Skocz do zawartości

[rower] Kellys Thorx 90 vs Kross R8 vs ?

magod

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

R7 zajefajna maszyna polecam tylko wałek był z amorem

dziś żałuje że nie wziąłem tego R8 bo bym miał taperowany amor

ale ciąłem  budżet i wybór padł na R7 

Naprawdę dobre rowery polecam

Też polecam Krossa mimo wałku z amorem. Osobną sprawą jest czy R8 jest dostępne, bo z tego co wiem to B8 Kross jeszcze nie wyprodukował :)

Napisano

Rulez, tak właśnie mi z tych wartości wychodziło ale wolałem to usłyszeć od kogoś jeszcze.

Krzysiek121, Kross R8 jest dostepny, pytalem w sklepie...gość mial chwile zawahania ale znalazl...4k rowno. Pewnie w ktoryms z kolei ktoś jeszcze opusci.

Najpierw poszukam sklepow w ktorych przynajmniej bede mogl na nich usiasc...co bedzie i tak wyzwaniem. Zadko ktory sklep umozliwia jazde probna, a nwet jesli robia jakies spotkania testowe, to zabieraja tam 3-4 konkretne modele, na ogol carbony prawie z najwyzszej polki...

Napisano

Też polecam Krossa mimo wałku z amorem. Osobną sprawą jest czy R8 jest dostępne, bo z tego co wiem to B8 Kross jeszcze nie wyprodukował :)

Nie polecaj Krossa, ten rower po pierwsze wymusza wyższą kadencję (czego "magod" podobno nie trawi), po drugie w rozmiarze 17" choć ma niby o 6 mm mniejszą długość, to jest inaczej skonstruowany i rozmiar reach będzie miał większy niż Kellys 17" (wymusi większe wyciągnięcie), będzie zwyczajnie za długi dla osobnika o wzroście 173 cm :whistling:

Napisano

ja mam 173,5 nogi nie pamiętam(aż poszedłem zmierzyć 75) a mój R7 w rozmiarze S jest dla mnie za duży jeżeli chodzi o prze krok ( prawie stykam się jajeczkami z rurą przy siodełku)

Siodło dałem do tyłu i zastanawiam się czy nie wydłużyć mostka bo podczas jazdy ręce mi się naturalnie ustawiają tak że opieram się jak to nazwać wewnętrzną częścią dłoni przy nadgarstku 

Napisano

True. Miałem podobnie mierząc na szybko którąś Rke w rozmiarze S o identycznej geometri jak R8. Bardzo wysoki przekrok.Koło uniosłem max na 10 cm, może nawet nie, ale że nie mogłem dobrze się przymierzyć bo pedały nie były wkręcone, to nie przywiązałem zbytniej wagi to tej próby. Jednak wszędzie się czyta że Kross robi duże ramy. Ważne spostrzeżenie, dzięki.

Napisano

Witam,

Ja mam 170 cm wzrostu i nogę 75 cm. Kross R8, którego posiadam, faktycznie ma dość wysoko poprowadzona górną rurę, mimo wszystko dużo bardziej mi odpowiada niż geometria kellysa thorxa 10, którego mogłem używać przez tydzień. W thorx ie górna rura była niżej, ale z kolei rura podsiodlowa była na tyle krótka, że sztyce siodełka musiałem wysunąć prawie na max. Porównując jazdę na obu rowerach, a jestem amatorem i pedałuje raczej z dużą kadencja niż siłowo, to na Krossie dużo lepiej się podjeżdża, w kellys ie na jednej z górek, która pokonuje zawsze wracając do domu, zdarzało się że podrywa mi przednie koło. W Krossie tego nie ma. Przy zjazdach nie zauważyłem większych różnic.

Dodatkowo mogę bardzo pozytywnie wypowiedzieć się o napędzie Sram'a, pracuje dużo lepiej niż to co było w thorx ie 10 i myślę że spokojnie może konkurować z tym co jest w kellys ie thorx ie 90.

Do tego jeżeli chodzi o wykonanie ramy to thorx miał bardzo nie dokładnie wykonane malowanie ramy, były przeswity podkładu.

Napisano

Tak jak pisałem na początku; W sklepie Kross jest po 4K, a w rozliczeniu mogę wymienić co chcę, więc na dzień dobry poleci amor na Rebe i hamulce...tylko jeszcze nie wiem czy na avid5 czy coś z shimano. 

