Lumperator Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Od pewnego czasu trapi mnie pewna rzecz. Każdy element w rowerze można zmienic na inny, bardziej dopasowany pod swoje potrzeby (obecnie również rozmiar kół). Dla wielu osób różnica w wysunięciu sztycy o 0,5cm daje odczuwną zmianę, różne długośći korb wpływają na szybsze lub bardziej siłowe kręcenie. Zupełnie się z tym zgadzam. To co mnie jednak zastanawia, to niemożność wyboru pedałów o różnej (lub regulowanej) długości osi. Przesiadając się w tym roku na spd, a właściwie Look Quartz, poczułem, że rozstatw stóp mam za bardzo ścisięty do korby, dosłownie o jakieś 3-4mm. Pedały Look Quartz mają minimalny zakres ruchu stopą na boki, na moje potrzeby ciut niewystarczający aby dobrze się w tym poczuć. Rozumiem, że mógłbym sprówać z pedałami Time, kóre maja znacznie większa swobodę ustawienia stopy? Czy w ogóle pedały mają jeden ustandaryzowany q-factor? Dziwię się, że w mtb nikt nie wpadł na pomysł sprzedawania pedałow przynajmniej w dwóch rozmiarach osi, albo z jakims systemem, który umożliwiłby lekką regulcję długości. Wydaje mi się, że część dolegliwości kolanowych moze wiązać się z tym problemem. Ciekaw jestem waszej opinii.
jasinski21444 Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Jeżeli dla ciebie look quartz mają mały luz na boki to ciekaw jestem co byś powiedział po jeździe w shimano
seraph Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 A przesiadłeś się na zatrzaski ze zwykłych platform? Możliwe, że wcześniej nie układałeś stóp równolegle, czyli pięty miałeś szerzej niż palce. Zatrzaski wymuszają równoległość i dlatego masz wrażenie "ściśnięcia" stóp. Te parę milimetrów to sobie możesz blok w bucie przesunąć i może to jest rozwiązanie?
Schwefel Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Kolejne mm możesz zyskać na samym suporcie/korbie. Też mam takie wrażenie jak przesiadam się z MTB na SS gdzie suport jest bardzo krótki a korba 1 blatowa. Niestety tu ani Look ani Time nie pomogą bo już przy luzie w Shimano tył buta mija na mm dolny trójkąt.
krism4a1 Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Kiedyś trenowałem szosowo i zawsze trenerzy wkładali do łba że nogi mają być bardzo "ciasno" na szosówce kolana miały prawie ocierać o ramę. Może dzięki temu mam bardzo proste nogi, zawsze mi to powtarzają
Lumperator Napisano 23 Listopada 2013 Autor Napisano 23 Listopada 2013 Jeżeli dla ciebie look quartz mają mały luz na boki to ciekaw jestem co byś powiedział po jeździe w shimano Hehe, nie miałem przyjmności jeździć na shimano A przesiadłeś się na zatrzaski ze zwykłych platform? Możliwe, że wcześniej nie układałeś stóp równolegle, czyli pięty miałeś szerzej niż palce. Zatrzaski wymuszają równoległość i dlatego masz wrażenie "ściśnięcia" stóp. Te parę milimetrów to sobie możesz blok w bucie przesunąć i może to jest rozwiązanie? Ja mam chyb lekką szpotawość kolan (nie stykają się) i jakoś chętnie mi wtedy ustawić stopy pod kątem, a nie równolegle. Ale ten problem jest bardziej dotkliwy w lewej nodze, Prawą mi sie dobrze kręci Kolejne mm możesz zyskać na samym suporcie/korbie. Mówisz o dodatkowych podkładkach do supoertu HT2? Pominę kwestię ustwienia linii łańcucha. Problem nie jest jakby w rozstawie ramion korby, tylko krótkiej osi w pedałach. Tym sposobem starłem sobie oba ramiona korby tylną stroną butów, co na platformach nie miało miejsca. Ja czuję, ze brakuje mi tych powiedzmy 3mm szerzej w osiach pedałów. Próbowałem niedawno z miedzianymi podkładkami przed gwintem, aby pedał nie wkręcił się do końca i powiem szczerze, że było lepiej. Biore jeszcze pod uwagę źle dobraną szerokość /kształt siodła (ok. 146mm). Mam czasami odczucie, że chętniej zbliżł\ybym kolana do ramy, ale przeszkdza mi w tym siodło. Gdyby okazało się, że przez siodło miałem problem z kolanem, to bez komentarza
1415chris Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Dobry temat. Bo choc sprawa bardzo wazna, to jakos taka ogolna lipa w branzy. krism4a1, mam nadzieje, ze juz nie korzystasz z ich uslug Rozstaw powinien byc dopasowany do anatomi zawodnika. Ale kto cos takiego oferuje? O tym wogole sie nie mowi. Jest jak jest i ma byc dobrze. Nie jestem juz w temacie na biezaco ale dla poprzednich modeli krankow mozna bylo dokupic oski w roznych dlugosciach. Z tego co pamietam bylo ich 3. Z szosowych, spory wybor dlugosci (6) oferuje Keywin. Mozna zrobic fitting lub skontaktowac sie z Mariuszem, jest bardzo pomocny. http://keywin.cc/
zekker Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 A bloki nie mają możliwości przesuwania na boki? U siebie w spd mogę spokojnie wygospodarować po 1,5mm w każdym bucie.
1415chris Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 A co to za regulacja z 1.5mm? Prawie zadna. Wspomniane wyzej pedaly Keywin, w skrajnych dlugosciach, daja 16mm roznicy.
Lumperator Napisano 23 Listopada 2013 Autor Napisano 23 Listopada 2013 A bloki nie mają możliwości przesuwania na boki? U siebie w spd mogę spokojnie wygospodarować po 1,5mm w każdym bucie. Bloki Looka nie mają mozliwości przesuwania na boki. Poza tym chyba lepiej aby blok był centralnie przykręcony do buta przenosząc równiemiernie siłę na obie strony platformy (chodzi o pedały looka i time). Tak mi sie przynajmniej wydaje.
zekker Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 Po to jest regulacja, żeby dopasować pod siebie. A co to za regulacja z 1.5mm? Prawie zadna. Wspomniane wyzej pedaly Keywin, w skrajnych dlugosciach, daja 16mm roznicy.Autor wspominał o 3-4mm
tobo Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 W pewnym stopniu możesz "rozsunąć" pedały stosując pierścienie dystansowe zakładane między korbę a oś pedału. Korby SRAM'a karbonowe mają takie w zestawie przy zakupie. Podkładka ta ma co najmniej 1 mm grubości, więc myślę że jak dasz po dwie z każdej strony to i tak nic się nie stanie a pedał będzie wkręcony wystarczająco głęboko w ramię korby. Jeśli rozstaw masz obecnie za mały o 4 mm to w ten sposób go wyrównasz podkładkami. Zadzwoń do Harfy we Wrocku i zapytaj czy mają coś takiego gdzieś w szufladzie - może ktoś kupił takie korby u nich, zamontował a podkładki im zostały, a może mają jakąś ilość zapasów. Podkładki takie mają wszystkie karbonowe korby także z logo Truvativa - Noir, stare Stylo Carbon - może znasz kogoś kto takowe miał i Ci da.
Lumperator Napisano 24 Listopada 2013 Autor Napisano 24 Listopada 2013 Dzięki Tobo za info. Własnie o takie podkładki mi się rozchodzi, żeby to wytrzymało i pedał był pewnie wkręcony. Zagadam do harfy.
grzechu1984 Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Ciekawy temat Mam ten sam problem, po kilku latach jazdy problem z kolanami ( źle ustawione bloki / zbyt mała kadencja itp ) postanowiłem wymienić moje shimano spd 540 na pedały time ( alium ) i okazuje się że jak 540 miały regulację bloku ( na boki ) to wychwalane pedały time nie mają takiej możliwości. Sam mam stopy naturalnie ułożone w " V " i zastanawiam sięczy poprostu nie dać utoczyć osi która będzie o 10mm dłuższa . Ewentualnie pogadaćz ludxmi toczącymi oski tytanowe do pedałów time , widziałem na ebay.uk może by dorobili oskę w innym rozmiarze.
kipps Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Potrzebujesz tego: http://www.bike24.com/p238004.html
realkrzysiek Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Podkładki takie mają wszystkie karbonowe korby także z logo Truvativa To ciekawe, kupując nową korbę X0 nic takiego nie znalazłem. Może znów przegięcie i inny towar na polski rynek, a inny na zachógd?
severian Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Wydaje mi się,że S-tracki od Look'a są sprzedawane z trzema rozmiarami osi.Wyczytałem to w jakimś teście i podejrzewam,że dotyczy to najdroższej wersji.
grzechu1984 Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Potrzebujesz tego: http://www.bike24.com/p238004.html Dzięki wielkie Tego szukałem to rozwiązuje wszystkie moje problemy Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.