Skocz do zawartości

[2500-3000] MTB 27,5"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Otóż mam kilka pytań związanych z tematem powyżej. Zacznę od tego, że jestem dziewczyną (kobietą w zasadzie) i kręcą mnie rowery MTB. Aktualnie posiadam niezbyt wymagający sprzęt (Kross Hexagon V4 2010), jest on po kliku przeróbkach, bo jak to zwykle bywa - lekko się zużył ;) Ale nie o nim teraz... Chciałabym się przerzucić na coś lepszego i tu pytanie, na które najbardziej chciałabym znać odpowiedź: Która marka, w tym przedziale cenowym [2500 zł. - 3000 zł.], z dość dobrym osprzętem i kołami 27,5" jest godna uwagi? Na Krossach się troszkę zawiodłam, chociaż nie uważam, żeby były tragiczne (biorąc pod uwagę, że mój rower był kupowany za 1100 zł., ale drugie tyle w niego włożyłam przez te kilka lat, jak nie więcej), ale może ktoś z Was ma swoją ulubioną markę i jest zadowolony z całokształtu roweru, a nie tylko powiedzmy "rama dobra, reszta kiepska", albo "osprzęt dobry, ale koła ma słabe) ;) Chodzi mi o to, żeby kupić raz i porządnie, nie przerabiać, nie dokładać itd. Jeśli chodzi o to, do czego rower by mi służył, to na pewno ulice, ścieżki rowerowe, ale też czasami jakiś wypad do lasu. Wiem, że żeby kupić naprawdę świetny rower, trzeba wydać znacznie więcej, niż te 3 tys., ale jednak może jakimś cudem znajdzie się coś dobrego w tej cenie ;) Mam nadzieję, że w miarę jasno napisałam, co mnie interesuje, jeśli nie, to proszę pytać ;)

Napisano

Ja ostatnio miałem dylemat z tym że w przedziale do 2500zł tak żeby było na dłużej. Za bardzo mi tu nie doradzili, to pojeździłem po sklepach, popytałem co oferują a potem w internecie szukałem na temat tych rowerów. W końcu zdecydowałem się na http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.27.5.2.ltd/18870/76354/#specifications Udało mi się utargować do 2600zł. Tylko trzeba się osobiście do ramy przymierzyć, mi najabrdziej pasowała ta najwieksza XL a mam 179cm a krok gdzieś na 83cm. Dużo nim nie przejeździłem, za niecały miesiąc na "serwis" żeby gwarancje podbili i podregulowali wszystko. Ogólnie bardzo mi się przyjemnie na nim jeździ, ale nie powiem bo skok miałem z marketowego stalowego rowerku, więc to pewnie też dlatego taki przełom w odczuciach. Hamulce są chyba jednymi z niższych modeli, ale według mnie działają jak trzeba, zjazdów itp. nie robię. Las, asfalt, bruk, utawrdzone drogi żwirowe, to jest teren po jakim się przemieszczam.

Napisano

Ostatnio miałem podobny dylemat. Tez szukałem roweru dla dziewczyny w podobnym budżecie i padło na Romet Rambler 3.0 2014. Od powyższego gianta ma lepszy amortyzator, bo powietrzny xcr (czulej go można ustawić pod swoja wagę) oraz taperowaną główkę ramy. Reszta osprzętu podobna. Kupiłem go za 2700.

Napisano

Jeżeli rozważasz rower na kołach nie tylko 27,5, ale też na 26 to można poszukać wyprzedaży, np. Kellys Magnus Green 2012 z amortyzatorem powietrznym rock shox recon silver, napęd alivio okraszony przerzutką tylną shimano deore slx i hydrauliczne hayesy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...