Skocz do zawartości

[manetki] 3x9 zamiana manetek z klamkami

michalab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatni wymieniłem w swoim rowerze prostą kierownicę z długim mostkiem, na podgiętą z krótkim mostkiem (i do tego szerszą), ogólnie wrażenia z jazdy przyjemniejsze, ale ... niestety nie mogę rozstawić klamek tak daleko jakbym chciał, klamki są połączone z manetkami i są od zewnątrz - na co najlepiej wymieć, aby móc zamienić klamki i manetki miejscami? Nie chciałbym zbyt dużo dać, ani też wymieniać na gorszą klasę. Przerzutka tylna to XT 9 rzędowe przednia chyba deore albo 3 blaty. Hamulce to V-brake'i też XT albo deore. Obecne klamko manetki nawet nie wiem, ale chyba jakieś adekwatne do reszty.

Może powinienem wrzucić jakieś zdjęcia, aby lepiej było wiadomo o co chodzi?

Napisano

Chcesz mieć manetki bliżej chwytów niż klamki? A masz pewność, że to będzie wygodne?

Tak patrze na swoją kierownicę i nawet to nie jest wykonalne. Mam klamki hydrauliczne i manetki Alivio.

Napisano

Nawet jak manetki nie będą miały telewizorków to nie będziesz w stanie zamontować klamek za nimi, bo tam nie ma gdzie obejmy wcisnąć - zobacz ile jest miejsca pomiędzy obudową mechanizmu a kierownicą.

Napisano

Z tego co pamiętam (jestem niemal w 100% pewien) w poprzednim rowerze gmerałem dość sporo z pozycja klamek i manetek włącznie z zamianą ich kolejności.

Klamki to Avid Elixir R a manatki to pierwsze SLX DynaSys bez telewizorków (3x9 były bliźniacze zaślepka w komplecie).

Stare SLX'y dało się odkręcić z obejmy i zmieniać ich miejsce na tej obejmie.

XT chyba miały regulację płynną.

Pozdro

Napisano

Nawet jak manetki nie będą miały telewizorków to nie będziesz w stanie zamontować klamek za nimi, bo tam nie ma gdzie obejmy wcisnąć - zobacz ile jest miejsca pomiędzy obudową mechanizmu a kierownicą.

No tych, które mam teraz o się nie da raczej, to wiem, ale może są inne, takie które by się dało?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...