Skocz do zawartości

[piasty] Standardy mocowania piast do ramy

dawid

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Napisano

Mam już trochę mętlik w głowie związany z mocowaniem piast i może rozjaśnicie mi go trochę. Szukam kół pod frameset stalowy Genesis Croix de Fer z klasycznymi widłami 100/135mm/700c pod QR9. Głownie na miasto i lekki teren. Pod hamulce tarczowe na 6 śrub ( mam juz kupioną całą grupę Tiagra wraz z hamulcami mechanicznymi Spyre-C i tarczami). Chciałbym żeby koła były uniwersalne i umożliwiały przełożenie do innej ramy na sztywne osie.  Poza tym wszystko to, co zdążyłem już wyczytać w necie: większa sztywność + mniejsze problemy z regulacją hamulców.

Zastanawiam się nad patentem DT Thrubolt i nad alternatywnymi systemami. 

Rozumiem że jedną z opcji jest złożenie kół na piastach DT:

* piasta przednia DT 350 Center Lock - specjalna wersja piasty ?  + dedykowany zacisk Thru bolt+ adapter z CL na IS?

* piasta tylna DT 350 Center Lock (specjalna wersja?) + endcapy  + jakiś specjalny zacisk Thru bolt? + adapter z CL na IS?

Druga opcja, wydaje się być najbardziej przyszłościowa :

* piasta przednia  DT 350 15mm + adapter na 9mm + specjalny zacisk? + adapter z CL na IS?

* piasta tylna tak samo jak przednia? A może 12 mm w obu piastach? Nie wiem co będzie bardziej uniwersalne na przyszłość...Wydaje się, że 15mm do 12mm zawsze można zredukować, odwrotnie pewnie nie ;)

Inna opcja to :

* przednia piasta Novatec D791  + adapter 9x100

* tylna piasta Novatec D792 + zmiana osi i adapter 10x135

Skłaniam się ku DT ale może niesłusznie :)

Czy w powyższych systemach istnieje możliwość zamocowania kół na jakąś nakrętkę lub inny patent który utrudni zdjęcie/kradzież koła? Nie będę zdejmował kół zbyt często, tylko w czasie awarii, mają być zamontowane na stałe i się turlać.

Czy są jakieś inne systemy alternatywne dla powyższych warte rozpatrzenia?

Dzięki za pomoc

Napisano

Piasty DT Swiss 370 (nowa wersja  tzw. 3 pawl), 350 lub 240. Przód kupuj pod oś 15x100 i od razu end-capy do 9x100 QR. Tył możesz kupić już w standardzie 10x135 QR (bo da się skonwertować później do 12x142). Czy centerlock czy IS (6 śrub) zależy od posiadanych tarcz hamulcowych (piasty występują i CL i IS). Thrubolty IMHO to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Lepiej pozostać na QR i dołożyć do nowej ramy pod sztywne osie (through axle). Jeśli kaseta szosowa 11s to piasta musi mieć odpowiedni bębenek.

DT 350 czy 240 to piasty o lepszej konstrukcji w stosunku do wszelakich novateków.

Napisano
17 godzin temu, Dokumosa napisał:

Czy centerlock czy IS (6 śrub) zależy od posiadanych tarcz hamulcowych (piasty występują i CL i IS).

Na moje to jesli ma byc universalnie, to PIasty pod CL i adapter na 6 srub ;-) Wtedy wszystko pasuje :P

Napisano
Teraz, Dokumosa napisał:

Ale jak się ma już tarcze IS to adapter jest tylko dodatkowym kosztem.

Mimo wszystko wolałbym kupić Paiste CL i Adapter niż piastę IS, bo:  do o CLa zamontujesz tarcze IS i przykrecisz je szybciej niż te 6 srub, do piasty CL zamontujesz wwzystkie tarsze IS i CL a do IS tylko IS. I nawet niech to bedzie te dodatkowe 30pln per piasta :P

A tak przy okazji czy DT nie daje przypadkiem w komplecie do piasty CL adaptera IS ? dałbym se reke uciać iz ostatnio znalazlem taki adapter w 350s Road DB CL, ale tyle tego ostatno kupiowałem, że moze juz mi sie myli.

Napisano

Póki co problem z głowy, kupiłem grupę zdjętą ze Specialized Diverge, koła Axis Disc prawdopodobnie, a tam jest CL, adaptery mogą być niepotrzebne :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jest szansa na przerobienie piast Novatec D041SB   i D042SB pod sztywne osie przód 100x15 i tył 142x12 ? Ewentualnie jakis sposób na montaż tych piast do roweru ze sztywnymi osiami ? Jakieś adaptery , przejsciówki ?

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam wszystkich Robert z tej strony lat 43. Mam pytanie posiadam piasty deore 135mm (kaseta 8 rzędowa) na nowych obręczach. Zakupiłem też ramę scrapper ar1 (wiem napiszecie nic specjalnego) i nie zwróciłem uwagi na rozstaw tylnych widełek wewnetrzny rozmiar 148mm. Jest możliwość jakaś żeby te koła wsadzić wtą ramę? 

• 1 rok później...
  • Mod Team
Napisano

To standardowy zacisk do piast z osią 9 mm. Długość osi przód 100 mm, tył 135 mm. Zaciski są nieco dłuższe.

Czego nie kupisz będzie spełniało zadanie, byle nie było plastikowe. Mogą być wersje z szybkozamykaczem lub na imbus.

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Witam, czytam, czytam i chyba wolę zapytać bo mi się trochę namieszało już w głowie. Obecnie mam piasty Shimano Deore HB-M615 i FH-M615, które chciałem wymienić na coś lepszego np. DT Swiss 350. Tylko teraz nie wiem czy będą pasować. Z tego co wyczytałem potrzebne były by jakieś adaptery. Rower w którym chciałbym je wymienić: CUBE LTD 

Napisano

Kupujesz DT350 na centerlock i tyle. Zadzwoń do DT4You albo daveo.

A dlaczego chcesz zmienić piasty ? Jak piasty to i szprychy wiec lepiej od raz kupic całe koła i mieć zapas

Napisano

Tak, chce zmienić całe koła. Ale nie wiem jaki rozmiar piasty, teraz mam tył według strony Shimano 146/10 a przód to 108/10 a takich DT350 nie ma.

Napisano

Coś czuje, ze to inne wymiary Shimano podaje. To wygląda na standardowe 135mm tył.

A tak nawiasem - warto zapytać Cube czy wymieniając haki z tył nie podejdzie 142x12mm sztywna os.

Zreszta zadzwoń/napisz do Daveo to Ci wszystko  powie 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...