KapitanC Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Witam, jak w temacie, szukam roweru do zwykłej jazdy bez szaleństw, zwykłe wycieczki z dziewczyną, mam też las obok tu gdzie mieszkam tam tez będę jeździć oczywiście turystycznie po czytałem różne opinie ale nić konkretnego sie nie dowiedziałem :/ co sądzicie o tym rowerze ? od razu napisze ze jestem laikiem i nie znam sie na rowerach za bardzo może polecicie cos innego w podobnym stylu jestem otwarty na propozycję (nie chce składać roweru , wole kupic cały) POZDRO!
panSocjolog Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 To jest rower kompletnie nie do twoich zastosowań. Szukaj zwykłego roweru do xc, no i określ jaki masz budżet, to coś pomożemy.
KapitanC Napisano 3 Września 2013 Autor Napisano 3 Września 2013 Cena to tak do 3,5 tyś tak ten dartmoor kosztuje . kolega miał kiedyś Lirer Foxa podobnie zrobionego i sie strasznie wygodnie jezdziło na takim rowerze dla tego ja celuje w Horneta gdyz podobny ale czekam na wasze propozycje rowerów dokładnie to http://velo.com.pl/rowery/rowery-dirtstreet/dartmoor/hornet-2012 chce kupić
Mod Team sznib Napisano 3 Września 2013 Mod Team Napisano 3 Września 2013 Hornet to rower AM/Enduro. Będzie wygodny, nawet wygodniejszy niż typowy rower XC, ale na prostych i podjazdach zdecydowanie wolniejszy. Za to na zjazdach będzie lepszy, ale tylko takich w trudnym terenie, na prostych, zwykłych dużej różnicy nie będzie. także przy "zwykłej jeździe bez szaleństw" będzie się zwyczajnie marnował.
Roonin Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Hornet to rower AM/Enduro. No właśnie z tym jest lekki problem. Kolego ja powiem tak: Mam rower złożony na ramie Horneta używam go do różnej jazdy ale ogólnie chodziło mi o mocny rower bo lekko nie ma (90% teren, korzenie, kamienie, zjazdy itp..), przdtem miałem typowego sztywniaka do XC i nie powiem żeby Hornet był specjalnie wolniejszy ale.... Wszystko zależy do konfiguracji. Rwoer proponowany na stronie Dartmoora nie zupełnie odpowiada mojemu wyobrażeniu o rowerze AM/Enduro bo.... Co to za rower AM/Enduro z jednym małym blatem z przodu? A na stronie Dartmoora rower jest opisywany jako FR/Dirt/Lrkkie DH. Ja mój mam skonfigurowany bardzo podobnie (mocne koła, mocne piasty, dobre heble, itp) z tym że przerzutkę przednią też posiadam. Więc według mnie jak byś się chciał pobawic i zmienic troszkę konfigurację tego roweru to czego nie, niejeden już się przekonał że Hornet może byc baardzo szybki Moim zdaniem.... Jak masz zamiar kupic Horneta takiego jak na stronie Dartmoora to zapomnij o długich wycieczkach bo na tym jednym blaciku się zapedałujesz na śmierc. Po lekkich zmianach bardzo fajny i wygodny rowerek. Jak na razie mój najbardziej udany (mocny i wcale nie ciężki) sztywniak.
KapitanC Napisano 3 Września 2013 Autor Napisano 3 Września 2013 @SZNIB mam mu zamiar dać czasem w kość nie bez tego ale ogolnie to ma byc wygodny rower do jazdy @Roonim myśle ze 1 blat mi nie bedzie przeszkadzac a co powiecie o pękaniu ramy , łamaniu sie itp . itd ?
Mod Team sznib Napisano 3 Września 2013 Mod Team Napisano 3 Września 2013 @Roonim myśle ze 1 blat mi nie bedzie przeszkadzac Zawsze możesz wywalić napinacz i założyć mała zębatkę i przerzutkę. Zresztą ja bym na dzień dobry korbę wymienił bo Ruktiony/Hussefelty to ciężkie kowadła, a taka Deorka spokojnie starczy. Ja swój rower składałem z podobnymi założeniami, miał być wygodny i umożliwiać poszalenie w trudniejszym terenie od czasu do czasu. I w tym się sprawdza, jestem zadowolony, ale czasem jak pojechałem w trasę z ludźmi na sztywniakach XC ważących 3-4kg mniej to na podjazdach zawsze z tyłu...
Roonin Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Korba jak korba, suport do tej korby sporo waży. Też mam wsadzoną Deorkę. Z roweru jestem zadowolony, bardzo wygodny.
qwaq Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 15 kg, napęd 1x8 (36x12-25 ), 140 mm skoku i opony 2.35 do ęduro... To rower kompletnie nie do Twoich zastosowań, nie jestem fanem super wylajtowanych ścigaczy XC, ale to juz przesada do takiej jazdy, kup Rometa Jolene 1 http://allegro.pl/rower-mtb-romet-jolene-1-26-18-sram-x9-wyprzedaz-i3519110751.html , o wiele lepszy osprzęt oraz wyposażenie i skok odpowiedni do Twoich zastosowań.
KMtown Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Mam trochę podobnego horneta i uwierz do tego co Ty chcesz go używać to się on nie sprawdzi. No chyba ,że chodzi Ci tylko o lans i amor o "dużym" skoku.
KapitanC Napisano 3 Września 2013 Autor Napisano 3 Września 2013 hymmmmm to może coś w ten deseń skoro do zwykłej jazdy sie za bardzo nie nadaje http://allegro.pl/rower-kona-cinder-cone-r-18-2013-wyprzedaz-30-i3504798543.html . @ KMtown nie chodzi o lans, jak pisałem wczesniej koleja miał podobnie złożony rower co Horent 2k12 i strasznie wygodnie sie mi na nim jezdziło mimo jednego blatu
Roonin Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 A jaki to lans na Hornecie? Tylko ludzie w temacie wiedzą co to za rower czy rama. Nie ma to jak wypierdowo pomalowany Cube z XCR z przodu, to dopiero lans, malowanko pierwsza klasa A tak na poważnie to: Rama jest fajna i można na niej złożyć naprawdę fajny, w miaarę szybki, i wygodny rower, ale... Fakt że do rekreacji to przerost formy nad treścią.
qwaq Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 Najlepiej zrobisz kupując Rometa, którego podałem w poprzednim poście, osprzętowo bije na głowę tą Konę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.