Skocz do zawartości

[manetki] sram trigger x7/x9/x0 9speed

piluj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym wymienić manetki Sram trigger x5 na coś nowego(powędtują one do innego roweru), ale zostać przy 9 przełożeniowym napędzie. Aktualnie manetki pracują z przerzutką tylną x7. Jakie manetki będą najbardziej optymalne do pracy z tą przerzutką - trigger x.7, x.9 czy x.0?? W tym momencie komplet manetek na allegro kosztuje od 170 x.7 do 450 (wyprzedaże x.0). Oczywiście co strona to inne zdjęcie (mniemam też, że i inny rocznik), więc też proszę o odpowiedź na jakie mam patrzeć, bo np. w x.9 na rok 2012 klammka ma lożysko kulkowe(jak ktoś na tym jeżdził to też proszę o opinie jak takie łożysko zachowuje się w praktyce).

Jeszcze mam pytanie odnośnie przedniej przerzutki - czy brać się za SRAMa czy pozostać przy Shimano?? Strasznie niewiele albo lakonicznie jest na temat przerzutek tego pierwszego.

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Napisano

X-7 sa bardzo bardzo badziewne, "miekko" reaguja na zmiane biegow, maja dlugi skok dzwigni wrzutowej. Kup przynajmniej dziewiatki a najlepiej x-0 ktore dzialaja "pod palcem" o niebo lepiej.

Napisano

Dzięki, w takim razie odrzucam "siódemki". A co do współpracy manetek x-0 z przerzutka x-7 to czy nie będzie to zbytni przerost formy nad treścią?

Napisano

Hehe o życie nie musisz się martwić - za daleko mam do Bydgoszczy :P jestem poprostu ciekawy co to rozwiązanie dało, bo chyba niczym innym nie różni sie nowy model od starego:)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Sam zastanawiam się jaka jest różnica w x9 i x0 trigger (napęd 9rz.). Miał ktoś z was okazję potestować oba modele tych manetek? Jak wrażenia?;)

Napisano

Testowałem triggery x7, x9 i x0 w wersji 10sp. X0 pracują zdecydowanie najbardziej zdefiniowanie. Regulacja kąta dolnej dźwigni wg mnie zbędna.

Napisano

No i wybór padł na manetki x-0. Na allegro była oferta 399zł/komplet więc grzechem byłoby nie kupić ;)

to zależy...250zł za komplet manetek X9 2012...to tylko 150, ale już nową przednią XT mam za to:D mam właśnie X9 na łożyskach. Nie wypowiem się o pracy bo jeszcze czekają na dokończenie projektu, ale z wyglądu niczego sobie. Nie powiem że X0 ładniejsze, i pewnie trochu lepiej działają, ale tak jak wyżej napisałeś, X0 do przerzutki x7 to według mnie trochę przerost formy nad treścią. No ale może jak już kupiłeś te X0 to i zainwestujesz w nową lepszejszą tylną;)

Napisz jak Ci śmiga i czy zadowolony jesteś.

Pozdrawiam

Napisano

No ale może jak już kupiłeś te X0 to i zainwestujesz w nową lepszejszą tylną ;)

Masz wyczucie, bo akurat się złożyło ze w poprzednim tyg zamówiłem przerzutkę x9, a x7 poszła do roweru dziewczyny, gdyż ta co wcześniej załozyłem miała już za duże luzy. Więc o pracy manetek x0 z przerzutką x7 się nie wypowiem, bo to małżeństwo się rozwiodło jeszcze przed kzkonsumowaniem związku ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...