Tak z ciekawości to poinformowali Cię, że stracisz gwarancję i godzisz się na to??

Napisano

Też widzę Rulez że masz problemy z czytaniem. Pisałem że "Akurat ja jezdze bardziej silowo niz na kadencje", co sobie przerobiłeś w "że mu wyższa kedencja nie odpowiada". Brawo stary, po prostu brawo   :D ...

yaro8558

Dzięki. Ja nie będę miał możliwości pojezdzenia nim, wiec Twoje uwagi są cenne. Dziś miałem okazje przyrzec się z bliska throx10, bo wyzszych modeli moze juz nawet nie ma w sprzedazy. To byla chyba jakas limitowana wersja. Rama faktycznie niższa, nie wykonana źle ale faktycznie było widać drobne niedomalowania. To  niestety był rozmiar S, bodajże 17,5. wiec raczej za maly. Jakim rozmiarem Kellysa i Krossa Ty jeżdziłeś???

Kross ma chyba duże te ramy, i tam gdzie w Kellys byłaby Mka, w Krossie warto przymierzyć S...

Kross ma dużo większa bazę kół i krótszą rurę łańcucha dla rozmiaru S niż Kellys, co by tłumaczyło podrywanie przedniego koła.

W kwestii SRAM GX to już któraś tam identyczna opinia, z którą się spotykam, jakość dużo lepsza lub na poziomie XT.

Thx.

Tak z ciekawości to poinformowali Cię, że stracisz gwarancję i godzisz się na to??

Nie, nie poinformowali mnie i jeszcze z nikim w tym temacie nie rozmawiałem konkretnie. Wiesz to , ze gwarancja przepada? Przepada jeżeli dokonasz zmian samemu. W przypadku kupna w sklepie i wymianą w rozliczeniu, możliwe że dostaje sie oddzielną gwarancję na wymienione rzeczy....nie wiem, dopytam...

Napisano

To dopytaj bo to nie jest tak jak się Tobie wydaje. Owszem jak wymienisz wideł to kupując go masz gwarę ale mi bardziej idzie o ramę bo tutaj Kross jako producent ma rygorystyczne wymagania. Sklep nic do gadania nie ma bo to nie on w razie czego będzie realizował gwarancję. Chyba, że dostał taka zgodę w co szczerze wątpię. Piszę tylko by ktoś Tobie nie naściemniał bo w sklepach różne pierdoły mówią. Jak coś to dopytaj u samego żródła czyli w Krossie. 

Napisano

Też widzę Rulez że masz problemy z czytaniem. Pisałem że "Akurat ja jezdze bardziej silowo niz na kadencje", co sobie przerobiłeś w "że mu wyższa kedencja nie odpowiada". Brawo stary, po prostu brawo   :D ...

yaro8558

Dzięki. Ja nie będę miał możliwości pojezdzenia nim, wiec Twoje uwagi są cenne. Dziś miałem okazje przyrzec się z bliska throx10, bo wyzszych modeli moze juz nawet nie ma w sprzedazy. To byla chyba jakas limitowana wersja. Rama faktycznie niższa, nie wykonana źle ale faktycznie było widać drobne niedomalowania. To  niestety był rozmiar S, bodajże 17,5. wiec raczej za maly. Jakim rozmiarem Kellysa i Krossa Ty jeżdziłeś???

Kross ma chyba duże te ramy, i tam gdzie w Kellys byłaby Mka, w Krossie warto przymierzyć S...

Kross ma dużo większa bazę kół i krótszą rurę łańcucha dla rozmiaru S niż Kellys, co by tłumaczyło podrywanie przedniego koła.

W kwestii SRAM GX to już któraś tam identyczna opinia, z którą się spotykam, jakość dużo lepsza lub na poziomie XT.

Thx.

Nie, nie poinformowali mnie i jeszcze z nikim w tym temacie nie rozmawiałem konkretnie. Wiesz to , ze gwarancja przepada? Przepada jeżeli dokonasz zmian samemu. W przypadku kupna w sklepie i wymianą w rozliczeniu, możliwe że dostaje sie oddzielną gwarancję na wymienione rzeczy....nie wiem, dopytam...

