Skocz do zawartości

[tuning] zalewanie olejem amora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a jeżeli będę wlewał olej do goleni to muszę wyjąc elastomer ? tzn jak już wleje olej i będę wkładał sprężynę to z elastomerem ? chociaż nie wiem czy w moim SR Suntour XC-60 jest elastomer :) a ten zimering ? co to jest ? to jest ta guma co widać ją z zewnątrz amora ? na teleskopie ?

Napisano

dzisiaj zalałem amorka SR Suntour XC-60, 75 mm. Wlałem tak 100 ml do goleni, pomachałem rowerem żeby się rozprowadziło no i dobra wkładam sprężyny, gdy zacząłem wkładać i prawie cały olej mi się wylał jak wkładałem i wszystko mi ubrudził :/ nie wiem jak można wlać 200 ml to praktycznie niemożliwe chyba że coś źle zrobiłem ? teraz wlałem do jednej goleni bez elastometa 50 ml a do drugiej z elastrometrem 40 ml bo więcej nie wleje bo będzie wylewał :/ jeszcze nie zrobiłem jazdy próbnej bo mam wszystko od oleju upaprane i nie miałem już sił na to żeby to umyć :P a hamulce (tarczówki) przestaną piszczeć jak pohamuje trochę nimi ? bo też kapło na nie :/

Napisano

po zalaniu trzeba amora trochę pomęczyć żeby się zmiękczył ? czy od razu będzie miękki ? bo jakoś nie wiedzę żeby się zmiękczył :/

Napisano

i nie bedzie. czegokolwiek bys tam nie wlal sprezyna ma swoja twardosc i juz. zalanie ma na celu poprawienie smarowania, a co za tym idzie zwiekszenie plynnosci. przed zalaniem radzilbym solidne doszczelnic widelec.

Napisano

a dobrze wlałem oleju ? do goleni ze sprężyną i elastometrem wlałem 40ml a do drugiej goleni z samą sprężyną 50 ml wystarczy tyle ?

Napisano

Do dolnych ? tylko jak to zrobić ? a moim amorze nie ma na dole imbusa żeby odkręcić tylko chyba w środku jest :/ co mam zrobić ? czyli źle wlałem olej ?

Napisano

nigdy nie rozbieralem tego sprzetu, wiec nie wiem jak masz to zrobic. w kazdym razie jesli producentowi udalo sie wlozyc gorne golenie w dolne, to tobie powinno sie udac ich wyjecie. jest bez sensu wlewanie oleju do gornych goleni, bo tam nie ma co smarowac. olej w dolnych bedzie smarowal slizgi.

Napisano

Jeżeli nie masz na dole śrub ( co jest dziwne w tym modelu ) - to musisz odkręcić korki, wyjąć sprężyny i skombinować specjalny długi klucz do rozebrania całego amorka. Ale może jeszcze raz się upewnij, że nie masz na dole tych śrub. Pozdrawiam !

Napisano

na dole mam taki jakby otwór ale bez żadnych ząbków i na końcu jest zamknięty, tak myślałem że można to popchnąć ale nie wiem ... :/

Napisano

Jakoś nie za bardzo teraz rozumiem, o czym mówisz ..... Jeżeli masz cyfrówkę - zdjęcia i wrzucaj na http://www.imageshack.us/ . Pozdrawiam !

P.S. Może podjedź do servisu i po prostu każ im rozebrać amorek. Albo powiedz po prostu, że chcesz go zalać. Powinni pomóc.

Napisano

odkrecasz korki na koronie (nr 4), wyciagasz sprezyne ze wszystkim (nr 8,9 i 10), nr 9 mozesz wyrzucic. teraz w srodku powiniennes miec dostep do srub (nr 5). odkrecasz obie. teraz gorne golenie powinny zejsc.

• 2 tygodnie później...
Napisano

ostatnio jeździłem rowerem i muszę powiedzieć że amor zmiękł :D a wyjąłem tylko elastometr i porządnie nasmarowałem sprężyny ale pewnie trochę oleju się dolnych goleni i może to też ma wpływ :) bo olej wylałem ale i tak będę musiał rozkręcić amora:/ można gdzieś dostać tak długi klucz ? albo sobie w jakiś sposób zrobić z czegoś :D ja nawet taki zrobiłem ale jakoś nie mogę włożyć tego imbusa :/ jaki tam jest rozmiar śruby ? 5 ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Siemka.

Chciałem się zapytać czy Wy przed zalaniem czyścicie swoje amorki w środku z brudu i starego smaru czy walicie ten olej w ten cały bałagan, który jest w środku? :)

Za parę dni będę chciał zalać swojego durexa i w sumie to przydałby mu sie serwis najpierw i tak sie zastanawiam czym i jak go wyczyścić w środku. Benzyna ekstrakcyjna? Czy jakieś inne cudo? Tylko żeby mi ślizgów i uszczelek nie rozpuściło :) Co proponujecie panowie? Pozdrawiam serdecznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...