Skocz do zawartości

[zębatka narrow wide] a2z 30T 104BCD..?

m0d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Choć zarzekałem się, że nie będę, to jednak korci przejście na napęd 1x10 ;)

Mam korbę Deore m617 38/24 i tylną przerzutkę SLX m675, do których chciałbym dokooptować kasetę Sunrace 10s 11-42 i zębatkę 30T.

Kłopot w tym, że korba ma BCD 104mm więc teoretycznie minimum to 32T, ale udało mi się znaleźć zębatkę narrow wide 30T z BCD 104 firmowaną przez a2z.

http://rowerowy.com/mtb/czesci/zebatki/bcd-104mm/prod/a2z-narrow

Czy ktoś miał styczność z tym wyrobem i mógłby napisać dwa słowa o jakości wykonania, trwałości i przede wszystkim jak wygląda współpraca tego z korbą - trzeba coś kombinować, podcinać, czy po prostu montuję i już?

Jak wygląda sytuacja z linią łańcucha przy tej zębatce, ma ona jakieś dystanse czy trzeba by coś dołożyć samemu, a może w ogóle się nie przejmować?

Zdaje się, że jeszcze Hell'o MTB ma w ofercie tego typu zębatki, ale nie mogę znaleźć ich dostępnych od ręki...

Drugie pytanie, niejako przy okazji, jak wygląda współpraca rd-m675 z kasetą o zakresie 11-42 w praktyce? Z tego co czytałem powinno to działać, ewentualnie trzeba zakombinować dłuższą śrubę do regulacji oddalenia od największej koronki i czasem łańcuch zaczepiał o element gdzie mocowana jest linka przy zrzucaniu z największej koronki. Jakieś konkretne doświadczenia w tym temacie?

Będę wdzięczny za pomoc :)

Napisano

Ma zintegrowane kominy - odkręcasz swoje zębatki i przykręcasz tą.

Co do jakości to moi znajomi mieli dokładki 40T i 42T do kasety od A2Z i nie byli oczarowani jakością wykonania ani działania.

Napisano

I to zapewni mi poprawną linię łańcucha?

Akurat z kasetą nie chcę kombinować z dokładkami, stąd Sunrace. A jesteś w stanie rozwinąć co było konkretnie nie tak? Brak precyzji wykonania czy jakieś inne niedoróbki?

Napisano

Znalazłem jeszcze zębatki 30T firmy Argon, zdaje się że dostępne bez większych kłopotów.

Pozostaje kwestia ceny, Waszym zdaniem warto? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...