudnia podczas przejażdżki, gdzieś tam z kimś tam, naszło mnie na poruszanie obręczą i to był strzał w 10... Korpus piasty porusza się delikatnie względem jednego z kołnierzy... Po szybkim dokształceniu okazało się, że nie jest to odosobniony przypadek i zdarza się w tych kołach, bo mavic wpadł na genialny pomysł sklejenia korpusu z kołnierzami, czego efektem są takie zonki... Jak bym coś pokręcił w nazewnictwie to krzyczcieKilka faktów na temat mojego użytkowania kół zanim mi się oberwie, że pewnie koła wykorzystywane do dh:-waga użytkownika, 75kg-waga roweru 11,5kg-teren bardzo mieszany, od asfaltów/ścieżek rowerowych przy lokalnych jeziorach, przez drogi techniczne i ścieżki leśne po okazjonalne górskie wypady w Beskidy, nazwałbym to przeciętnym xc-nie jeżdżę agresywnie, nie było żadnych wypadków z udziałem roweru-cykl życia w kilometrach, około 6-7 tysięcy km, ale przyznam wprost nie wiem ile by przejeździły w obecnym stanie i jak mogłoby się skończyć dalsze użytkowanie, może mogłyby sobie cykać kolejne 5 tysięcy albo zrobić awarię i dziękuję, dodam tylko że na pod koniec ubiegłego sezonu tylko na ostrzejszych podjazdach czy silnym dokręceniu czasami dawały o sobie znać, teraz to już norma przy jeździePrzy okazji chciałbym podziękować Dawidowi z daveo za dobranie i złożenie kół
Dokumosa Napisano 18 Lipca 2017 Napisano 18 Lipca 2017 A z którego rocznika (modelowo) masz te koła? W rocznikach 2014 i młodszych się to zdarzało (również w crossride'ach). Od 2015 był spokój. Być może coś znowu klej zmienili? W każdym razie pisz do nich niech się martwią co z tym zrobić
Looser Napisano 18 Lipca 2017 Autor Napisano 18 Lipca 2017 W rowerze z 2014, więc rocznik 2014 lub starsze Skoro poprawili to to nie ma co drążyć tematu, dzięki za info
atizylak Napisano 17 Września 2017 Napisano 17 Września 2017 Te koła to złom. Miałem to samo, złamała się piasta, rozdzieliła się na 2 części i koło cały czas trzeszczało przy przyspieszaniu i hamowaniu. Pisałem o tym na forum. https://www.forumrowerowe.org/topic/200018-piasta-tylna-czy-to-jest-awaria-piasty-tylnej/?do=findComment&comment=1822498 Dostałem na gwarancji nowe koło model crossride i teraz znowu to samo, zaczęło trzeszczeć, głównie przy hamowaniu. Nie jest to wina hamulca ani zacisku hamulcowego. Czy na to nowe koło przysługuje mi gwarancja od nowa? Dokładnie tak samo u mnie teraz zaczęło trzeszczeć jak w tym temacie: https://www.forumrowerowe.org/topic/189883-kolo-mavic-crossride-29-tyl-problem/
gtb Napisano 17 Września 2017 Napisano 17 Września 2017 Czy na to nowe koło przysługuje mi gwarancja od nowa? Gwarancja biegnie od nowa (Art. 581. kc).
atizylak Napisano 20 Września 2017 Napisano 20 Września 2017 A tak to wygląda u mnie w kole tylnym Mavic Crossride FTS-X które ma rok i 5 miesięcy. Dostałem je w ramach gwarancji zamiast modelu Crossone w którym stało się to samo. Dodam że mało jeżdżone bo w tym sezonie 85% jazdy u mnie to była jazda na szosie. Nie polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.