Skocz do zawartości

[przerzutka przód] shimano alivio - problem po wymianie linki i pancerza

MDJ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wymieniałem ostatnio wszystkie pancerze i linki w swoim rowerze.

Po tym zabiegu pojawił się problem z przednią przerzutką, który wcześniej nie występował.

Przednia przerzutka to schimano alivio F412.

Jak widać na załączonych zdjęciach - na jednym, linka jest jakby wykrzywiona, jest to pierwsza tarcza z przodu (linka wpada w prowadzenie gdyby naciąg jest dolny), na drugim linka jest naciągnięta (druga tarcza).

Podczas zmiany biegów z przodu z 1 na 2 linka najpierw się naciąga, a potem przeskakuje na elemencie przerzutki i chaczy o niego.

Przed zmianą pancerzy i linki nie było tego problemu, przerzutkę i linkę wymieniałem rok temu i takie zjawisko nie występowało.

Nie wiem co z tym zrobić, gdyż podczas użytkowania linka się w końcu przetrze i strzeli w miejscu, w którym ociera o element przerzutki.

post-157108-0-05261100-1343674285_thumb.jpg

post-157108-0-41476200-1343674160_thumb.jpg

Napisano

Hmm... mam jeden rower z Top Swingiem i pracuje to w ten sam sposób. Przerzutka nad najmniejszą tarczą, zmieniam na środkową, linka zbliża się do przerzutki, dotyka plastiku, w tym momencie prowadnik zaczyna się poruszać i linka odsuwa się od przerzutki.

Tylko na tym pierwszym zdjęciu, to jest "na sucho" czy ruszałeś w momencie robienia zdjęcia manetką? Z tej perspektywy wygląda to tak, jakby linka była zbyt luźna.

Napisano

Hmm... mam jeden rower z Top Swingiem i pracuje to w ten sam sposób. Przerzutka nad najmniejszą tarczą, zmieniam na środkową, linka zbliża się do przerzutki, dotyka plastiku, w tym momencie prowadnik zaczyna się poruszać i linka odsuwa się od przerzutki.

Tylko na tym pierwszym zdjęciu, to jest "na sucho" czy ruszałeś w momencie robienia zdjęcia manetką? Z tej perspektywy wygląda to tak, jakby linka była zbyt luźna.

Nie ruszałem, zdjęcia są zrobione w położeniu przerzutki na pierwszej tarczy i na drugiej, linka właśnie nie jest za luźna, przerzutka dobrze zmienia biegi.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Problem rozwiązany łopatologicznie, podciąłem plastik o który chaczyła linka...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...