Skocz do zawartości

[materac] 2-osobowy do namiotu iglo

wikrap1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry dej.

Na ostatniej tygodniowej wyprawie używaliśmy kocy, śpiwora i trawiastego podłoża. Niestety jest to dość niewygodne. Zastanawiamy się nad materacem i tu dylematy:

Jaki i za ile? Najtańszy za 30-50zł z marketu pewnie jest cienki i szybko zacznie puszczać i dziurawić się. Nie chcę co noc bawić się w łatanie.

Ale czy droższe są lepsze? Ile trzeba zapłacić, żeby otrzymać solidny materac?

Do namiotu pewnie nie może być zbyt wysoki. Jaki powinien być by był wygodny i żeby nie mieć sufitu tuż nad twarzą?

Kwestie wymiarów są drugorzędne. Kupiłem przyczepkę do przewozu dzieci na giełdzie i przerobiłem na towarową. Daje jakieś 200L. Do tego dziewczyna ma ala-Boba 50L i do tego mamy 2 sakwy po około 50L Jedziemy tym razem na miesięczną wyprawę przez Słowację, Czechy i Niemcy. Jak ktoś był to też przyda się jakaś mała podpowiedź co warto zobaczyć na takiej trasie :)

Napisano

Popatrz na produkty firmy Intex.

Dobra jakosc wykonania, sensowne ceny, duzy wybor rozmiarow. Cos dla siebie pownienes spokojnie dobrac.

Napisano

A coś takiego?

Materace za około 80 złotych z intexa cieszą się dużą popularnością na allegro. Niestety nie mogę się wypowiedzieć o ich użytkowaniu nawet w domu, a tym bardziej w namiocie.

PS Ja zawsze szukam odpowiedniego miejsca na namiot, wyrzucam kamyczki i inne śmiecie spod niego. Jak jest możliwość, to zawsze to miejsce wykładam jeszcze jakimiś liściami czy suchą trawą.

Napisano

Kwestia łóżka mobilnego to kwestia gustu. Jeden lubi twardo, drugi nie, a jeszcze inny wyśpi się na wszystkim. Ja jestem tym ostatnim typem i do takich celów jak wasze zakupiłbym karimaty. Są takie standardowe i takie które zajmują mniej miejsca po spakowaniu.

Z materacem jest ten problem że trzeba go napompować. A czy zawsze będziesz miał dostęp do elektryczności? Będzie Wam się chciało przez miesiąc codziennie pompować? Wiec że materac dwuosobowy pochłonie 20-30 min samego pompowania.

Napisano

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Mata samopompująca odpada - mam takie coś i pompuje się do grubości może ze 4cm i praktycznie i tak leży się na ziemi.

Pompowanie chyba nie jest czasochłonne aż tak. Widziałem jak goście pompką nożną napompowali spory ponton w kilka minut. Może to zależy od materaca. Przewiduję też system z prądnicą i akumulatorem. Mogę dołożyć przetwornicę na 12V i pompować elektrycznie też :)

Napisano

Wow :D. Dom na kółkach ;). Skoro tak, to bierz materac intexa. Jak nie będziesz zostawiał kolców pod namiotem, to nic się nie powinno dziać ;).

Napisano

Nie jeżdżę na wyprawy rowerowe, ale posiadam pompkę elektryczną 230V o mocy 130W. Jest to pompka z biedronki, była też na 12V. Akumulator za długo nie wytrzyma z taką pompką - szybko się rozładuje, bo moc jest niemała.

Napisano

Materac średniej wielkości dla 2 osób pompuje się w kilka minut przy nie wielkim wysiłku (pompka nozna)

W warunkach gdzie jest czasami mokre podłoże jest to zdecydowanie lepsze i wygodniejsze rozwiązanie, niż karimaty i maty samopompujące.

Minus to oczywiście waga i ilość zajmowanego miejsca.

Kilka lat temu wziąłem właśnie taki materac (na wzór Intexa) na spływ i byłem jak najbardziej zadowolony.

Napisano

Elektryczna pompka bierze np 50W. To zbyt duża strata energii. Nożna wydaje się być dość wydajna by w kilka minut nadmuchać materac więc postawię na nożną i wybiorę materac z oferty intex :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kupiłem materac firmy Intex. Jak napompuję o 23 to o 9 już szoruje tyłkiem o podłogę. Na boku jest napisane, że winyl może się rozciągać i to normalne przez kilka pierwszych dni użytkowania, ale czy aż w takim stopniu? Nie słyszę, żeby była jakaś duża dziura.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.