inforobert Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Witam. Kupiłem dzisiaj hamulec tarczowy mechaniczny Promax + tarcza 160. Hamulec poprzedni był pływajacy, obecny całkiem podobny do poprzednika, ale jest dużo sztywniejszy. Tarcza ma minimalne bicie, orentacyjnie 1 mm, no i jest minimalne ocieranie które mnie denerwuje Luzując naciąg linki ocieranie zanika ale hamowanie słabiutkie. Czy są klamki do tarczowych hamulców z większym "skokiem/naciągiem" linki
Manias92 Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Skoro zakupiłeś nowy zacisk i nową tarczę i występuje bicie oddaj ten szajsmetal na gwarancje...
Szymon90 Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Nie ma nad czym się zastanawiać zwróć ten hamulec i domagaj się wymiany albo zwrotu gotówki.
tobo Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Możesz spróbować wyprostować tarczę - gdybyśmy gwarancyjnie zwracali krzywe to ani jeden rower w sklepie nie miałby działających hamulców. Krzywe tarcze to norma a nie rzadkość. Jeśli bicie jest punktowe i w jednym miejscu to powinno się to udać na tyle, że hamulec będzie miał sensowny skok klamki bez ocierania.
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2013 Mod Team Napisano 6 Lipca 2013 Ja "centrowałem" swoje krzywaki w bezinwazyjny sposób. Zaznaczyłem obszar tarcia i dawałem podkładki z puszki po piwie i nie ma bicia.
Grzeslaw Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Mam podobny problem zakupiłem tarczę ASHIMA ARO-08 180mm po przejechaniu ok.2-3km w celu jej dotarcia dostała bicie.. Czy mam szanse ją reklamować?
artex232 Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Jeżeli widać ślady zużycia, to możesz zapomnieć.
Grzeslaw Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 No widać... Tam gdzie klocki pracują jest troszkę ciemniejsze. Wiec kolejne moje pytanie czy ta tarcza jest dla mnie bo moja waga to ok 90kg+. Bo jeśli nawet ją wyprostuje może znowu się zgiąć.
artex232 Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Nie ma tarczy pod wagę, już nie raz u znajomych tarcze ashimy się gięły, są po prosu miękkie.
Grzeslaw Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Trochę ból wydać 80zl i przejechać 3km... A możesz mi zaproponować jakąś dobrą tarcze pod 6 śrub? Na marginesie widzę ze jesteśmy z jednego miasta, śmigasz po okolicach?
artex232 Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Pewnie, teraz w wakacje trochę mniej ale w niedziele wypadam na szose na ok. 100 km. Tarcza pod metaliki organiki ?
Grzeslaw Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Na razie organiki... metaliczne będą na przyszły rok.
artex232 Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Hmm. Nie orientuję się zbytnio w tarczach do organików. Ale używałem tarcze clarksa do metalików, a też miałem klocki orga. i wszystko do dzisiaj jest ok, ale klocki wymieniłem na metaliki.
fw66 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Mam podobny problem zakupiłem tarczę ASHIMA ARO-08 180mm po przejechaniu ok.2-3km w celu jej dotarcia dostała bicie.. Czy mam szanse ją reklamować? He, he Dawno temu miałem z nią podobny problem. http://www.forumrowerowe.org/topic/53314-tarczowki-cos-tu-nie-gra/ Jednak bicie jest minimalne więc postanowiłem ją zostawić i już 5 sezon jestem zadowolony.
Mod Team sznib Napisano 11 Lipca 2013 Mod Team Napisano 11 Lipca 2013 Hmm. Nie orientuję się zbytnio w tarczach do organików. Ale używałem tarcze clarksa do metalików, a też miałem klocki orga. i wszystko do dzisiaj jest ok, ale klocki wymieniłem na metaliki. A od kiedy to są inne tarcze do metalików i organików? Na tańszych tarczach Shimano tylko ostrzegają żeby używać tylko organików, ale z tego co ludzie piszą, używają z metalikami i nie ma problemu. Natomiast nie ma czegoś takiego jak tarcze tylko po metaliki. @Grzesław, jak chcesz dobre i sztywne tarcze to tylko na alu pająku. Od siebie polecę Shimano RT76/86.
Grzeslaw Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 2i regulaminu Zakupilem deore xt rt86 do tego hamulec SLX BRM675 metaliki z radiatorem. I jazda stała się przyjemnością.
artex232 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 A od kiedy to są inne tarcze do metalików i organików? Na tańszych tarczach Shimano tylko ostrzegają żeby używać tylko organików, ale z tego co ludzie piszą, używają z metalikami i nie ma problemu. Natomiast nie ma czegoś takiego jak tarcze tylko po metaliki. O to mniej więcej mi chodziło, że niektóre tarcze są zalecane do żywicznych np, shimano, a np, moja ashima ma bardzo dużo otworów i zalecana była do metalików
Grzeslaw Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Jak słyszę Ashima to mi się słabo robi ;D Jak koleś w rowerowym mi prostował mówił ze tarcza jest z "plasteliny' ....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.