bincoder Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 W zeszłym tygodniu w sobotę rozerwała mi się tylnia opona. Do sklepu zdążyłem dojśc tuż przed 14 i w związku z tym, że chciałem jeszcze w weekend pojeździć kupiłem to co mieli (chciałem semi-slicka). A mieli Kenda, szerokosc 1.75 (poprzednio z tyłu miałem Schwalbe 2cm). Jeździ mi się na tym całkiem spoko (po mieście oraz szutrze, leśnych ścieżkach), nawet szybciej niż z 2.0 na tyle. Zastanawiam się czy mogę tak to już zostawić, z przodu 2 a z tyłu 1.75 cm. Jeździcie może z róznymi szerokościami opon w rowerze? Oprócz zwiększenia prędkości jazdy a zmniejszenia przyczepności ma to jeszcze jakieś konsekwencje?
adii22 Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Jakie cm ?! Cale! Jeśli Ci się dobrze jeździ, to zostaw, przecież sprzętowi nie zrobisz 'kuku' taką kombinacją, bo i jak ? Z reguły większy balon = większa amortyzacja, choć nie jest to regułą (bo są opony, które przy 2" kapciu są milsze niż 2,4" - w podobnych warunkach. Niemniej jednak to jednostkowe błędy statystyczne )
robertrobert1 Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Zastanawiam się czy mogę tak to już zostawić, z przodu 2 a z tyłu 1.75 cm. Jeździcie może z róznymi szerokościami opon w rowerze? Oprócz zwiększenia prędkości jazdy a zmniejszenia przyczepności ma to jeszcze jakieś konsekwencje? Tak jak jest, jest bardzo dobrze. Opcja szerszej opony na przednie nie jest błedem tylko jest zalecana gdy się jeżdzi po kopnym podłożu. A na asfalcie jest bez znaczenia.
venom2000 Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Mam u siebie na przodzie 2.10 a na tyle 2.0 i jest gites
deF Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 Jeździcie może z róznymi szerokościami opon w rowerze? Oprócz zwiększenia prędkości jazdy a zmniejszenia przyczepności ma to jeszcze jakieś konsekwencje? Raczej pomijalne. We wszystkich motocyklach od wielu lat stosuje się węższe opony z przodu, szersze z tyłu – taki układ daje większą przyczepność na osi napędowej i większą łatwość składania się w zakręty. W rowerze na asfalcie problemów z przenoszeniem napędu (zrywaniem przyczepności) raczej się nie uświadcza, mało kto też składa się głęboko w zakręty (szczególnie przy prędkościach, gdzie w grę wchodzi przeciwskręt). W terenie szersze opony są zaletą, ale raczej nie ma większych zalet z mieszania szerokości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.