Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dołożyłem trochę pieniędzy i kupiłem rower MTB Lapierre Edge 2.7 z kołami 27,5 cala za 1499 zł.

Jestem z niego bardzo zadowolony,

Napisano

@Pablo59 a co sądzisz o tych rowerach, które wymienili koledzy po tobie? Bo kurcze ten twój z tego co widzę 1700 aktualnie kosztuje, a widzę ten madani co tam podał jeden użytkownik, 1499.

Dodatkowo mam pytanie o stronę z której rower zamówić, polecacie jakąś? Może są jakieś z ratami 0%? 

• 1 miesiąc temu...
Napisano (edytowane)

Dzień dobry,

szukam damskiego roweru  (o geometrii ułatwiającej wsiadanie) w rozmiarze M. 

Rower będzie typowo "po bułki", do spokojnej jazdy,  używany sporadycznie i tylko w sezonie. Dlatego chciałem kupić coś używanego, ale szukam od dłuższego czasu i nie mam coś szczęścia, więc pomyślałem o nowym za ok. 1000zł.

Myślę o:

https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-romet-rambler-r6-1-jr-2024-m-17412877116

lub

https://allegro.pl/oferta/rower-romet-jolene-6-0-bialo-niebiesko-zielony-17-m-13957353158

Nie wiem czy to nie błąd, ale rambler jest ponad 1kg lżejszy, więc w tej cenie byłby chyba lepszym wyborem?

Wiem, że do tego dojdzie odpłatny serwis zerowy, czyli koszt zamknie się w 1200zł, ale to chyba standard wszędzie?

Chyba, że warto kilka stówek dopłacić do czegoś innego?

Edytowane przez dragonek
Napisano

Dziękuje za propozycję!

Nie musi być MTB, może to być Cross czy miejski, podpiąłem się pod temat na prosty rower za ~1000zł. (Generalnie te Romety MTB to chyba tylko z nazwy są.)

Fakt, amortyzator nie jest niezbędny i rower będzie lżejszy bez niego. Ale jednak na nierówne chodniki, krawężniki "po bułki" - które w tym wypadku będą krótkimi wyprawami z małym dzieckiem na place zabaw to wydaje mi się, że amortyzator może się przydać i zapewnić dodatkowy komfort z jazdy. Nawet taki najprostszy o skoku 63mm. Ale może się mylę...

Napisano (edytowane)

Dziękuję!

Tylko 200zł więcej, a nawet ja laik widzę,  że jest shimano altus a nie tourney, manetki góra/dół a nie obrotowe przy gripach, amortyzator suntora a nie "no name" którym się nie chwalą, waga ramy podobna mimo większych kół. I ładniejszy, ale to kwestia gustu:) Co prawda nie znałem tej marki, ale widzę już, że to marka własna sportano.

Edytowane przez dragonek
Napisano (edytowane)

Poszukuje męskiego roweru do codziennej jazdy do pracy i weekendowych wypadów. Jazda głównej po mieście i lasach.

180cm/80kg, budżet - najlepiej do 2k (ale do 3k też może być).

Kompletnie się nie znam, podrzućcie jakieś propozycje, z góry dzięki.

Edytowane przez Davv
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Szukam roweru dla dziewczyny

Cross/trekking/MTB - budżet do 1200 zł.

Głównie na dojazdy do pracy 2,5km przez las, czasami rekreacyjne wycieczki do 20-25km.

Jakie modele z nowych i używanych mogą być dobre?

Napisano

Ale Ty skąpy jesteś, chcesz, żeby dziewczyna, która może w przyszłości będzie Twoją żoną jeździła na złomie za tysiąc złotych? Kiedyś w kłótni Ci to wygarnie :)

A na poważnie, ciężko polecić cokolwiek w tym budżecie bo wszystko będzie ciężkie i złożone na najtańszych komponentach. Znasz się na rowerach, żeby ocenić czy używka jest w zadawalającym stanie? Unikaj przede wszystkim napędów opartych na wolnobiegach. Amortyzatory w tym budżecie też będą ciężką atrapą więc lepiej kupić coś na sztywnym widelcu, chociaż do jazdy przez las (nie wiem jaka tam jest droga) jakaś amortyzacja by się przydała. Wklej parę linków to ocenimy czy się nada

Napisano

Ewentualnie ten, jeśli droga przez las nie jest zbyt równa:

https://sportano.pl/p/660514/rower-gorski-damski-attabo-alpe-2-0-29-rozowy

W przyszłości bym wymienił hamulce na hydrauliczne, które możesz kupić np. na olx już poniżej 200 zł za komplet (np. Shimano mt200, nowe, zdjęte z nowego roweru) i opony na jakieś mniej terenowe.

Tańszy jest ten ale ma koła w rozmiarze 27,5" (nie wiem ile ma wzrostu dziewczyna, jeśli jest wysoka może być trochę maławy):

https://sportano.pl/p/428789/rower-gorski-damski-attabo-alpe-1-0-bialy

Jednak wolałbym tego crossa linkowanego przez kolegę powyżej

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Dzięki Panowie za szybką ocenę mojego skąpstwa :)

Niestety, dziewczyna kupuje rower sam, początkowo chciała rower za 200zł, więc przekonanie ją do roweru za tysiaka to już sukces...

Myślałem nad używanym Riverside 500, na OLX widziałem już za około 900-1000
https://www.olx.pl/d/oferta/btwin-riverside-500-rower-CID767-ID15Fjca.html

@Greg1 - sam jestem totalnym laikiem, dopiero co kupiłem pierwszego gravela i to pierwszy rower w życiu, więc ciężko będzie z oceną

Dzięki wszystkim za pomoc!

Edytowane przez bigson