Skocz do zawartości

[Korba] blat na 48 zębów

Lesf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam tu sprawę, iż aktualnie mam korbę 42 i kasetę 7-rzędową z najmniejszym trybem 14. Na tym maksymalnym przełożeniu przy rozsądnej kadencji nie mogę utrzymać więcej jak 30km/h. Początkowo noobowskim podejściem zamierzałem zmienić kasetę na 9-rzędową, ale tam różnice ilości zębów w najmniejszych trybach są niewielkie, tak więc zainteresowałem się korbą.

Na ile odfiltrowałem ten temat, dostępne są 44 i 48. Teraz sprawa taka, czy 44 nie będzie nadal za słabe (ile dadzą te 2 zęby) czy lepiej zaraz 48? Praktycznie ciągle jeżdżę teraz na 42-14. Nowa korba powinna dać więcej niż 8/9 rzędów z tyłu?

Napisano

Ja na 44-11 rozpedzam sie do 50km/h. Nie wiem jakby bylo na 42-11, pewnie ponad 40. Ogolnie to wymiana korby bedzie tansza. Ale czy wystarczajaca? Zawsze tez pozniej mozesz zmienic tarcze same w korbie.

Napisano

Hm, nigdy tego nie mierzyłem, ale generalnie wolę kręcić wolniej niż ostro wiosłować. Chyba więc faktycznie 48 od razu rozważę, jakby było za dużo, to zawsze do użycia będzie 5 pozostałych trybów z tyłu, bo zwykle z 7 zajeżdżam 2 najmniejsze.

Napisano

Od roku jezdze na korbie fc-m530 48/36/26 i jesli chodzi o predkosci na przelozeniu 48/11 to jest super. Tym bardziej, ze bardzo lubie niska kadencje. Niestety tego przelozenia uzywam bardzo rzadko - wlasciwie sporadycznie. Dodatkowo na bardziej wymagajacych podjazdach musze sie dobrze nadeptac na przelozeniu 26/32... Mysle, ze na blacie o 22 zebach byloby mi latwiej. Dlatego mysle o zmianie korby na 44/32/22. Blat o 48 zebach jest komfortowy, ale w moim przypadku malo uzywany. Kupujac korbe, w ktorej najwiekszy blat jest 44 odciaze tez troche blat srodkowy gdyz ten najwiekszy bedzie czesciej uzywany. Reasumujac - do jazdy miejsko-lekko terenowej korba 48/36/26 nadaje sie bardzo dobrze lecz mysle, ze gdy wiecej jezdzimy w terenie i jest on bardziej wymagajacy lepsza bedzie 44/32/22.

Pozdrawiam

Napisano

Hm, no teren u mnie to jest płaska decha, także chyba niezbyt wymagający, a jak trzeba podjechać to jest paręnaście innych przełożeń w zapasie. Jak nie wybiorę to się nie dowiem jak jest, więc skłaniałbym się raczej ku 48. Podziękował za uświadomienie :huh:

Napisano

Mam dwa rowerki, jeden z korbą 42 (uzywany do jazdy w górach) i drugi z korbą 48 i 11 z tyłu więc mam jakieś porownanie :P . Rower z 48 uzbroiłem w szosowe slicki (taka pseudo-kolarka ale uniwersalna i wszechstronna) i pomykam na nim po mieście :) Po płaskim terenie uzywam praktycznie tylko największego blatu. Przełozenie 48-11 to jest tak jakby nadbieg w samochodach czyli mozna utrzymywać prędkość ale przyspieszanie nie jest dynamiczne . Co do prędkości maxymalnej to udało mi się wyciagnąc po płaskim terenie ok. 55 km/h, żadna L-ka nie ma szans :D Ogónie mówiąc polecam duzą korbe do rowerów uzywanych w miescie i płaskim terenie .

