Skocz do zawartości

[Napęd] Podejście drugie: narrow wide - blat, kaseta, przerzutki, manetka, łańcuch.

Hardcore90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Temat jest jakby rozwinięciem tego:

http://www.forumrowerowe.org/topic/198114-naped-shimano-zee-korba-lancuch-kaseta-przerzutki/

Odszedłem od rozmyślania nad napędem Zee.

Wchodzę w opcje narrow wide z obecna korba (XT FC-M770). Tylko i wylacznie 1x11.

Rozumiem ze bębenek ma najmniejsze znaczenie jesli wszystko jest Shimanowskie (piasta Alivio) ?

Rozwiązanie jest dla mnie kompletna nowością. Nie znam sie na tym i potrzebuje pomocy.

"Tyłrzutka" to raczej nowe XT m8000 z krótkim wózkiem. Manetka również z nowej serii XT

Pozostaje kwestia blatu, kasety i łańcucha.

Polska firma robi narrow wide ?

Na co zwrócić uwage przy wyborze. Czy będą potrzebne podkładki dystansowe, czy dowiem sie dopiero w praniu ?

Napisano

Pozostaje kwestia blatu, kasety i łańcucha. Polska firma robi narrow wide ?

Blat - HCC / Hell'o MTB / Banless

Kaseta - np. zapowiedziana wczoraj XT M8000 11-46T

Łańcuch - XT do kompletu ;) 

Napisano

Akurat N/W są na tyle mięsiste, że stal nie ma sensu w tym miejscu. Wystarczy kontrolować łańcuch. Moja ma nakręcone 4k i ledwo co anoda na zębach schodzi

Napisano
Akurat N/W są na tyle mięsiste, że stal nie ma sensu w tym miejscu.

To akurat zależy od rozmiaru. Im mniej zębów, tym szybsze zużycie - poniżej 30T korzyści ze stali są odczuwalne.

Napisano

4 tyś. to jeszcze nie dużo, zobaczymy po 15 tyś. km. Zębatki 44 ile wytrzymywały, 20, 30 tyś. km? W dodatku były aż 3szt. do korzystania, a tu tylko jedna. NW jak się zetrze na bokach to prawdopodobnie będzie słabiej trzymać też łańcuch. Taki test porównawczy by się przydał.

Z ciekawości, jaka jest różnica wagowa w takich Banless np. 32z stal vs alu?

Napisano

~60g różnicy, i dużo i mało. Jakby stal miała wytrzymać dwukrotnie dłuższy przebieg przy podobnej cenie, to nie wiem czy nie warto właśnie stali.

Cytat z linku:

Główną zaletą zębatek ze stali nierdzewnej jest trwałość, kilkukrotnie wyższa od zębatek aluminiowych. 

Napisano

W która zainwestować ostatecznie ? Głownie chodzi mi o trwałość

Gdyby na rynku w danej kategorii był jeden jedyny produkt, "w który warto zainwestować ostatecznie", to... istniał by tylko ten jeden produkt. Masz wybór - wybieraj. Wszystkie są dobre.

A jak bezwzględnie zależy Ci na trwałości, pisz do Banless z pytaniem o zębatkę stalową w wybranym przez Ciebie rozmiarze. Ale prawdę mówiąc, aluminiowa 36T też wytrzyma bardzo dużo.

Napisano

z kasetą 11/42 będzie całkiem spoko. Spowoduje to jednak coś innego, strasznie szybko ta kaseta zostanie zajechana. W realu będą wykorzystywane z 5/6 koronek, skraje bardzo rzadko. Ja min. dla tego pozostanę jeszcze długo z napędem 2x9, bo mając blat 32 lub 36 śmigam po całej kasecie równiutko, a tylko sporadycznie wskakuję na młynek. Z ekonomicznego punktu widzenia 1x11 na płaskim mija się z celem. To jest dobre na tereny typu góra/dół/góra/dół.

Napisano

Może mam wacianą łydę i dlatego czasami moje 32x11-42 w dużym kole wydaje się dość twarde. Przy 36 chyba w pory bym narobił, a wcale długich podjazdów w Gdańsku nie mamy.

Co do trwałości, nie demonizuj, można mieć dwa łańcuchy i z dwa sezony powinno to przetrwać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...