Skocz do zawartości

[1000zł] Mtb

Wysoki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema!

Potrzebuje pomoc przy wyborze roweru. Jestem początkujący a moje środki wynoszą do 1000 zł. Od jakiegoś czasu rozglądam się za rowerem. Myślę, żeby kupić nowy, ponieważ się nie znam i nie wiem czy jak kupie użwykę nie będzie dojechany. Mam 185 wzrostu i około 90kg. Zamierzam polatać troche po lesie, może wjazd na jakaś górke większą. Ale również wiem, że sporo będę jezdził po ulicy. Słyszałem o takim czymś jak blokada amortyzatora, która jest fajna opcją jak lecisz po szosie. Skąd moge wiedzieć czy te rowery to mają ?

Zastanawiam się nad rowerkiem firmy Romet. Co sądzicie o tych rowerach ? I częściach w nich.

Np. http://allegro.pl/rower-26-romet-rambler-5-0-wyprzedaz-najtaniej-i5232657848.html

http://allegro.pl/romet-rambler-4-0-26-shimano-2014-tarcze-gratis-i5202825031.html

Być może macie jakieś inne propozycje?

Z góry dzięki!

Pozdro :)

Napisano

Jak więcej jazdy ulicznej to raczej cross niż MTB - zwłaszcza że za takie pieniądze to byłby  "rower wyglądający prawie jak MTB" ...

Jak amortyzator jest z blokadą, to na ogół sprzedający się tym chwali ...

Kilka zbliżonych tematów ostatnio było -  przejrzyj kilka ostatnich stron to nabierzesz rozeznania co w trawie piszczy.

Na pewno rowery z wolnobiegiem z tyłu  ( a nie nowocześniejszą kasetą ) należałoby wykluczyć ...

Napisano

Witam , sam mam 2.0 i powiem Ci różnice z tego co wyczytałem niewielkie. Mają inne tarcze , amorki , klamkomanetki i przednią przerzutkę. Mam co prawda wersje HT czyli przód tarczówki tył v-ki ale ta moja tarcza szybko się pogięła może te w 4.0 i 5.0 są lepsze. Czy amor ma blokadę to nie wiem , ale w 2.0 masz słaby amorek w 4.0 i 5.0 są lepsze i to sporo. Po za tym zaciski masz chińskie zapewne , tak jak w moim 2.0 jakiś JAK super brake . 

Napisano

Obydwa rowery mają ten sam amortyzator i jedyna regulacja jaką mają to wstępne ustawienie sprężyny. Rower o którym piszesz jest z przedziału cenowego do 4 tys. zł. Generalnie w obydwu rowerach wymienił bym wszystko, ale na start uważam, że to dobre rozwiązanie. W miarę przyrostu apetytu będziesz mógł sobie wymieniać poszczególne komponenty.

Napisano

Może posiada ktoś jakieś propozycje rowerków do 1000 z parametrami zbliżonymi do oczekiwanych?

Prosiłbym o linki ewentualne albo nazwy :)

Napisano

Nic nawet w pobliżu 1000. Z takim budżetem jesteś po prostu skazany na markeciaki, ewentualnie szukać używki na allegro i olx.

Napisano

Za 1000zł nie ma nowych rowerów MTB, są tylko wyglądające jak MTB tak jak już przedmówcy napisali.

Albo bieżesz to co jest, albo szukasz używki w stanie jeszcze nie agonalnym...

Napisano

Wyada lepiej niż dwa poprzednie. Blokadę ma, ale nie taką o jakiej piszesz - tutaj musisz zsiąśc z roweru zęby ją ustawić. Kupując rower w granicach 1000PLN nie będzie dużych różnic i musisz się liczyć z tym, ze jak chcesz mieć lepsza funkcjonalność to będziesz musiał dołożyć inny sprzęt. Masz niski budżet bierz tego ramblera, bo za te 1200 zł można trafić dużo gorzej, jak np. wspomniany wcześniej rockrider - 17kg.

Napisano

To już lepiej spojrzał bym od razu na ramblera 9.0 http://allegro.pl/rower-romet-rambler-9-0-26-ham-hydra-deore-i5210422466.html Blokada skoku jest w manetce, tak jak chciałeś., tylna przerzutka to już deore. Dziewęcio rzędowy napęd więc na 100% jest kaseta nie wolnobieg (któryś z poprzedników miał 7 rzędowy) wolnobiegi bardzo szybko zaczynają "pływać" a to ujemnie wpływa na doładnośc zmiany biegów. Wada to prawie 1600zł, ale plusem, że jest to romet, więccałe zaplecze gwarancyjne jest w Polsce. Nie mogę tylko rozgryźć sztycy i kierownicy, może jakiś z użytkowników rablera pomoże odpowiedzieć na pytanie z czego to zrobione? Często w tanich  rowerach jest to stal, a to  oznacza że tanim kosztem (wmieniając te komponenty za jakiś czas) można sporo odchudzić rower.

Napisano

A Amortyzator za szybko nie siądzie?

Być może w następnym sezonie zainwestował bym w powietrzny, więc ważne, żeby teraz wytrzymał.

Liczę na jeszcze kilka opinii co do Rambler'ów ?

Dzięki bardzo Tofi.

Napisano

Tam nie ma amortyzatora w pełnym tego słowa znaczeniu, nie ta półka cenowa.

Możliwe że widelec za jakiś czas złapie luzy, kwestia intensywności użytkowania. Można od czasu do czasu zajrzeć do środka żeby oczyścić i przesmarować.

Napisano

Nie mogę tylko rozgryźć sztycy i kierownicy, może jakiś z użytkowników rablera pomoże odpowiedzieć na pytanie z czego to zrobione?

U mnie w 2.0 jest zoom stalowy , ale 9.0 raczej ma aluminiowe w końcu by wypadało w tej cenie. 

Napisano

W 9.0 jest suntour. O amortyzator się nie bój bo na 1000% nie będziesz go w stanie zajechać a jeżeli uważasz ze możesz, to szukasz nie ATB tylko DH. O amoryzator trzeba dbać, ale w tym rowerze jedyne co możesz zajechać to lagi, więc pozostaje ci czyszenie i częste psikanie jakimś smarowidłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...