Rozmiar S za mały pod 173 cm wzrostu ? widzę, że wypisujesz każdą głupotę jaka Ci akurat do głowy wpadnie, jak do odpowiedzi pasuje niższa kadencja to tak napiszesz, a zaraz napiszesz coś odwrotnego, o rozmiarze S piszesz, że za mały, na jakiej podstawie, skoro to odpowiednik 17" tylko z krótką podsiodłówką, czyżbyś uważał, że dla 173 cm odpowiednia jest rama 19" ? rozumiesz co to długość ramy, rozstaw kół  ?

Napisano

To dopytaj bo to nie jest tak jak się Tobie wydaje. Owszem jak wymienisz wideł to kupując go masz gwarę ale mi bardziej idzie o ramę bo tutaj Kross jako producent ma rygorystyczne wymagania. Sklep nic do gadania nie ma bo to nie on w razie czego będzie realizował gwarancję. Chyba, że dostał taka zgodę w co szczerze wątpię. Piszę tylko by ktoś Tobie nie naściemniał bo w sklepach różne pierdoły mówią. Jak coś to dopytaj u samego żródła czyli w Krossie. 

Dopytam na pewno. Dzięki.

Rozmiar S za mały pod 173 cm wzrostu ? widzę, że wypisujesz każdą głupotę jaka Ci akurat do głowy wpadnie, jak do odpowiedzi pasuje niższa kadencja to tak napiszesz, a zaraz napiszesz coś odwrotnego, o rozmiarze S piszesz, że za mały, na jakiej podstawie, skoro to odpowiednik 17" tylko z krótką podsiodłówką, czyżbyś uważał, że dla 173 cm odpowiednia jest rama 19" ? rozumiesz co to długość ramy, rozstaw kół  ?

Nie nie rozumiem :D. ale jak uzbieram tyle gwiazdek, za takie mądrości jakie wypisujesz Rulez, na pewno zrozumiem :D:D:D. 

Z takimi warunkami jak Twoje nawet nie myśl o ramie M w Kellys.

Według oficjalnych danych to Kross ma minimalnie dłuższe tylne widły ( 430 vs. 427 mm ).

Masz na myśli wzrost?

S Thorxa wygląda jak rower dla dziecka - mimo że to bodajże 17,5...chyba. Po dłuższej rozmowie z właścicielem sklepu regularnie startujacym w maratonach, wyszło że 19 byłaby lepsza. Tyle opinii co ludzi...(nie chciał niczego sprzedać, po prostu rozmawialiśmy). 

• Mod Team
Napisano

Tak, mam na myśli wzrost i jak przypuszczam - nogi, ręce oraz tułów o przeciętnej długości.

W rozmiarze S podsiodłówka ma 41,5 cm, a górna rura 60 cm - w M odpowiednio 46,5 cm i 62,5 cm, więc jasno z tego wynika, że rama M będzie za duża.

Jak lubisz mieć duży rower, który ledwo jesteś w stanie ogarnąć, to OK - Twój wybór, ale najpierw lepiej się przymierz ( dla własnego dobra ).

Napisano

Dopytam na pewno. Dzięki.

Nie nie rozumiem :D. ale jak uzbieram tyle gwiazdek, za takie mądrości jakie wypisujesz Rulez, na pewno zrozumiem :D:D:D. 

Masz na myśli wzrost?

S Thorxa wygląda jak rower dla dziecka - mimo że to bodajże 17,5...chyba. Po dłuższej rozmowie z właścicielem sklepu regularnie startujacym w maratonach, wyszło że 19 byłaby lepsza. Tyle opinii co ludzi...(nie chciał niczego sprzedać, po prostu rozmawialiśmy). 

Przemądrzały ignorant, Twoja skrócona charakterystyka ...

Napisano

Tak, mam na myśli wzrost i jak przypuszczam - nogi, ręce oraz tułów o przeciętnej długości.

W rozmiarze S podsiodłówka ma 41,5 cm, a górna rura 60 cm - w M odpowiednio 46,5 cm i 62,5 cm, więc jasno z tego wynika, że rama M będzie za duża.

Jak lubisz mieć duży rower, który ledwo jesteś w stanie ogarnąć, to OK - Twój wybór, ale najpierw lepiej się przymierz ( dla własnego dobra ).

S mierzyłem...z M będzie trudniej bo na 10 sklepów S mieli w 2...zobaczymy..

Jakkolwiek dzięki.

