Skocz do zawartości

[do 2000 zł] MTB w las dla dziewczyny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam roweru dla dziewczyny, która zdecydowała się ze mną jeździć :

- głównie las, ścieżki rowerowe, czasami trochę cięższe,

- wiadomo dojazdy po asfalcie parę kilometrów również wchodzą w grę,

W terenie dziewczyna daje radę, trochę słabiej na podjazdach ale tu wiadomo wyrobi się :D

W grę wchodzą raczej damskie modele, wygląd gra także sporą rolę ;]. W salonie rowerowym zakochała się w CUBE'ach

ale szukam czegoś podobnego, na dobrym osprzęcie ale znacznie tańszego - by nie płacić za napis na ramie.

Wzrost dziewczyny to 170cm więc rama pewnie ~ 17 cali ( chyba że się mylę - tu również czekam na opinie)

Z góry dziękuje ze wszelkie porady i odpowiedzi, liczę mocno na doświadczenia płci pięknej odnośnie poszczególnych modeli.

Pozdrawiam

Napisano

Zarówno Cube jak i Focus to bardzo krótkie ramy nawet jak na kobiece, są to raczej rowery turystyczne na kołach 26" niż rowery MTB ... Merida z rocznika 2011 to samo :down: , obecny model Meridy 100 D jest bardziej terenowy ...

Napisano

Niech sprobuje przyjechać się na jakimś Scott-cie Contessa. moja dziewczyna po przejażdżce na Contessie 920 z uśmiechem i satysfakcją powiedziała "to jest ten rower!" :) I takim właśnie teraz śmiga. Przyznam, że bardzo przyjemnie się jeździ.

Napisano

Rowerki z linków fajne, tylko większość >=2000, a z okolic 1500 zł ?

Z ceny wolałbym zejść kosztem hamulców (v'ki zamiast tarczowych), raczej niż przerzutek ( tu wydaje mi się, że alivio nie niżej).

Contessa 920 zacna, ale tu już cena sporo powyżej 2000 zł.

Myślicie, że damski używany rower to dobry pomysł ? Nowy to nowy, ale może przy niższej klasy rowerach dla kobiet łatwiej trafić "niezajeżdżoną" sztukę ;)

A co z Krossami i ich stosunkiem cena/jakość ? Słyszałem, że często porównuje się je do Meridy, Kellys'a itp z tym że mniej płaci za markę

Dzięki za zainteresowanie tematem, jak wiecie wybór roweru dla swojej drugiej połówki bywa dużo cięższy niż dla siebie samego :P

Napisano

Contessa 920 sporo powyżej, ale warto sprawdzić niższe modele od kątem wygody, bo rama będzie ta sama, tylko osprzęt odpowiednio slabszy.

Napisano

19 cali to dla kobiety 180 cm i więcej ...

2 kzł ... Zobacz Tormente Lady z mojego garażu ... Praktycznie wszystko nowe ... Tylko trzeba to samemu poskładać.

Pozdro

TapaTalknięte z Andka

Napisano

Wróć ... na samym początku widzę że kobieta ma 170 cm wzrostu a tutaj latają rozmiary po 19, 21 cali WTF ?

Moja "lepsza połowa" ma 165 cm wzrostu i na ramie 16,5 cala ma sztyce wyciągnięta gdzieś między połową a 2/3 jej długości ... 

18` to już może być za dużo.

Pozdro

Napisano

Jeśli chodzi o Scotta, to może roczniki 2012

http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=scott+contessa+2012 - ceny v CZK - 1000 kc = ok 160 PLN. 

Moja żona jeździ na Specialized Myka i choć to podstawowy model, który kupiliśmy chyba 6 lat temu, nie chce wymienić na nic innego. Muszę przyznać, że te modele świetnie sprawdzają się w terenie, doskonale podjeżdżają. Propozycje http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=specialized+myka

Napisano

Wróć ... na samym początku widzę że kobieta ma 170 cm wzrostu a tutaj latają rozmiary po 19, 21 cali WTF ?

Moja "lepsza połowa" ma 165 cm wzrostu i na ramie 16,5 cala ma sztyce wyciągnięta gdzieś między połową a 2/3 jej długości ... 

18` to już może być za dużo.

Pozdro

No właśnie, ostatnie dwa dni dałem jej pojeździć na moim A2 rama 21 ( dystanse koł 25-30km) i oczywiście nie narzeka,

bo rower w porównaniu do jej komunijnego grata naprawdę " sam jeździ" :P

Ale myślę, że optymalny byłby rozmiar 18, a z 17 i 19 cali także nie powinno być problemu.

Dziś jedziemy na łikend do W-wki i jeśli ten Cube z aukcji nie przypasuje to zamierzamy pojeździć po salonach i się poprzymierzać jeszcze.

Z kolejnych aukcji poza przytaczaną już wcześniej :

http://allegro.pl/cube-acces-i3285302230.html

Znaleźliśmy jeszcze to cudo :P :

http://allegro.pl/kona-fire-mountain-i3290528930.html

Co wy na te dwie aukcje ? Cube ~ 1350zł, Kona w trakcie negocjacji :)

Napisano

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.

Wybór padł na Cube Acess - udało się prawie nowego za 1300 zł wyrwać - póki co spisuje się genialnie.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...