Skocz do zawartości

[Korba] Deore vs. SLX ? Czy warto dopłacić ?

Michael1991

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ;)

Mam dylemat. Mionowicie poszukuję nowej korby. Moją starą korbę zajechałem i się rozsypała (dosłownie). Muszę jak najszybciej kupić nową korbę, bo coraz bliżej imprezy w Warszawie.

Zastanawiałem się nad korbą Shimano Deore M590, ale czy nie lepiej dopłacić 150 zł. i kupić SLX M660 ?

Może macie jakieś inne korby, które możecie mi polecić w cenie najlepiej do 300 zł ?

Pozdrawiam ;)

M.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli nie liczysz gramów i jesteś z lekka niewidomy i nie widzisz estetycznej różnicy to nie ma sensu dopłacać. To niemal te same korby, ten sam suport, zębatki tej samej wytrzymałości jeno SLX wiadomo lżejszy i dla niektórych o wiele ładniejszy.

Deore też ma HollowTech II.

NIE do końca bo deore 590 nie ma pustych ramion ;)

Napisano

Jeżeli nie liczysz gramów i jesteś z lekka niewidomy i nie widzisz estetycznej różnicy to nie ma sensu dopłacać. To niemal te same korby, ten sam suport, zębatki tej samej wytrzymałości jeno SLX wiadomo lżejszy i dla niektórych o wiele ładniejszy.

Akurat nad wyglądem korby mi mało zależy. Licze sobie bardzo gramy, ale czy opłaca się wydawać 150 zł dla tych ok. 100 gram.

Napisano

Czy 100g zysk wagowy warty jest 150zł dopłaty to sam najlepiej wiesz. Dla mnie nie jest, ale ja się nie ścigam.

W obu mechanizmach blaty są aluminiowe a małe zębatki stalowe. Slx m660 ma środkową zębatkę stalowo-kompozytową, deore m590- stalową. Tutaj jest pewnie ze 30-40g różnicy. Pozostała różnica masy to zasługa pustych ramion.

Dobrze by było jakby ktoś z pewnymi danymi poprawił mnie w tych obliczeniach. Sprecyzował, uściślił- piszę z pamięci.

Napisano

W przypadku FC-M552-10 i FC-M660-10 wszystkie zębatki ważą tyle samo, ważyłem osobiście i byłem tym faktem bardzo zdziwiony nie widziałem również wizualnie żadnej różnicy.
Tym samym nie zdziwiłbym się gdyby w m590 i m660 było podobnie...

Napisano

Młąłem okazje jezdzic na korbie deore działa jak ,jak nalezy.nie ma sie do czego przyczepic a kasa wydana na nia jest bardzo poprawna..Co do wagi bez przesady.jak bedziesz chiał kupic korbe z 1500zł to moge na wage patrzec  nie za kwote 250zł

Napisano

W obu mechanizmach blaty są aluminiowe a małe zębatki stalowe. Slx m660 ma środkową zębatkę stalowo-kompozytową, deore m590- stalową. Tutaj jest pewnie ze 30-40g różnicy. Pozostała różnica masy to zasługa pustych ramion.

Dobrze by było jakby ktoś z pewnymi danymi poprawił mnie w tych obliczeniach.

Stalowa 32 to 89-90g, kompozytowa 57-60g. Tu jest około 30g.

Ramiona M590 to ~650g, SLX 585-595g, tu jest około 60g.

Razem mamy 90g różnicy.

Napisano

SLX ma lepsze wykończenie, w mojej Deorce mam w jednym miejscu na lakierze przetarcie od buta, a kolega w SLX ma przetartego buta na ciemny kolor od korby, a korba nietknięta :D A tak poza tym w jeździe jak nie widziałem żadnej różnicy...

Napisano

puste ramiona to technologia hollowtech a zintegrowana os to hollowtech II,

Puste ramiona to Hollowtech ... puste ramiona drugiej generacji to Hollowtech 2 ...

Zintegrowana oś to zintegrowana oś ... jedyne co łączy ją z Hollowtech 2 to czas pokazania się na rynku.

W przypadku FC-M552-10 i FC-M660-10 wszystkie zębatki ważą tyle samo, ważyłem osobiście i byłem tym faktem

Bo z tego co pamiętam w tych korbach te zębatki są niemal takie same różnią się delikatnie wykończeniem. 

M590 ma całkowicie inną zębatkę środkową , nie jest to kompozyt ze stalą.

Jak nie gonisz gramów,  m590 jest estetycznie akceptowalna i nie bijesz się o pudło na zawodach ... to moim zdaniem nie ma po co przepłacać

Jak któryś argument z powyższych przemawia za SLX ... kup i się nie zastanawiaj ... bo rower ma sprawiać przyjemność :).

Ja mam SLX`a bo ... między innymi mi się podoba jak wygląda na moim rowerze :).

Pozdrawiam

Napisano

Moim zdaniem korzyść z dopłaty nikła,no chyba że wygląd-wtedy tak.Deore ma najlepszy stosunek jakość/cena,a korba się i tak łobdrapie więc śliczna to ona jest na początku,albo jak ktoś rower trzyma obok fortepianu żeby patrzeć na niego ;)

Napisano

Jak dla mnie SLX ma lepszy design...

No widzisz, a mnie się właśnie Deorka bardziej podoba od SLXa,

ale przypadł mi do gustu model FC-M591, bo FC-M590 już nie za bardzo... wink.gif

Różnica jest bardzo subtelna, ale jest...

FC-M591

product.image.+media+images+cycling+prod

...i FC-M590

shimano-deore-fc-m590-17_2144.jpg

Jak zwykle, rzecz gustu, jeśli tylko ktoś nie choruje na cycloreksję, oczywiście gwizdze.gif

Napisano

Panowie, dajcie już spokój temu wyglądowi bo tak można bez końca. To, że ja bym paskudnego SLX-a nie założył nawet za dopłatą, nie zmienia faktu, że jest lżejszy i w zasadzie nic ponadto. A podobać ma się autorowi nie nam. ;)

Napisano

SLX'a można łatwo odchudzić przez zmianę blatów i śrub mocujących, tak samo Deore. Moja SLX waży mniej niż XT - wygląd jest już kwestią indywidualną(chociaż w SLX'ie blat jest rzeczywiście paskudny). Mnie osobiście w XT podoba się tylko blat, a najbardziej pasuje mi wygląd Deore, albo starego LX'a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...