Rulzez

większość swoich wypowiedzi na tym forum utrzymujesz w podobnym tonie, wystarczy poczytać...zjedz snickersa bo gwiazdorzysz  ;)

Dobranoc.

Napisano

To niestety był rozmiar S, bodajże 17,5. wiec raczej za maly. Jakim rozmiarem Kellysa i Krossa Ty jeżdziłeś???

Ja jeździłem na Kellys'ie S i jeżdżę na Kross'ie też S i w przypadku Kellysa nie bardzo bym się widział w na ramie M, no ale jestem 3 cm niższy i nie przymierzałem się do takiej ramy, tylko wnioskuję na podstawie pozycji jaką miałem na S.

Napisano

Wyszukałem na forum dobrą stronę, która przy odrobinie trudu wyliczy - zakładam - dość dobrze parametry najlepiej pasującej ramy: http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp

W zasadzie wszystkie z nich poza jednym - TT lub inaczej L - nie są podawane przez producentów i trzeba by chodzić z miarką i mierzyć :)

Mi wyszło że Virtual Top Tube powinno być w przedziale 22.6 - 23 cale czyli odpowiednio 57,4 - 58,42 cm. Ani S z Krossa, ani z Kellysa, ani z Authora nie mieszczą się w tym przedziale. Czy ktoś liczył rame z tej strony, może potwierdzić wiarygodność tych parametrów? 

Ktoś może jeździ na ramie takiej wielkości lub zna marki produkujące ramy w tym rozmiarze?

• Mod Team
Napisano

Spokojnie, najpierw się przymierz w realu do rozmiarów S - najlepiej z jazdą testową, a potem w wolnej chwili możesz sobie dalej liczyć ( kolega @ GTZaskar1991 siedzi w tym temacie jakby co ) :)

Napisano

Sprostowanie do kwestii utraty gwarancji przy wymianie części w rozliczeniu. Dzwoniłem do Krosaa i sprawa wygląda tak. Jeżeli kupując rower Krossa chcemy w rozliczeniu coś sobie w nim powymieniać, należy napisać maila do działu serwisu co na co i w jakim modelu chcemy wymienić. Dział techniczny przeanalizuje i wyśle odpowiedź czy jest to możliwe bez utraty gwarancji któa mówi że:

13. Gwarancja traci swą ważność w przypadku:

• samodzielnej, niewłaściwej naprawy przez klienta;

• wprowadzenia przez klienta zmian konstrukcyjnych;

• używania roweru niezgodnie z jego przeznaczeniem;

• niewłaściwego sposobu przechowywania, obsługi oraz konserwacji roweru wg dołączonych do roweru instrukcji;

• nieprzestrzegania warunków Gwarancji;

• uszkodzeń powstałych na skutek niewłaściwego przygotowania roweru do wysyłki

Jeżeli technicy uznają, że można dokonać wymiany, wystawią odpowiedni dokument to potwierdzający i w przypadku np pekniecia ramy, gwarancja nie przepadnie bo wymienilismy sobie np Silvera na Rebe.

i tyle w tym watku.

• Mod Team
Napisano

Dobra Merida nie jest zła, jednak ciekawszy jest model 900 - na początku roku nówka sztuka bez gwarancji była do wzięcia za 5800 ( szkoda, że nie mój rozmiar, bo znalazłby nowego właściciela ).

Napisano

A co byś powiedział na : http://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/cross-country-275/author/egoist-275-2016

Cena co prawda wyższa, ale 750 zł dostaniesz w eBonie.

Kto wie - może zeszliby jeszcze z ceny :icon_question:

Wątpliwości mogą wzbudzać 24 szprychowe koła - tu niech się wypowie ktoś siedzący w temacie kół.

Author Egoist 2016 nie posiada sztywnej osi z tyłu tylko oś 9mm. Poza tym bardzo fajna rama - dużo ładniejsza niż na zdjęciu...taki update.

Napisano

http://velo.pl/rower...revolt-275-2016

ale ten author posiada obie sztywne

Nie jestem do końca pewien - chyba że oglądałeś - bo w sklepie pokazali mi go jako i mówili że też jest na 9 mm. Mogli się mylić...jakkolwiek to carbon, więc nie drążyłem tematu.

Obecnie na celowniku mam meride i krossa, ewentualnie Rometa mustanga  z 2015...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...