Skocz do zawartości

[do 1800] Rower MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanownych kolegów.

Ponieważ stary rower nie nadaje się już do niczego pomyślałem, że czas kupić już nowy, i tu zaczyna się mój mały problem, mianowicie jestem zielony jeśli chodzi o rowery, a nie chciałbym wtopić takiej kasy w sprzęt na którym będę cierpiał jak na dotychczasowym, dlatego chciałbym was poprosić o pomoc w tym zakupie, opinie, komentarze i ewentualnie jakieś ciekawsze pomysły. Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

Rower ma być bardziej uniwersalny, choć będę znim jeździł bardziej po szutrach i ulicach, chociaż czasem też wyjedzie się w teren.

Moje typy to:

-Kross Level A4

-Kross Sign DS (1 lub 2)

-Unibike Mission, Fusion

-Merida Matts 20-MD, 20-V N2, TFS 100-V

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

Napisano

Witam

Najlepiej z nich wszystkich wypada level a4 ale przede wszystkim powinieneś się do roweru przymierzyć zanim go zakupisz

Kros ds odpada, ponieważ jest to rower z przeznaczeniem na dirt, lekkie fr

Napisano

Z tego co podajesz to godny polecenia jest Level A4. Sign DS raczej do Twojego stylu jazdy sie nie nada, bo jest do tricków. Od siebie dołoże jeszcze Cube Aim.

Napisano

Dzięki za pomoc :) No sam myślałem bardziej nad tym Krossem A4, ale Cube Aim też przypadł mi do gustu.

Rower ma być do mniejszych dystansów, max 8-10 km dziennie, oprócz terenu to pewnie też będę na nim ćwiczył cokolwiek, cięzko o coś takiego ale póki co dzięki jeszcze raz za pomoc. Pozdrawiam

Napisano

Powiem tak, do jazd do 10km spokojnie zaspokoi Cię rower do 1000zł. Np Kands lub lazzaro bardzo ciekawe opcje dobrze wyposażone (na alivio) i z pewnością wystarczające do tego typu jazdy

I jeszcze jedno na takie jazdy prawdopodobnie lepszy byłby cross niż rower mtb

Napisano

Moim zdaniem z tych co podałeś najlepszym jest KROSS Level A4 jest on uniwersalny dość. DS jest to rower dość ciężki i nie do tego co ty potrzebujesz, unibike jest dużo słabszy od A4 to samo tyczy się meridy.

Napisano

Moim zdaniem z tych co podałeś najlepszym jest KROSS Level A4 jest on uniwersalny dość. DS jest to rower dość ciężki i nie do tego co ty potrzebujesz, unibike jest dużo słabszy od A4 t

nie wiem skad te bajki bierzesz, a4 ma gorszy osprzet aivio altus a unibike alivio acera , poza tym amorki i tyl to samo wiec jak moze byc gorszy ? nawet powiem wiecej najwiecej narzkean na ramy i serwis krossa...

Nie wiem czy sie orientujesz ale ramy unibike ma z manufaktury tajwanskiej ktora robi ramy...kellysa. Takze daleko ramom krossa do ram unibike, zarowno wytrzymaloscia jak i geometria, siedzac na krossie masz wrazenie jakbys mial kręgosłup wypluć dupą....Takie jest moje zdanie poparte uzytkowaniem wczesniej krossa i unibike obecnie - przepasc. O spasowaniu nie mowiąc wiezcznie cos w krossie latało. Nawet sprzedawcy jak zapytas zo ramy mowia..."hmmm no wie Pan..ten tego...czasem pękają..ale to wszystkie s umie...." :) taa wszystkie :D

Napisano
Nie wiem czy sie orientujesz ale ramy unibike ma z manufaktury tajwanskiej ktora robi ramy...kellysa. Takze daleko ramom krossa do ram unibike, zarowno wytrzymaloscia jak i geometria, siedzac na krossie masz wrazenie jakbys mial kręgosłup wypluć dupą....Takie jest moje zdanie poparte uzytkowaniem wczesniej krossa i unibike obecnie - przepasc. O spasowaniu nie mowiąc wiezcznie cos w krossie latało.

Jakkolwiek poprzednik nie ma racji, bo Unibike nie jest "dużo słabszy" od A4, to chyba trochę szanowny kolega również przesadza. W tym segmencie cenowym, różnice między ramami są naprawdę minimalne, ich technologia produkcji wszędzie podobna, więc mówienie, że ramom Krossa daleko do Unibike też nie jest prawdziwe. Geometria to z kolei sprawa indywidualna. Dla mnie na przykład rama A4 jest idealna i kręgosłupa jeszcze nie wyplułem ;). Rower gra doskonale, jedyne co wymieniałem to dętka i linka przerzutki, a jest jeżdżony dość intensywnie. Unibike lubię z kolei bo za te same pieniądze oferuje mimo wszystko lepszy osprzęt.

Napisano

zgadzam sie ze geometria to sprawa indywidualna. Naotmiast osprzet zawsze w unibike jest wyzszy niz w krossie i jesli ktos odpowiada komus ze kross jest zdecydowanie lepszy od unibike ( ktory notabene ma wyzszy osprzet) to nie wiem czy smiac si eczy plakac. Z czapki to wzial ktos czy z wlasnego widizmisie ? Fakty sa faktami, lepszy osprzet w fusionie niz nawet a4 ( minimalnie ) ale zawsze. Wiec ze stwierdzeniem "podobne" jeszcze moglbym sie zgodzic ale jesli ktos wciska komus kit ze jest "lepszy" a nie jest ( pomijam geo ) to jest to tragiczne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...