Napisano

Mi na 42-12 udało się wyciągnąć więcej :P Ale to był chyba szczyt formy :D Szkoda ze nie mogę sobie na rowerku z blatem 48 pojezdzić, chciałbym sprawdzić prędkośc maksymalną na prostym odcinku i na oponach terenowych {troszkę zużytych, ale im do slicków brakuje jeszcze sporo}. Niedługo po raz kolejny uzbroję się w slicka 1.3 i postaram się na 44-12 albo 44-11 wyciągnąć coś koło 60km/h prostej. Jak mi się uda to opiszę wrażenia :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Sprawiłem sobie do swojego Kalahari 540 dziś korbę 48/36/26 (wcześniej miałem 42 na największej). Jakaś Shimano za 56zł :P. Po pierwsze co pewnie nikogo nie zdziwi większa sztywność niż korby SR Suntour (one są chyba z gumy :/) a po drugie to naprawę się opłaca jeżeli ktoś sporadycznie jeździ w teren a lubi sobie szybko pojeździć na prostych albo na zjazdach kiedy brakuje przełożeń. Dla mnie bomba :D Należy jednak pamiętać że przerzutka może nie obsłużyć - co dziwo Shimano TZ30 która kosztuje 13zł podołała i obsługuje w pełni tą korbę, i że prześwit się zmiejsza i trzeba ostrożniej na bardzo wysokich krawężnikach :P

• 9 miesięcy temu...
Napisano

Jak dla mnie najważniejszym powodem zmiany 44-32-22 na 48-36-26 było to, że czy jechałem na 44 czy 32, praktycznie używałem tylko 3-4 najmniejszych zębatek z tyłu (a i tak 44 dużo częściej niż 32). To dało mi trochę do myślenia:) No i przy okazji wymiany kasety (na XT, która tania nie jest, ) i przednich zębatek zdecydowałem się na ten ryzykowny krok:)

Teraz wygląda to tak: Mam"pełnoprawną" średnią zębatkę z przodu - używam jej równie często, co największej (nie mam wrażenia, jak wcześniej, że jest tylko "na teren" - po prostu przełożenia są twardsze, co mi właśnie pasuje). Na 48 mam 3 szybkie biegi (po szosie), a nie właściwie "półtora", jak wcześniej - czyli nie mam wrażenia "niedosytu". Ogólnie zamiast wykorzystywać 1/3 biegów, wykorzystuję 2/3, a napęd zużywa się równomierniej (fakt, że przy jeździe "normalnej", czyli powiedzmy terenowej, średnia zębatka jest trochę bardziej ekspolatowana niż w standardzie)

Konkluzja: jeśli jeździsz, jak ja, po Mazowieckim - trochę po mieście z nudów, wiejskie ścieżki, długie proste po asfalcie do lasu, to w lesie też nie będziesz miał najmniejszych problemów z jazdą po górkach ze stromymi podjazdami po piachu i korzeniach:)

Napisano

Wymiana korby z 42 na 48 przyniesie o wiele mniejsze zmiany od wymiany wolnobiegu na kasetę. Jeżeli ktoś nie wierzy - wystarczy policzyć :

Mi wystarcza zestaw 44/32/22 i kaseta 11-32 by spokojnie śmigać po szosie >30kmh i podjechać pod każdą górkę.

Zmiana z 42 na 44 + zmiana wolnobiegu

735a521a7cc3c198m.jpg

Zmiana z 42 na 48 + zmiana wolnobiegu

4f34bce5b2b8cef2m.jpg

Napisano

Niespotyka się raczej MTB z korbą z blatem 44 i kijowym wolnobiegiem 14-28/ lub 34.

Najbardziej irytujące jest wrzucanie do najtańszych rowerów, biednej stalowej korby 48/38/28 i powiedzmy wolnobiegu 7spd 14-34. Niedość że napęd waży 2 razy więcej niż normalny 44/32/22 / 11-30{32}, to najcięższe i najlżejsze przełożenia znajdą się w tym drugim.

