szymonzdunczyk Napisano 22 Stycznia 2014 Napisano 22 Stycznia 2014 Witam tak jak w temacie, szukam czegoś do miasta. Nastawiam się na rower crossowy z kołem 28 cali. Może być nowy, a może być używany. Dostałem propozycję nowego cube ltd cls katalogowa 2099- po rabacie 1785zł. Mam 193 cm wzrostu i 93 kg wagi. Przymierzałem się do tego Cuba i pasował na mnie w rozmiarze 58cm. Polecicie, odradzicie? A może ktoś zaproponuje ciekawą alternatywę?Dodam, że jestem z Warszawy, więc fajnie jakbym mógł go przymierzyć przed kupnem
szymonzdunczyk Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Napisano 22 Stycznia 2014 http://allegro.pl/jak-nowy-cube-nature-pro-30g-roz-58cm-2014-i3893381057.htmlDziś znalazłem na allegro taką aukcję. Facet powiedział, że rower taki tani, bo on kupił go powystawowego z uszkodzonymi kołami i powymieniał sam te koła. daje gwrancję producenta na rame i na nic więcej.Myślicie, że warto w to się bawić czy lepiej wziąć normalnie w sklepie nowego? http://allegro.pl/king-of-the-road-2013-lazaro-integral-full-alivio-i3892891967.htmlZnalazłem jeszcze coś takiego lazaro integral full alivio i zastanawiam się, że może taki polskiej produkcji rower wystarczyłby na miasto? Zna ktoś markę? Czy ktoś się orientuje jak a jest różnica między Lazaro integral a Kands maestro?Poniżej wrzucam link do tego maestro. http://allegro.pl/super-szybki-cross-kands-maestro-28-alivio-blotnik-i3895905299.html Zastanawia mnie jeszcze ta rama 21 cali, Czy będzie dobra dla dużego chłopa 193cm wzrostu?
mklos1 Napisano 22 Stycznia 2014 Napisano 22 Stycznia 2014 Przede wszystkim czy chcesz jeździć sportowo czy transportowo, bo te zagadnienia różnią się wyraźnie między sobą. Jeżeli transportowo to rower trekingowy (Romet Wagant 3.0). Sportowo, to cross lub fitness (np Kellys Physio, Kross Sato).
szymonzdunczyk Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Napisano 23 Stycznia 2014 Dziękuję za pomoc. Ciężko się zdecydować. Raczej to będą przejażdżki dla przyjemności i sportu, mam cichą nadzieję, że regularne i coraz dłuższe:) Tylko dlaczego Kross Seto albo Kellys Physio miałby być lepszy od Cube LTD CLS? No i zastanawiam sie, czy jeśli te polskie rowery(Kands i Lazaro) są ok, to czemu nie wesprzeć rodzimej produkcji jednocześnie zaoszczędzając parę stówek?
dovectra Napisano 23 Stycznia 2014 Napisano 23 Stycznia 2014 - co do białego cube - istnieje możliwość , iż jest kradziony z niemiec - maestro (patrz wątki na forum) jest spawdzony ale rama za mała 21' na twój wzrost mklos, podsuwa ci hybrydy, czyli takie "miejskie szosówki" bo szybsze, lekkie itp. sam wybież cross - większe możliwości wycieczkowe. zaproponował bym ci mojego centuriona "miejska szosa" ale ma tylko 52 cm . za mały. pozdro
mklos1 Napisano 23 Stycznia 2014 Napisano 23 Stycznia 2014 No i zastanawiam sie, czy jeśli te polskie rowery(Kands i Lazaro) są ok, to czemu nie wesprzeć rodzimej produkcji jednocześnie zaoszczędzając parę stówek? Nie ma czegoś takiego jak polski rower... Wątpię, aby ramy, które pakuje Transrower do Kands i Lazaro pochodziły z Polski, tym bardziej patrząc na ich cenę. Są jedynie składane w Polsce z azjatyckich komponentów - ot taka różnica.
martaja Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 Podpinam sie pod temat, chociaż chodzi o rower damski. Przymierzam się do http://www.scott.pl/product.php?id_cat=928&id_prod=5218 i ciekawa jestem, co o nim sądzicie. Potrzebny mi jest rower na góra 6km drogi do pracy i z powrotem oraz góra 15km przejażdżki z córką, która jakiś czas temu nauczyła się jeździć na swoim "dwukołowcu". Przede wszystkim będę jeżdziła po ulicach, ewentualnie utwardzone polne ścieżki. SPECYFIKACJA:Waga17.10 kgRamaZe stopu aluminium 6061, spawana metodą TIG, wymienny hak przerzutki tylnejWidelecSuntour M 3010 P, ze sprężyną stalową i niskimi osłonami goleni górnychSteryCH-919Przerzutka (tył)Shimano Alivio RD-M4108 speedPrzerzutka (przód)Shimano FD-M191ManetkiShimano ST-EF 51Klamki hamulcaShimano STEF 51HamulceTektro SCB 310KorbowódShimano FC-M17148x36x26 Oś korbowoduVP-BC73CKierownicaHL-Sport ComfortMostekPromax MQ 527PedałyVP 856SztycaHL-SP 80N Suspension SeatpostSiodłoSan Marco SiennaPiasta (Przód)Shimano DH-2N30 DynamoPiasta (Tył)Shimano FH-RM30ŁańcuchKMC Z72KasetaShimano CS-HG31-811-32tSzprychyPillar Steel 14GObręczeCross X3 622OponySchwalbe Road CruiserŚwiatłaTrelock Bike I-Mini LS 592 frontSpanninga Plateo rearBagażnik i błotnikiRacktime Standit w/ spring clampSKS Pet A46DodatkiAbus 52 frame lock
Tadeus Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 Co do tego Scotta, to powiem tak. Myślę, że starczy do twoich potrzeb. To nie jest zły rower. Tyle, że jest bardzo drogi, jak na to, że jest tylko przyzwoity.
