Skocz do zawartości

[Korba] Kupno nowej korby

Dejvid

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na tym zdjęciu nie widać dokładnie. Rdzy chyba na nim nie ma, tak wyszło na zdjęciu. Jutro zobaczę i postaram się wrzucić zdjęcie z lepszą widocznością.

Hamulce kiedyś wymienię. Na razie wolę się skupić na najpilniejszych potrzebach, na rzeczach które wymagają natychmiastowej wymiany.

A co się może okazać jak założę nowy łańcuch, jakie objawy mogą wystąpić ?

Napisano

Może przeskakiwać na zębatkach podczas pedałowania.

Jeśli nie będzie takiego objawu, to bardzo dobrze.

Natomiast jeśli wystąpi, to jeszcze jest szansa, że łańcuch "dogada" się z trybami po jakimś czasie.

Jeśli nie - wymiana wolnobiegu.

Napisano

Mufa ma 68mm w środku średnica 32mm. Z tego co widzę BB-UN26 ma 34mm. Chyba będzie problem.

Jaki klucz do suportu zamówić ? Jaki będzie pasował do BB-UN26 ?

Ilu ogniwowy łańcuch kupić 110 czy 116, bo 2 rodzaje widzę.

http://allegro.pl/lancuch-kmc-x8-93-silver-hg70-8-speed110og-spinka-i3439205574.html

http://allegro.pl/lancuch-kmc-x8-93-7-8speed-116-ogniw-i3460657234.html

Jeszcze jedna kwestia. Znalazłem Deore w cenie M431. Sądzę, iż te były by lepsze. Będą dobrze pasowały do reszty podzespołów ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

czy jest możliwe, że łańcuch który kupiłem okazał się za krótki ? Czy ja coś źle zamontowałem. Wszędzie piszą, że łańcuch od nowości jest za długi i trzeba go skracać. 110 ogniw, może faktycznie za mało :/

http://allegro.pl/show_item.php?item=3439205574

Tak zamontowałem tylną przerzutkę, ale chyba nie jest to dobre ustawienie.

gqhm.th.jpg

t5x3.th.jpg

a tak przednią:

prn8.th.jpg

kma7.th.jpg

• Mod Team
Napisano

110 ... to zależy od napędu i od ramy, może sie okazać że braknie u mnie np jest 109. Przy tak małych zębatkach to nie powinno braknąć, a przerzutki są zamontowane prawidłowo, nie wiem tylko czy tylna nie jest krzywo, sprawdź hak w ramie czy jest równy.

Napisano

Łańcuch zamontowałem. Jednak jest idealny, nic nie musiałem skracać, po prostu założyłem spinkę. Tylną przerzutkę trochę obniżyłem, bo była za wysoko, jednak dziwnie się układa. Nie chce za bardzo się prostować w dół.

Teraz mam inny problem, męczyłem się kilka godzin z ustawieniem przerzutek i nie bardzo mi to wychodzi. Tylna nie chce wskakiwać na najwyższą zębatkę. Łańcuch zeskakuję zamiast płynnie schodzić.

Przednia przerzutka zatrzymała się przy najwyższej zębatce i nie chce zeskoczyć nawet po wyjęciu linki.

Napisano

Zrobiłem filmik. Tak wygląda zmiana przerzutek. Źle się ta przerzutka układa podczas pracy lub jest niepoprawnie zamontowana. Tak mi się wydaje. Powinn chyba się prostować i ta zębatka odchodzić dalej od wolnobiegu.

Napisano

Po jakiemu Ty chłopie zmieniasz te przełożenia?? Najpierw klikasz na nie pracującym napędzie a dopiero potem kręcisz korbą. Przez to kompletnie zafałszowujesz pracę napędu. W trakcie jazdy przecież tak się to nie odbywa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...