johnnyno Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Szukam kół 29": laczek 2.25" - 2.4" UST pod hamulce tarczowe waga użytkownika ok 75 kg oś przód - QR15 oś tył - QR15 + adapter 9mm bębenek, który obsłuży 10s i 11s waga zestawu w granicach 1500g (bez opon oczywiście) budżet 3 tyś Lekkie, sztywne i mocne Myślałem o czymś na piastach Soul-Kozak do tego jakieś lekkie i szerokie obręcze jednokomorowe, lekkie cieniowane szprychy + lutowanie. Szukać gotowców czy lepiej złożyć dedykowane koła w jakimś dobrym serwisie? Z góry dzięki za propozycje konfiguracji;)
lesieque Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 w budżecie do 3 tysięcy spokojnie składaj sobie kółka na carbonowych obręczach z Azji. Jakieś fajne hookless-y wyjdą wagowo dosyć dobrze, a możesz pomyśleć o oponach o wewnętrznej szerokości np 30mm gdzie nie dość, że super ułoży Ci się opona i nie będzie żarówy, to jeszcze lepiej opona się klei na niskim ciśnieniu.
vpablov Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 oś tył - QR15 + adapter 9mm skontaktuj się z Dawidem Daveo http://www.daveo.pl/ na forum on składa dobre koła z tyłu masz 12 mm jak coś
MichalMMM Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Jak chce adapter 9 to raczej nie ma ośki 12mm...
johnnyno Napisano 15 Listopada 2015 Autor Napisano 15 Listopada 2015 Jakieś fajne hookless-y wyjdą wagowo dosyć dobrze, a możesz pomyśleć o oponach o wewnętrznej szerokości np 30mm gdzie nie dość, że super ułoży Ci się opona i nie będzie żarówy, to jeszcze lepiej opona się klei na niskim ciśnieniu. No właśnie o to mi chodzi, żeby wsadzić laczka 2.4" i do tego żeby opona ładnie leżała. Ale karbonowych obręczy w sumie nie rozważałem:) Chodzi Ci o coś w tym stylu: http://www.ebay.com/itm/27mm-wide-29er-Carbon-MTB-Hookless-Asymmetric-Rims-for-XC-Tubeless-Compatible-/181915722898?hash=item2a5b05a492:g:DGIAAOSw-vlVisKl Lepiej brać o symetrycznym czy asymetycznym profilu? Na coś konkretnego zwracać uwage przy karbonowych obręczach?
modrzew Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Jak chce adapter 9 to raczej nie ma ośki 12mm... Nie ważne jaki adapter chce, póki co nie ma osi 15mm z tyłu, są tylko 12mm
lesieque Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Carbon w porównaniu z aluminium daje Ci duuużo większą sztywność. Niestety przeliczając wychodzi około 700zł za sztukę i przez to jest to dość mało popularny produkt...Hookless to obręcz jak sama nazwa wskazuje bez haczyków czy też rantów w które wskakuje opona. Dzięki temu jest mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia obręczy przy dobiciu, jest niższa waga. Dodatkowo opona układa się dzięki wulkanizacji do obręczy, a dzieki temu można stosować bezproblemowo dużo szersze obręcze przy sensownej wadze.Myślę, że symetryczna w zupełności wystarczy. Nie wiem jak to jest z asymetryczną, ale niektóre modele aluminiowe asymetryczne są dość słabe wg uzytkowników np taki ryde mimo, że kosztują po prawie 400zł za sztukę. Nie wiem jak to wygląda u chińczyków, dlatego bardziej pewnym rozwiązaniem będą symetryczne.
johnnyno Napisano 15 Listopada 2015 Autor Napisano 15 Listopada 2015 Nie ważne jaki adapter chce, póki co nie ma osi 15mm z tyłu, są tylko 12mm Yyyy z tyłu chodziło mi o 12mm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.