mariuszec Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Cześć, planuje zakup korby SR XCR V2. Korba ze zintegrowaną osią, niedroga, w miarę wyględna i niezbyt ciężka. Trochę niepokoi mnie sposób montażu, ale nie samej operacji, co raczej trwałości połączenia. Czytałem, że ktoś tam zrobił 4 tysiące i jedzie dalej, wiec w sumie dla amatora nie jest źle. Moje główne pytania to: Na jakim standardzie opierają się mocowania koronek - SH czy jakiś SR? Jak z awaryjnością połączenia prawej strony z lewym ramieniem z osią? Czy szybko padają łożyska? I czy ja tam dostrzegłem coś a'la plastikowe elementy (załącznik) wystające po obu stronach mufy suportowej? Jesli tak to jaka jest ich rola, a jesli nie to co to za materiał? Czy jest to sztywny układ? Dzięki!
M333 Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Nie używałem, nie widziałem. Napiszę co sądzę na podst. zdjęć i opisu. 1. połączeniu z osią bliżej do kwadratu niż do wielowupostów 2. masa bardzo wysoka (ok 1200g) 3. suporty- wkłady _chyba_ niedostępne osobno 4. duża średnica osi, a małe łożyska (ukryte w mufie); wróży do krótki żywot, jeśli zużyje się- patrz pkt. 3 5. dość skomplikowany montaż, wymagający chociażby długiego klucza imbusowego Sugeruje kupić octalinka albo dozbierać do zint. korb od shimano.
beskid Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Na te pytania nikt Ci dobrych odpowiedzi nie da. Krążą różne opinie na temat wytrzymałości korb Shimano a co dopiero takiego wynalazku. Wszystko będzie fajnie do czasu jak coś nie zacznie się sypać a wtedy ta pozorna oszczędność będzie boleć. Tego nie ma w przypadku Shimano, która specjalizuje się w tego typu częściach. Nie ma też problemów z zamiennikami części np. łożyskami.
mariuszec Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 Dzieki, w sumie rozsądne odpowiedzi. Zatem nie zrobiliśmy reklamy SR i kolejne pokolenia nie dowiedzą się jak to naprawdę z tym jest. Chyba, że jednak znajdzie się jakiś doświadczony. W związku z powyższym zdecyduje się pewnie na M542. Jak dla mnie na miasto całkowicie wystarczająca. Pozdro
ILC Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Dosyć to ciężkie jest, dodatkowo koledzy którzy ujeżdżali tę korbę narzekali na trwałość blatów i łożysk misek. Dołóż to 40-50 zł i kup jakieś bardziej sztywne i trwałe deore.
mariuszec Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Dzieki! Nie chce mi się użerać z serwisem, szczególnie, że robie to nie sobie, wiec jeszcze dodatkowo dojdą żale za problemy. Tymczasem podziękuję SR. Fajnie nawet to z frontu się prezentuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.