Skocz do zawartości

[rower] Kellys Thorx 90 vs Kross R8 vs ?

magod

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

OK. Pojeżdżone. Ostatecznie wybieram pomiedzy

Krossem Level R8: http://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-275/level-r8 + wymiana amora i na Fox Performence i Hamulców na shimano XT. Rozmiar ramy S 17''

a

Meridą BIG.SEVEN 800: http://www.rowerymerida.pl/produkt1031/bigseven-800-rower-merida.html ; 17'' lub 18,5''

Dziś jeżdziłem na Meridzie i ramy są bardzo fajne. Jedyny minus za prowadzenie linki pod suportem. W Krossie wiecej ich idzie w ramie i są jakby lepiej poukładane. Ale to jedna linka. Reszta jest cacy, spawy wygładzone, wygląda jak karbonowa wersja XT - można z odległości pomylić. Niektóre spawy w ramie Krossa są również szlifowane. W zasadzie obie są bardzo fajne. Kross ma dłuższy tylni widelec i minimalnie większy kąt podsiodłowej oraz większą baze od obu Merid. Przekrok w Meridzie 18,5'' oraz Krossie poważnie zbliża się do granicy ale zeskakując w kolarkach jeszcze jaj nie obije. Przy meridzie 17'' odstęp jest większy a koło przednie podnosze spokojnie na 10 cm.

Który wg Was rower brać i dlaczego?  A jeżeli Meride to 17'' czy 18,5''. Mam 173 cm i 84,9 długość nogi.

W dwóch sklepach po wzroście mówili że 17'' jednak na 18,5 jakby jeździło się minimalnie bardziej komfortowo przez prawdopodobnie bardziej wyciągniętą pozycje...

Porównanie geometrii

geometria.png

Na ceny nie patrzcie bo oba prawie identycznie wpasowują się w budżet 6K.

• Mod Team
Napisano

Wybierając Meridę 17 " i zakładając mostek dłuższy o 1 cm osiągniesz pozycję mniej więcej taką jak na 17 " Krossie, z tą różnicą, że Merida będzie nieco bardziej zwrotna, bo jest krótsza.

Napisano

Podobnie kombinowałem, i po kilku rundach naprzemiennie obydwoma rozmiarami poprosiłem - nie o zmianę mostka a - przesunięcie siedzenia mniej więcej o 1 - 1,5 cm do tylu, co trochę wyeliminowało uczucie "zjezdzania do przodu z siedzenia".

Czyli Twój głos KrissDeValnor to Merida 17''. Thx.

Napisano

Wybierając Meridę 17 " i zakładając mostek dłuższy o 1 cm osiągniesz pozycję mniej więcej taką jak na 17 " Krossie, z tą różnicą, że Merida będzie nieco bardziej zwrotna, bo jest krótsza.

Może i osiągnie podobną pozycję, osiągnie też dużo większe obciążenie przedniego koła, i zupełnie inne wyważenie w rowerze ( mniejsze baza kół i większe przesunięcie do przodu).Jazda będzie zupełnie inna, mimo niby podobnej długości . łatwo polecieć na twarz ...

Napisano

Wybrałem Meride 17''. Czy będę zadowolony to się okaże. Jezdzac na meridzie przez kilka godzin nie miałem jej nic do zarzucenia, ale wiem ze to sie moze zmienic. Na Krossie nie mialem w koncu okazji sie przejechac, jedynie sobie posiedzialem. Jest tak samo swietnym rowerem tyle ze z dluższą baza kol i tylnim widelcem nawet niz merida 18.5. Obie ramy wygladaja solidnie i fajnie ale osprzet meridy jest lepszy i chyba bardziej uwierzylem w shimano..w koncu gx to nie x0 (rowniez po opowiesciach wiarygodnego serwisanta o odkrecajacych sie sramowskich korbach). Chcac patrzec na ceny rama meridy jest sporo drozsza - wierzac ze cena = jakosc; tak byc nie musi. Wybralem meride rowniez dlatego zeby nie bawic sie juz w wymiane widelca na rebe czy foxa oraz wymiane hamulcow na jakies shimano bo te avidy potrafia jednak zawiesc (kolega z pracy wlasnie meczy sie ze swoimi elixirami)

Przy wyborze ramy sugerowałem się poprzednimi rowerami. Byc moze zludnie bo to byly 26'' ale innego odniesienia poza cyferkami z kalkulatirow nie mialem. Na pewno przy 173 cm 18.5 wydawalo sie troszeczke bardziej komfortowa (moze dlatego ze byla to rama karbonowa o identycznej geometrii). Roznica jednak byla znikoma a najlepsza pewnie bylaby 18'' ktorej merida nie produkuje :D. Sugerowalem sie tez opinia wielu osob, ze do zabawy w terenie a nie jazdy rekreacyjnej lepiej brac mniejsza rame...ekstremalnie nawet o jeden do dwoch rozmiarow.

Jak przejade troche kilometrow napsize o wrazeniach, tym co mi sie nie podoba i czy wolalbym jednak 18,5''.   

Dzięki!

Napisano

Big Seven 900 2016 w baaaaaaardzo promocyjnej cenie (po znajomości) wiec jak 800 2015  ;). Ramy w 2015/2016 800/900 są te same. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...