Skocz do zawartości

[2700 - 3500] MTB / hardtail

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Od jakiegoś miesiąca poszukuję pierwszego roweru górskiego. Jestem całkowicie początkujący, a więc temperament z jakim (na początku) będę się poruszał będzie stosowny do mojego braku umiejętności :-)

Do czego rower:

- rowerowe wycieczki / wypady w góry. Głównie okolice Szczawnicy tj. Pieniny, Beskid Sądecki, a także Las Wiedeński (Wienerwald)

Moje "parametry":

- wzrost: 159cm

- długość nogi: 74cm

- waga: 53kg

- doświadczenie: zerowe :-)

Wiem, że przy moim budżecie nie ma co się pchać we full'a dlatego ograniczam się do "sztywniaków". Co do rozmiaru kół, to 29" przy moim wzroście raczej odpada. Słyszłem też, że do mojej wagi lepszy będzie amortyzator powietrzny (co by się uginał). Jeszcze tylko nie wiem jaki rozmiar ramy.

Moje propozycje to (w nawiasie ceny katalogowe):

- Ghost SE 5000 (4200zł, mogę go mieć za 3500zł)

- Haibike Edition RX 27,5 (cena 4000zł)

- Romet Rambler 650B (27,5") 3.0 (3200zł)

- Giant Talon 27,5 1 (4000zł)

Dwa rowery przekraczają mój budżet i byłbym wdzięczny za informację czy i gdzie można je dostać taniej. To tyle odemnie. Jeżeli macie jakichś konkurentów dla moich propozycji to jestem otwarty. Proszę także o wszelkie uwagi i podpowiedzi.

Napisano

Chyba musiał by dozbierać 1000, o droższych rowerach pisał pod kątem obniżenia ceny ...

Co do Gianta, w salonach raczej łatwo uzyskać rabat, na Hai (z tego co można wyczytać na forum) również obniżają cenę ...

Napisano

Wolałbym nie przekraczać 3500zł. A podałem takie przykłady bo często cenę da się "zbić". Najbardziej ciekawi mnie ten Ghost. Co o nim myślicie. No i przede wszystkim co z tymi kołami 26 vs 27.5. Czytałem na ten temat i teoretycznie wiem jakie są różnice, ale jak bardzo będzie to odczuwalne dla całkowicie początkującego rowerzysty jakim jestem (będę)?

Co do Author'a to cena wykracza poza mój limi, ale dostaję odrazu pedały SPD, chwyty (rączki) "na śrubkę" i w tym sklepie dodatkowo licznik (cena 66zł, nie wiem czy dobry). Prawdopodobnie ma też lepszą korbę i amortyzator. Czy hamulce są lepsze, tego nie wiem.

W Ghost'cie też mogą mi zmienić pedały i rączki i wtedy by mnie kosztował około 3650zł. Więc pytanie czy faktycznie warto dołożyć 200zł do tego Author'a? I co daje mu przewagę nad Ghost'em. Rozmiar kół, amortyzator, hamulce, napęd czy może też rama? Czy wszystko jest w nim lepsze czy ma coś może gorszego? Chodzi mi po prostu o porównanie osprzętu.

PS Dodam, że przez pierwszy rok na pewno nic nie będę zmieniał w rowerze.

Napisano

Sorry ale niezbyt uważnie czytałem i nie zwróciłem uwagi, że Ghost na kółku 26", więc ostateczna konkluzja :

Z powodu kółka brał bym jednak Authora, pozwala na nieco więcej luzu w prowadzeniu.

Napisano

Jeszcze co do Ghost'a. Przepraszam za zamieszanie, ale pomyliłem chyba roczniki i ten, który podałem w pierwszym poście to jednak nie jest to. Dokładnie moge mieć ten model.

Napisano

Postaw jednak na kólko 27,5", Author to dobry wybór, no chyba, że stargujesz cenę na Hai to też był by dobry zakup.

Napisano

Czyli tak.

Po pierwsze rozumiem, że jednak koło 27,5.

Po drugie czy oprócz Haibike i Author'a są jeszcze jakieś ciekawe propozycje, które mógłbym dostać w cenie jak najbliższej do 3500zł lub z jakimiś dodatkowymi bonami na zakup akcesoriów?

