Skocz do zawartości

[przekładnia planetarna] łącznik łańcuszek-linka.

marcyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Ostatnimi czasy stałem się posiadaczem belgijskiego roweru Rambler Voyager 2001 (z tegoż roku jest też rower). Jest to typowy rower miejski z przekładnią planetarną 3 biegową zamontowaną wraz z hamulcem w piaście tylnej. 

Mój problem polega na tym że łącznik gwintowanej tulejki z linką od manetki przestał spełniać swoją rolę. Będąc zmuszonym po zakupie roweru do zdemontowania koła, zdjąłem blaszkę od Clickspannera (czyli tego plastiku z nazwą producenta Spectrro T3) i blaszka już nie spełniała swojej roli przy próbie ponownego montażu nie trzymając gwintowanego elementu wewnątrz siebie(dodatkowo jeszcze się na koniec zgubiła) . 

Moje pytanie do posiadaczy takiego rozwiązania dotyczy tego jaką nakrętkę trzeba by zastosować na ten gwintowany element? (niestety nie mam grzebienia by zmierzyć gwint) Chcę zrobić za pośrednictwem 2 nakrętek i blaszki coś na wzór tego co jest przy konwencjonalnej przerzutce systemu np. shimano sis  w kwestii mocowania linki.

Poniżej linkuje w sposób graficzny o to o co mi chodzi:

http://www.vlerickfietsen.be/brompton/spareparts/versnelling_binnen/onderdelen_SRAM/index.html  - fajna stronka z instrukcjami montażowymi etc. Chodzi mi o te 2 pierwsze referencje z tej strony. Łańcuszek z tulejką gwintowaną i łącznik plastikowy.

http://fietskopenonline.com/index.php?case=search&ps=sram+spectro+&sv=1 tutaj inny sklep z takim asortymentem i coś co  by mi idealnie pasowało gdyby okazało się że jest to przeznaczone do łączenia linki z tą tulejką -  (wklejam foto z tej strony poniżej)

1.jpg

Napisano

Dzięki za linka do aukcji, mnie jednak oryginalne rozwiązanie nie satysfakcjonuje. Nie ufam tej blaszce. Podczas konieczności demontażu koła ponownie może mieć powtórka z historii. Na chwilę obcną mam druciarskie rozwiązanie przy pomocy sklepanej dolnej obejmy dzwonka i śruby przelotowe hamulców wagowych. Ciągle czekam na informacje od kogoś kto wie jaka nakrętka tam podejdzie.

c1d8e341e2d69ba0med.jpg

Napisano

Oryginalny łącznik z blaszką działa bez problemu, nic się nie rozpina. Po drugie, przypatrz się dobrze, TO NIE JEST GWINT tylko poprzeczne nacięcia/ząbki, niczego tam nie nakrecisz, no chyba że przegwintujesz to na nowo albo wymienisz na łańcuszek z gwintem (cienki).

Napisano

Gdyby standardowe rozwiązanie mnie nie zwiodło to pewnie nawet bym o tym nie wspominał. Nie wiem jak zrobiona jest ta metalowa blaszka ale po zdemontowaniu jej nie byłem już w stanie tego ponownie zmontować . Te zazębiające się wewnątrz plastiku dwie metalowe szczęki działające pod wpływem nacisku tej blaszki też jakoś do mnie nie przemawiają. Chyba najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie 2 słusznej grubości pierścieni segera i czegoś na kształt takiej blaszki jaką ja tam dałem.  

Napisano

Jak chcesz kombinować po swojemu to musisz wymyśleć coś lepszego ;) - pierścień się nie sprawdzi, bo ten gwint służy do regulacji. Więc:

1. Przeróbka manetki na śrubę regulacyjną.

2. Pozostawienie użytecznego gwintu na tym co jest, czyli zgrzanie jakiejś nakrętki albo zaciśnięcie nitonakrętki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...