Ps. Może i logiczne, ale czym większa korba {a raczej jej blat}, tym mniejsze powinny być przeskoki między wysokimi przełożeniami.

Przy rowerze z korbą 48T Miałem kasetę o stopniowaniu najmniejszych 11-12-14-16 i była ona lepsza od obecnego 11-13-15-18.

Napisano

Uchmanek napisal, ze przerzutki nie maja rzedowosci. To znaczy ze moge do mojej starej Alivio obslugujacej kasete 7s dac manetki np deore 9s RF i taka konfiguracja obsluzy mi 9 rzedowa kasete?

Napisano

Mam małe pytanko

Posiadam rower z 3 zębatkami z przodu i 6 rzędowym wolnobiegiem z tyłu planuje zamontować 7 rzędowy wolnobieg z tyłu i nie wiem ile powinno być zębów na tych trzech zębatkach z przodu do wolnobiegu 7 rzędowego z tyłu żeby to ze sobą dobrze współpracowało.

ps. przerzutki posiadam do 7 rzędowych.

Prosił bym o szybką odpowiedź ponieważ w piątek wybieram się po te część.

Z góry dzięki.

Napisano
Mam tu sprawę, iż aktualnie mam korbę 42 i kasetę 7-rzędową z najmniejszym trybem 14. Na tym maksymalnym przełożeniu przy rozsądnej kadencji nie mogę utrzymać więcej jak 30km/h. (...)

42/14 daje przełożenie równe 3. U mnie będzie to 39/13 - na tym przełożeniu jeżdżę z prędkościami 35-38 km/h bez osiągania jakiejś wielkiej, przynajmniej dla mnie, wartości kadencji... (szacunkowo licząc wychodzi ok. 90-92)

Ps. Może i logiczne, ale czym większa korba {a raczej jej blat}, tym mniejsze powinny być przeskoki między wysokimi przełożeniami.

Pewnie zależy to też od osobistych preferencji, np. w każdym rowerze który miałem najmniejsze koronki różniły się o 1 (teraz 12-13-14-16-18-21-26-30) a kumpel z kolei woli 11-13-15-... i ciaśniejsze stopniowanie na bardziej miękkich przełożeniach.

• Mod Team
Napisano
Uchmanek napisal, ze przerzutki nie maja rzedowosci. To znaczy ze moge do mojej starej Alivio obslugujacej kasete 7s dac manetki np deore 9s RF i taka konfiguracja obsluzy mi 9 rzedowa kasete?

A weź sobie odkreć linke od przerzutki i zobacz czy klika czy moze płynnie sie porusza ?? :o Pewnie ze mozesz do starej alivio manetki 9sp i bedziesz miałobsługe 9 rzedowej kasety. Ale weź pod uwage ze stara alivio ktora była pod 7sp ma wezszy zakres pracy niz obecne 9sp. A wiec jak by siadłi podumał to by wydumał ze brakło by pola pracy i albo nie miał byś 1-2 moze 3 (niewiem nie liczyłem) albo miał od 1 ale brakło by ci na 8-9. Mogłbyś tez podpiłowac ograniczniki bo spokojnie tak mozna robić z 8sp 9 i bedzie działało ale 7 to niewiem chyba tez.

• 2 lata później...
Napisano

To ja mam pytanie:

Jestem posiadaczem roweru Kross Hexagon V3. Na korbie mam 42, natomiast z tyłu wolnobieg z najmniejszą zębatką 14. Przy takim zestawie, jeżdżąc raczej po ulicach/chodnikach/drogach gruntowych jestem w stanie na płaskim terenie wyciągnąć max 35km/h

I tutaj moje pytanie: czy opłaca się bardziej zmieniać wolnobieg na kasetę (tak jak ktoś już sugerował), czy wystarczy zmiana korby, np na 48? I jakie będą przybliżone koszty obydwu rozwiązań?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...