bzykubd Napisano 13 Kwietnia 2013 Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam, zauważyłem niedawno pewną nieścisłość, która mnie zaciekawiła i być może wiecie o co tu chodzi.Kupiłem sobie licznik i postanowiłem wyliczyć, jaki obwód ma moja opona. Żeby to zrobić, potrzebuję średnicę zewnętrzną opony (wzór d*pi jakby ktoś zapomniał). Znalazłem taką tabelkę: Na mojej oponie są oznaczenia: 28 *1.6 - 700 * 40cNo i teraz pytanie, co jest błędne? 28 cali to 711 mm. Niby tylko 1cm różnicy, ale z drugiej strony to aż 1cm.Ten schemat jest zły, złe są oznaczenia na mojej oponie czy po prostu w rowerowych standardach 1cm to poniżej marginesu błędu? ps Źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_5775
MiKr Napisano 13 Kwietnia 2013 Napisano 13 Kwietnia 2013 Zależy od opony jaki "balon" będzie miała - prościej połóż jakiś metr na ziemi i przejedź rowerem o dokładnie jeden obrót i wyjdzie dokładny obwód.
rzymo Napisano 13 Kwietnia 2013 Napisano 13 Kwietnia 2013 postanowiłem wyliczyć, jaki obwód ma moja opona.Tak się nie da (wyliczyć), musisz zmierzyć - opony różnych producentów będą miały różne szerokości i wysokości, mimo tego samego rozmiaru.
dziobolek Napisano 13 Kwietnia 2013 Napisano 13 Kwietnia 2013 Ogólnie jest mały "burdel" w oznaczaniu rozmiarów opon, bo "panuje" kilka standardów. W pierwszym poście są trzy (ISO/ERTRO, Inch, French), a w poniższej tabeli są cztery... źródło - http://www.ctc.org.uk/cyclists-library/components/wheels-tyres/tyre-sizes Kolejna ciekawostka z rozmiarami jest taka... opony Continental Touring Plus, które ostatnio kupiłem dla mojej ukochanej w rozmiarze 700x37, fizycznie są węższe od poprzednich z jej roweru - Author (Panaracer) 700x35, a także węższe od używanych przeze mnie opon Michelin Cyclocross Jet 700x30 - tego rozmiaru kompletnie nie "kapuję" - Author (Panaracer) 700x35 - 36,5mm szerokości na zwykłej obręczy crossowej, - Michelin Cyclocross Jet 700x30 - 36mm szerokości na zwykłej obręczy crossowej i 35mm na szosowej - Continental Touring Plus 700x37 - 34,5mm na zwykłej obręczy crossowej i 33,5mm na szosowej. Pomiary wykonano suwmiarką przy ciśnieniu ok. 5 bar. ... no i bądź tu człowieku mądry, i pisz wiersze
Roonin Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Wszystkie tabelki można sobie w buty wsadzić. Producenci mają w d.... standardy i wszelakie miary, wypisują na oponach głupoty a rozmiarówka od jednego producenta ma się nijak do rozmiarówki konkurencji a nawet swojej własnej z poprzednich lat. Chcesz znać wymiar? Kreska na oponie czymś co zostawia ślad, przejechać po równym z lekkim naciskiem i masz wymiar.
dziobolek Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Standardów, jak widać powyżej jest 4, ale obwód koła nigdy się do nich nie zaliczał. Pomimo, że jest on ujęty w przedstawionej tabelce, to jest to uśredniona wartość, która może się różnić +/-, i dlatego nie jest on wyrocznią do ustawiania licznika. Standard ISO/ERTRO wprowadzono "ujednolicić" pozostałe, - miało nie być zamieszania... Nawet, jeśli da się wyliczyć obwód matematycznie, to najpewniejszą metodą jest właśnie pomiar sposobem, który podano w poście powyżej.
Roonin Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 No niby tak ale w praktyce to jest tak że szerokość 2,2 np: w Continental ma się nijak do tego samego rozmiaru np: w Schwalbe. Na oponach podany ten sam rozmiar a szerokość diametralnie inna.
dziobolek Napisano 14 Kwietnia 2013 Napisano 14 Kwietnia 2013 Zgadza się - dokładnie o tym samym pisałem wcześniej pod tabelką, ale jak na razie, nie mamy na to wpływu Ja, kupując nowe opony sugerowałem się rozmiarem starych, ale jako że dokładnie ten sam rozmiar odczytany z starej opony (700x35) był niedostępny, a opony za "pół ceny", więc wziąłem najbliższy deczko szerszy, czyli 700x37... troszkę obawiałem się szerokości, bo wolałbym w tym samym rozmiarze, a z kolei węższe (700x32) obawiałem się, że będą zbyt wąskie, i tak... Bardzo (miło) byłem zaskoczony , kiedy oponki dotarły, i po założeniu okazało się, że fizycznie są węższe od "starych" 700x35, ba!... nawet od moich 700x30... Z marszu zamówiłem także komplet dla siebie Gdyby ktoś chciał, to ciągle można je wyrwać za "pół ceny" - polecam http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=30218
bzykubd Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Napisano 15 Kwietnia 2013 Wszystkie tabelki można sobie w buty wsadzić. Producenci mają w d.... standardy i wszelakie miary, wypisują na oponach głupoty a rozmiarówka od jednego producenta ma się nijak do rozmiarówki konkurencji a nawet swojej własnej z poprzednich lat. Chcesz znać wymiar? Kreska na oponie czymś co zostawia ślad, przejechać po równym z lekkim naciskiem i masz wymiar. Ta metoda wydaje się być najlepsza w takim razie. Nie rozumiem, po co podawać średnicę opony w mm kiedy nikt się tego nie trzyma. No ale życie Mogliby podać w cm, oznaczyć +- 0.5cm i git.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.