mrbino Napisano 26 Lipca 2015 Napisano 26 Lipca 2015 Witam, posiadam rowerek FELTa a w nim amor rockshocka 28 tk mg .Jakies 1500km temu blokada twardości ( on lub off) działała, dziś już nie blokuje oraz zdaje mi się jakiś taki twardy ( był ciągle taki po kupnie używanego roweru). Oglądając na youtube jak ten amor pracuje na innych rowerach to u mnie jest tragedia bo trzeba naprawde w ostrą dziurę wpaść albo z krawężnika żeby się uginał. Uciskając na kierownicę ugina się pod ciężarem ale słabo. Widziałem na youtube, że można całość zalać nowym olejem. Pytanie jest jaki olej użyć i ile potrzeba. Pozdro Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2015 Mod Team Napisano 26 Lipca 2015 Do tłumika 5w a w golenie dolne 15w. https://sram-cdn-pull-zone-gsdesign.netdna-ssl.com/cdn/farfuture/j0pF0y2OMI5jhcGpIoNrLN8qQ3r1Gth-7r2fZODHTPY/mtime:1429296607/sites/default/files/techdocs/gen.0000000004936_rev_a_xc28_xc30.pdf Miłej zabawy. Cytuj
Mod Team mrmorty Napisano 26 Lipca 2015 Mod Team Napisano 26 Lipca 2015 5w o lepkości ok 16,1 cSt przy temperaturze 40 stopni. Cytuj
mrbino Napisano 26 Lipca 2015 Autor Napisano 26 Lipca 2015 Dzięki za info. Przejrze załącznik Macie jakieś pewne firmy których olej mogę kupić? Pozdrowienia Cytuj
mrbino Napisano 26 Lipca 2015 Autor Napisano 26 Lipca 2015 faktycznie zabawnie to wyszło hehe. Dam znać co z tego wyszło. Na przyszłą niedziele powinienem mieć gotowy. Cytuj
Mod Team mrmorty Napisano 27 Lipca 2015 Mod Team Napisano 27 Lipca 2015 do tłumika TK w sumie możesz wlać cokolwiek do amortyzatorów o wartości 5W. Ja z automatu napisałem o sae 16,1. Przejdź się do jakiegoś sklepu gdzie serwisują motocykle czy quady i zagadaj czy na serwisie nie mają do odsprzedania 100 ml oleju. Cytuj
monter Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Co do tej twardości, jak mówisz że od zawsze twardo pracował, może masz za twardą sprężyne? Sprężyne przeznaczoną na cięższego rowerzyste? Cytuj
mrbino Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Nie wiem jaką mam sprężynę ale z tego co wiem ten model jest dla lżeszych. Ja mam 90 kg i naprawde musze użyć sporego wysiłku przy naciskaniu aby się ugiął. No i jak mówiłem LOCK juz nie działa, nie wiem czemu. Cytuj
phoe Napisano 29 Lipca 2015 Napisano 29 Lipca 2015 Ten kloc nie będzie pracował płynnie bez regularnego traktowania go BRUNOX'em, nawet po serwisie.Miałem to cudo i jest ogólnie rzecz mówiąc kiepski jak chodzi o tłumienie małych nierówności. Cytuj
Mod Team mrmorty Napisano 29 Lipca 2015 Mod Team Napisano 29 Lipca 2015 niekoniecznie musi to być brunox... Ja od kilku lat stosuję silikon w sprayu - taki jak do konserwacji uszczelek w samochodach. 7 zł na stacji paliw a działa tak samo jak brunox plus konserwuje gumę uszczelek Cytuj
phoe Napisano 30 Lipca 2015 Napisano 30 Lipca 2015 (edytowane) No Brunox jest droższy, ale jest sprawdzony i przez RS zalecany. Coś za coś. Dużo drogich preparatów można zastąpić tańszymi, ale 20zł na 1 czy 2 sezony to też jakiś mega koszt nie jest. Edytowane 30 Lipca 2015 przez phoe Cytuj
Mod Team mrmorty Napisano 3 Sierpnia 2015 Mod Team Napisano 3 Sierpnia 2015 silikon w sprayu również jest preparatem sprawdzonym i nawet lepszym bo... (tu proponuję czytać ze zrozumieniem) dodatkowo konserwuje uszczelki. Mam kilka rowerów i zazwyczaj zmieniam uszczelki olejowe bo kurzowe są w idealnym stanie - zgadnij dzięki czemu... Dla przykładu Manitou Drake z 2009r i manitou Black z 2008r - guma w stanie idealnym i nie puszcza brudu do wewnątrz. Marzocchi Z1 sport rv i Drop Off Tripple - guma zmieniona kolejno po 7 i 9 latach użytkowania... Czy to coś mówi? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi