Skocz do zawartości

[5000-7000] Enduro

dofik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, na początku przyszłego roku planuję zakupić swojego pierwszego fulla. Obecnie jeżdżę na sztywnym 29er, jednak chciałbym coś z większym skokiem, co pozwoli na "wolnośc w terenie", wyskoczyć  z małej hopki,  zeskoczyć z  malego urwiska,  dać szybkości na zjazdach, a przy tym zrobić dłuższa trasę 50/60km z małymi podjazdami. Wiem że trochę żądam mało możliwej rzeczy, ale mam nadzieję że pomożecie znaleźć mi coś bliskiego temu ideału:) 
Nie wiem w którą stronę pójśc 26",  27,5" czy 29". Myślę że idealny był by 27,5". Gdyż mam 180cm, a jednak 29er jest troszkę mniej sprytny i mógłby ograniczać w terenie, z drugiej strony na plus 29er przemawia jego płynność na kamieniach i wybojach. A może jednak nie dać się ponieść"modzie" i kupić 26??

Myślę że bliski ideałowi mógłby być:
https://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3255  niestety jednak jest ponad mój budżet.
Ewentualnie coś podobnego z 140/150/160skoku

Napisano

Raczej  tak :) Chociaż gdyby się trafiła okazja to czemu nie :) A kross no na razie mnie nie przekonuje, zwłaszcza że dopiero wchodzi,

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 16 Listopada 2013 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 16 Listopada 2013 - Brak powodu

Witam, na początku przyszłego roku planuję zakupić swojego pierwszego fulla. Obecnie jeżdżę na sztywnym 29er, jednak chciałbym coś z większym skokiem, co pozwoli na "wolnośc w terenie", wyskoczyć  z małej hopki,  zeskoczyć z  malego urwiska,  dać szybkości na zjazdach, a przy tym zrobić dłuższa trasę 50/60km z małymi podjazdami. Wiem że trochę żądam mało możliwej rzeczy, ale mam nadzieję że pomożecie znaleźć mi coś bliskiego temu ideału:) 

Nie wiem w którą stronę pójśc 26",  27,5" czy 29". Myślę że idealny był by 27,5". Gdyż mam 180cm, a jednak 29er jest troszkę mniej sprytny i mógłby ograniczać w terenie, z drugiej strony na plus 29er przemawia jego płynność na kamieniach i wybojach. A może jednak nie dać się ponieść"modzie" i kupić 26??

Oto przyzwoita propozycja za około 7000

http://www.rosebikes.pl/bike/rose-granite-chief-1-275-2014/aid:651476

można sobie dostosować długość mostka, sztycy, zmienić siodełko itd.

Starsze modele na kołach 26 cali są jeszcze dostępne w przecenie.

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 16 Listopada 2013 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 16 Listopada 2013 - Brak powodu

Płacisz za możliwość  wciskania rowerów których jesteś przedstawicielem, czy jest to czysty spam ?

Napisano

Kiedyś pisałem.Napisze raz jeszcze.Wg mnie nowy rower dziś to nieporozumienie.Ogromnie przepłacasz i po 3,4 miesiącach sam dochodzisz do tego wniosku.Lub jak pewnie wiesz mamy Listopad i trafić na wyprzedaż jest też rozwiązaniem.I tylko wtedy nowy,sie opłaci.

Wiem,że gwarancja,że bezpieczniej.

Lecz warto wiedzieć,że nie tylko kombinatorzy i oszuści sprzedają rowery.Często / w większości pewnie/ to osoby :

*Którym jazda sie nudzi po sezonie i twierdzą,że to nie to co lubią

*Kłopoty zdrowotne

*Przesiadki na najnery

* Skrajne przypadki-nietrafiony prezent.

We wszystkich tych opcjach można trafić na pedanta który po każdej jeździe mył rower nawet wacikami do uszu i dbał o najmniejsze szczegóły,ale również na totalnie olewającego sprzęt kolarza.

I tu wkracza zdrowy rozsądek. Jeśli bowiem /przykład allegro/ Konto od wczoraj , komentów (0),zdjęć jak na lekarstwo,opis to link wklejony ze str producenta,brak kontaktu - to zapomnij.Odwrotnie jeśli sprzedający na aukcji wylał prawie bloga okrasił to mnustwem fotek i na końcu zostawia nr tel,musimy zadzwonić i porozmawiać.Oczywiście jeśli wiemy o czym :)

Poznać uczciwego sprzedawce,jest może trudno lecz gorzej się władować w sprzęt 3 koła droższy i gorszy.

Zrobisz jak oczywiście uważasz.Dobre enduraki to niestety wydatek.Rozejrzyj się za Reign,Stumpjumper,Genius,Remedy.

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 18 Listopada 2013 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 18 Listopada 2013 - Brak powodu

Myślę że bliski ideałowi mógłby być:

https://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=3255  niestety jednak jest ponad mój budżet.

Ewentualnie coś podobnego z 140/150/160skoku

Z tym mieścisz się w budżecie na styk:

http://www.rosebikes.pl/bike/rose-granite-chief-1-275-2014/aid:651476

Koła 27,5, możesz sobie rower dowolnie skonfigurować (inne opony, uchwyty, długość mostka, przełożenia).

Napisano

Gdybym miał kase to bym kupił Speca Enduro, jednak jest on poza moim zasięgiem:)  A Gianty odpadaja, nie ufam tej firmie, zresztą trance mi sie nie podoba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...