gkc Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 Witajcie. Szukam dokładnych informacji o możliwości i sposobie demontaży tarcz w korbach Suntour XCT i XCR6. Oglądałem zdjęcia i tam nie widzę klasycznych kominów i śrub tylko takie cos: Suntour XCR6 44-32-22 A dla Suntour XCT 42-32-22 a klasycznie jest przecież tak: Czyli normalny komin z rowkami na klucz i śruba imbusowa z strony zewnętrznej. Wiecie jak to jest zamontowane u Suntoura? To jakieś inne rozwiązanie? Można tam każdą tarczę normalnie zdemontować i wymienić tylko jedną sztukę? Ktoś coś z tym wojował? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Zapomniałem dodać że chodzi mi głownie o wymianę samej tarczy środkowej.
Maciek226 Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 ile dobrze wiem , to tarcze są znitowane i niewymienne
seraph Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 Wygląda to tak jakby w korbie XCR wymienny był tylko młynek, a w XCT wszystkie tarcze na nity. Ciekawe czy tych nitów nie można po prostu ściąć i zastąpić śrubami z kominami. Najwyżej trzeba by troszkę się pobawić z wiertarką lub gwintownikiem w przypadku młynka w XCT. Oczywiście musi się BCD zgadzać, ale w przypadku 4 śrub nie jest trudno to zmierzyć.
gkc Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Napisano 22 Kwietnia 2016 ile dobrze wiem , to tarcze są znitowane i niewymienne W sklepach internetowych i w serwisie na A piszą właśnie że wymienne/demontowalne. Tylko nie wiem jak i czy to w ogóle prawda.
marco1973 Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 najprawdopodobniej największą masz na zwykłe śrubki krzyżakowe, środkową na śruby odkręcane od strony zewnętrznej a młynek normalnie od wewnątrz...
gkc Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Napisano 22 Kwietnia 2016 największą masz na zwykłe śrubki krzyżakowe Te widoczne śrubki krzyżakowe to od osłony. Młynek fakt chyba normalnie ale co z środkową? Myślisz że jest na niej gwint i zwyczajnie przykręcana od zewnątrz? Nigdy nie miałem korby Suntoura. Fajnie jakby ktoś kto ma/miał i zna ten temat z reala się wypowiedział
seraph Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 W XCT największa i średnia są przynitowane do pająka korby na wspólnych nitach, a młynek jest przynitowany do średniej, więc dużo się z wymiana nie wyrzeźbi... W XCR tak jak napisałem wcześniej - można zastąpić nity śrubami. Na pewno zębatki żadnych gwintów nie mają.
marco1973 Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 tu widok od zewnątrz http://katalog.bikeboard.pl/katalog2013/vfw367_233r8673-cw13-xct-t-322.jpg to tak wygląda jakby największy i środkowy blat był na tych samych śrubach...
gkc Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Napisano 22 Kwietnia 2016 to tak wygląda jakby największy i środkowy blat był na tych samych śrubach... Od zewnątrz wygląda jak klasyczne śruby i kominy. Sprzedawcy też piszą że są demontowalne ale nikt nie chce się pochwalić jak to łopatologicznie zrobić.
SlezaFanatic Napisano 22 Kwietnia 2016 Napisano 22 Kwietnia 2016 Blat i środek masz przykręcany na te same śruby , gwint jest teoretycznie w blacie . Wystarczy odkręcić .
gkc Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Napisano 22 Kwietnia 2016 gwint jest teoretycznie w blacie Czy jakiś forumowicz, która ma taką korbę w "realu" może potwierdzić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.