alagor96 Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 Witam, poszukuję opon na wyprawę (Warszawa - Praga - Bratysława - Warszawa), odbędzie się ona latem, z sakwami (tylnymi), rowerem mtb 26''. Uważam, że nadadzą się: Schwalbe Kojak 2.0. Jak myślicie, czy lepiej kupić coś węższego? Jeśli tak to jaki model? Preferowałbym Schwalbe.
rodszyld69 Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 Według mnie te będą odpowiednie http://www.bike-discount.de/en/buy/schwalbe-marathon-47-559-tube-sv13-set-of-2-223907/wg_id-5113 Opony serii marathon są idealne na wyprawy. Jesli koniecznie chcesz jechać na szerszej to proszę marathon 2,0
Sansei6 Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 Również bym tą serię polecał... no i to dodatkowe zabezpieczenie na takiej trasie mozę okazać się zbawienne
mklos1 Napisano 2 Listopada 2014 Napisano 2 Listopada 2014 @@alagor96, Kojak to słaba opcja, bo to łysina... Tylko na suche warunki. Coś z Marathon'ów lub Mondial.
grzesiowu Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 Witam, poszukuję opon na wyprawę (Warszawa - Praga - Bratysława - Warszawa), odbędzie się ona latem, z sakwami (tylnymi), rowerem mtb 26''. Uważam, że nadadzą się: Schwalbe Kojak 2.0. Jak myślicie, czy lepiej kupić coś węższego? Jeśli tak to jaki model? Preferowałbym Schwalbe. z jaką średnią szybkością chcesz jechać? bierzesz górala a chcesz jechać na glacach to mnie nieco dziwi... jak chcesz jechać ze średnią poniżej 20kmh to możesz spokojnie brać coś z terenowym bieżnikiem żeby tylko się na twrdych wilgociach jako tako trzymały
DrOetker Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 Jeśli będą głównie asfalty, czasami jakaś ubita boczna droga to od siebie polecam Schwalbe Marathon Racer. Sprawdzone na wyprawie do Chorwacji i moim zdaniem sprawdziły się super. Lekkie, szybkie, nie złapałem nigdy kapcia. Znika trochę szybciej niż zwykły Marathon, ale i waż dużo mniej. Ja miałem rozmiar 26x1.5, teraz wziąłbym raczej 1.75. Pozdrawiam!
alagor96 Napisano 3 Listopada 2014 Autor Napisano 3 Listopada 2014 @@grzesiowu, A jakie tu niby znaczenie ma prędkość? Chodzi raczej o pracę potrzebną do pokonania dystansu. Biorę górala, bo mnie nie stać na dwa rowery. Nie widzę niczego dziwnego we włożeniu do niego wąskich opon, nie dbam o wygląd, tylko o jakość jazdy.
miciu22 Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 Opony które polecił rodszyld69 w drugim poście, szerokośc 1,75, używam własnie do takich celów, jak Ty zamierzasz i po kilku tysiącach po Europie mogę polecić z czystym sumieniem.
grzesiowu Napisano 3 Listopada 2014 Napisano 3 Listopada 2014 @@grzesiowu, A jakie tu niby znaczenie ma prędkość? Chodzi raczej o pracę potrzebną do pokonania dystansu. Biorę górala, bo mnie nie stać na dwa rowery. Nie widzę niczego dziwnego we włożeniu do niego wąskich opon, nie dbam o wygląd, tylko o jakość jazdy. prędkość ma takie znaczenie że przy niższych bieżnik nie jest odczuwalny a poszerza możliwości; ja bym ci polecił smartsamy przy średnich dziennych poniżej 20 nie będą uciążliwe ale jak planujesz drzeć do przodu grubo powyżej setki dziennie, robić wynik to oczywiście każdy drobiazg w bieżniku ma znaczenie
alagor96 Napisano 4 Listopada 2014 Autor Napisano 4 Listopada 2014 Nie wiem jak to wywnioskowałeś, ale życzę szczęścia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.