Dodam, że ogólne założenie jest takie zmieścić się w 4500zł razem z pedałami i butami SPD oraz kaskiem, spodenkami x2, koszulką, rękawiczkami i plecakiem. A więc jeżeli sprzedawca nie będzie chciał obniżyć ceny, ale da na przykład jakiś bon na te rzeczy to też mnie to ucieszy.

I jeszcze. Jak ma się Giant do Author'a i Haibike?

Napisano

Giant nie ma poszerzanej główki sterowej, więc jeśli godzisz się z tym, że zamontowany w nim amortyzator nie może być zmieniony na lepszy, i że hamulce odstają na minus - to też dobry wybór ...
Jeden z użytkowników forum zbił bez problemu cenę tego Rometa na 3800 zł :
http://sklep-romet.pl/index.php?route=product/product&path=59&product_id=135&size=MTB%20650B
Zdecydowanie warto się nad nim zastanowić.

Napisano

Ten Romet jest bardzo fajny tylko czy rama 17" nie będzie za wysoka? Jak przymierzałem Ghost'a rozmiar 44cm to między kroczem, a ramą mieściły mi się cztery palce. W poniższej tabelce jest rozmiar, który mierzyłem.

se.jpg

Domyślam się, że i tak lepiej będzie po prostu samemu przymierzyć tego Ramblera.

Napisano

Aktualna lista rowerów, które chciałbym przymierzyć i ewentualnie kupić to (najniższa cena jaką znalazłem w internecie) [rozmiary]:

- Romet RAMBLER 650b (27,5”) 4.0 (3870zł + 560zł rabat na akcesoria) [17", 19", 21"]

- Author Instinct 27,5 MTB (3500zł) [17", 19", 21"]

- Haibike Edition RX 27,5 (niestety nie znalazłem taniej niż za 4000zł) [36cm, 40cm, 44cm, 49cm, 53cm]

Jak szukałem Haibike to znalazłem jeszcze coś takiego. Jak ma się on do wyżej wymienionych konkurentów.

PS Myślę, że jutro podjadę do sosnowca przymierzyć Rometa.

PS2 Przy Romecie nie dałem odnośnika bezpośrednio do sklepu ponieważ regulamin zabrania dodawania odnośników do erowery. Czy mam się ich wystrzegać?

Napisano

Ten drugi Hai nie ma poszerzanej sterówki, ma też słaby amortyzator.

Przy podawaniu linków nie trzeba koniecznie podawać linków do sklepów, widocznie erowery nie dogadał się z forum co do prowizji za wklejanie linków do ich sklepu ...

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Aktualna lista rowerów, które chciałbym przymierzyć i ewentualnie kupić to (najniższa cena jaką znalazłem w internecie) [rozmiary]:

- Romet RAMBLER 650b (27,5”) 4.0 (3870zł + 560zł rabat na akcesoria) [17", 19", 21"]

- Author Instinct 27,5 MTB (3500zł) [17", 19", 21"]

- Haibike Edition RX 27,5 (niestety nie znalazłem taniej niż za 4000zł) [36cm, 40cm, 44cm, 49cm, 53cm]

Jak szukałem Haibike to znalazłem jeszcze coś takiego. Jak ma się on do wyżej wymienionych konkurentów.

PS Myślę, że jutro podjadę do sosnowca przymierzyć Rometa.

PS2 Przy Romecie nie dałem odnośnika bezpośrednio do sklepu ponieważ regulamin zabrania dodawania odnośników do erowery. Czy mam się ich wystrzegać?

I na co się ostatecznie zdecydowałeś?

Napisano

na razie nadwyrężyłem sobie kręgosłup i niestety teraz sobie nie pojeżdżę. Dlatego też z zakupem się wstrzymałem.

Napisano

Wielkie dzięki za propozycję. Ale to dopiero jak wrócę do formy. Ale zawsze są jakieś plusy. Mam czas na rozwijanie biznesu :D Dlatego aż tak bardzo nie rozpaczam nad tym, że nie mogę pojeździć.

EDIT: co do samego roweru to widzę tylko rozmiary 19" i 21", a ja potrzebuję 16" maks 17". Mały ze mnie ludek :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...