Skocz do zawartości

[przerzutka tył] deore xt - dobór kasety i manetek

darek156

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Postanowiłem w moim Kelly's Spider '07 wymienić tylną przerzutkę z Alivio na Deore XT. Aktualnie posiadam konfigurację ze standardową 8 rzędową kasetą CS-HG30-8l, matetkami RevoShift (które są bardzo nieprecyzyjne IMHO). Jak wiadomo Deore XT na takiej konfiguracji to wyrzucenie pieniędzy w błoto, jednak zalezy mi na dalszej rozbudowie roweru. Pydanie do Was - doświadczonych - z czym jechać dalej?

Zasanawiam sie, czy lepiej wymienić kasetę na nową, 8 rzedową - bo ta juz się kończy, czy lepiej juz kupic 9-ke i odrazu nowe manetki. Jeśli tak to jakie manetki? Czy musi byc to Deore XT, czy jest coś porównywalnego?

Do czego służy mi rower? Czasmi do pracy, czasami jade w las - bez mega szalenstw, ale lubię czasami przycisnąć. Ogólnie gdzie mnie oczy niosą tam jadę :) Zależy mi na tym, aby sprzęt był niezawodny w terenie i na trasie.

Napisano

jeśli masz w planach przyszłości zakup manetek, to imo od razu lepiej zakupić kasetę 9 i manetki 9, manetki nie muszą być xt, choć tak byłoby najlepiej, mogą być np slx (ale niż już nie schodź). Tak w ogóle to napęd na 9 już przestaje być wspierany przez shimano

Napisano

Myślę, że do XT manetki SLX na 9 rzędów to minimum, w które powinieneś zainwestować. Oczywiście kaseta również nowa.

Pozdrawiam

Napisano

Myślę, że do XT manetki SLX na 9 rzędów to minimum, w które powinieneś zainwestować.

A powiedzcie, czy jest duża różnica z praktycznego punktu widzenia między manetkami SLX a XT? Bo rożnica w cenie to ponad 100 PLN za komplet. Nie miałem nigdy ani jednych, ani drugich i zastanawiam się, czy faktycznie jest sens kupować XT.

Napisano

A powiedzcie, czy jest duża różnica z praktycznego punktu widzenia między manetkami SLX a XT? Bo rożnica w cenie to ponad 100 PLN za komplet. Nie miałem nigdy ani jednych, ani drugich i zastanawiam się, czy faktycznie jest sens kupować XT.

Tu masz na przykładowe wątki o wyższości XT nad SLX, tak więc nie będę pisał ponownie tego co uczeni w piśmie już napisali:

http://www.forumrowe...tki-xt-czy-slx/

http://emtb.pl/forumo/thread-7612.html

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

XT poza mniejsza wagą, i ceramicznym łożyskiem więcej wodotrysków nie posiada i nie działa jakoś cudowniej niż slx czy deore, wydaje mi sie ze lepiej jak by zamiast xt zmieniarki kupić xt manetki.

Napisano

OK, czyli XT jednak znacznie lepiej pracują z tego co wyczytałem i chyba faktycznie skoro mam przerzutkę XT to trzebaby zamontować manetki też XT. Ehh jeszcze dziś oponę rozwaliłem i czas na nową. Chyba zbankrutuje.

Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...