piotreeek Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 Cześć, czytałem wiele stron i nadal nie mam pewności. Mam napęd szosy 8speed (kaseta, manetki, przerzutka tył). Nadszedł czas na zmianę tyłu, chciałem kupić sorę, ale najnowsza jest tylko 9s, bo z 8s zostały już tylko jakieś starocie, albo claris. Napiszcie mi proszę, czy mój napęd ma szansę działać z przerzutką 9s, czy jestem zmuszony kupić coś 8s?
seraph Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 Zadziała bez problemu jeśli manetki masz 9sp. Jeśli chciałbyś jeszcze tymczasowo poużywać manetek 8sp bez jednego biegu to nie zadziała...
Mod Team sznib Napisano 10 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2015 Ale konkretnie co z czym ma zadziałać? Czytanie ze zrozumieniem: Mam napęd szosy 8speed Napiszcie mi proszę, czy mój napęd ma szansę działać z przerzutką 9s Next: Zadziała bez problemu jeśli manetki masz 9sp. Jeśli chciałbyś jeszcze tymczasowo poużywać manetek 8sp bez jednego biegu to nie zadziała... On chce zmienić przerzutkę, nie kasetę. Panowie dzisiaj chyba niewyspani...
seraph Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 O matko rzeczywiście Może się jednak przeproszę z kawą...
jasinski21444 Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 Będzie działać , samemu miałem w szosie napęd 8s i przerzutke 105tke RD5701 pod 10rz
piotreeek Napisano 10 Kwietnia 2015 Autor Napisano 10 Kwietnia 2015 Z tego co czytam, wynika, że jednemu działa, innemu nie. W internecie wyczytałem bowiem że kaseta 9s (a zatem i przerzutka) ma inną odległość na kasecie niż 8s, a z tego wniosek że jednemu działa bo ma farta, innemu działa, bo bawi się w 'alternative cable routing' a mi może nie zadziałać. Zwłaszcza z klamkomanetką 8s. Mam rację? Ostatecznie kupie clarisa, albo starą sorę i będzie 100% pewności.
Mod Team sznib Napisano 10 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2015 Nie masz racji. W przypadku 9sp inną długość linki ciągnie manetka, przerzutka nic do tego nie ma i 9sp na 100% będzie banglać. Dokładniej precyzując każda przerzutka Shimano 8,9sp będzie ok, Sramy i Shimano 10sp odpadają.
piotreeek Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Napisano 11 Kwietnia 2015 Masz rację! Przecież po manetka ciągnie linkę, a przerzutka tylko działa tak jak jej manetka zagra. Dzięki za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.