martaja Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 Biorę też pod uwagę to, że ma w sobie wszystko (błotniki, lampę...). Jak zabierałam się za szukanie roweru dla siebie to startowała z MTB, trochę czasu minęło i nastawienie do tego, co jest mi naprawdę potrzebne też. Jest taki ogrom dostępnych rowerów, że ciężko zdecydować się na jednoznaczny wybór. Standardowego holendra nie chciałam brać,a ten wydawał mi się pewnego rodzaju kompromisem.Gdzieś przeszedł mi przez myśl cross,ale prawie wszystkie są bez tych dodatków, typu bagażnik, błotniki. Ten wydaje mi się, że jest gdzieś pomiędzy trekkingowym, a mieszczuchem. Jeśli znasz jakiś lepszy z tej półki cenowej, to wrzuć, a ja z miłą chęcią obejrzeć go sobie.
Tadeus Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 Biorę pod uwagę dodatkowe akcesoria, które są w cenie. Mimo wszystko jest dość drogi, jak na to, co tam jest. Jeśli chcielibyśmy poszukać jakichś alternatyw, to dobrze by było ustalić typ roweru. Bo ten Scott to taki trochę miejski pół na pół z trekkingiem. Nie wiem jakie do tej pory miałaś doświadczenia z przerzutkami, ale jeśli jakoś nie mogliście się zaprzyjaźnić, to pewnie lepszym rozwiązaniem będą przerzutki wewnętrzne w tylnej piaście - one są obecnie standardem w rowerach miejskich. Dają mniej biegów (np. 7) ale za to znacznie łatwiej ich używać (jest tylko jedna manetka do zmiany biegów i można to robić też nie pedałując, np na światłach), wolniej się wszystko brudzi i mniej trzeba to serwisować. Tu na przykład są przyzwoite rowery miejskie z wewnętrzną przerzutką: http://www.unibike.pl/amsterdam8rlds.html http://www.kross.pl/pl/2014/city/animato Zewnętrzne przerzutki takie jak w tym Scottcie są częściej używane w rowerach na wycieczki, czyli trekkingowych (miasto ale też dalej za miasto): Tu jest na przykład bardzo dobry rower trekkingowy: http://www.goride.pl/kross-trans-arctica-2013-wysylka-kurierem-dhl-gratis-p-382.html (pod zdjęciem jest miniatura damki)
SantaaCruz Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Biorę też pod uwagę to, że ma w sobie wszystko (błotniki, lampę...). Jak zabierałam się za szukanie roweru dla siebie to startowała z MTB, trochę czasu minęło i nastawienie do tego, co jest mi naprawdę potrzebne też. Jest taki ogrom dostępnych rowerów, że ciężko zdecydować się na jednoznaczny wybór. Standardowego holendra nie chciałam brać,a ten wydawał mi się pewnego rodzaju kompromisem.Gdzieś przeszedł mi przez myśl cross,ale prawie wszystkie są bez tych dodatków, typu bagażnik, błotniki. Ten wydaje mi się, że jest gdzieś pomiędzy trekkingowym, a mieszczuchem. Jeśli znasz jakiś lepszy z tej półki cenowej, to wrzuć, a ja z miłą chęcią obejrzeć go sobie. Scott ma bardzo dobrze sprawdzające się w mieście Sportstery (np X20) dostosowane do błotników (zestaw fabryczny z lampkami lub idealnie dopasowana alternatywa od SKS). Jeździłem na takim i uważam, że ma świetną geometrię która aż 'zachęca' do pedałowania. Rower jaki pokazałaś zniechęca już samą wagą a pozycja jaką na nim przyjmiesz utrudni każdy podjazd czy jazdę pod wiatr. Wiem co mówię, bo codziennie jeżdżę 7 km do pracy :-)
martaja Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Dzięki za propozycje i już odpowiadam. Na wcześniejsze pytanie odnośnie miejsc, w które mam zamiar jeździć - oprócz miasta wchodzą w grę polne drogi, ewentualnie te w lesie. Teren dookoła nie jest górzysty, w zasadzie jeśli zdarzy się jakiś podjazd, to się raczej nie namęczę. Co do sportstera to siedziałam na nim, jednak wolałabym pozycję bardziej wyprostowaną. Dodatkowo w przyszłości może będę nim jeździła na zakupy.
martaja Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Kończąc wątek wyboru tego jednego roweru...kupiłam i sumie po drodze z niesamowitą lekkością ( Scott ). Jeśli ktoś chciałby zadać jakiekolwiek pytanie odnośnie użytkowania, może pisać, a ja na pewno odpowiem. A naradzie przede mną planowanie wycieczek z córką i potem radocha z jazdy ☺
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.