Skocz do zawartości

[1500-2500] MTB z mocowaniem na bagażnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poradźcie proszę co wybrać.

Chcę kupić MTB męski. Może być używany. Zastosowanie to weekendowe wycieczki w teren, wakacyjne wyjazdy w góry i czasem okazyjnie w mieście.

Wzrost 175, waga 76kg, trzeba do tego doliczyć ze 30kg, bo będę woził córkę, może nawet kupię hol i doczepię jej rowerek.

Jazda raczej turystyczna niż sportowa więc chcę dokręcić błotniki i bagażnik.

I tu zaczyna się piewszy problem. Znalazłem używany Scott Scale 80 Alloy, ale zrezygnowałem, bo zobaczyłem na zdjęciu, że on nie ma mocowania do bagażnika i błotników. Obejżałem zdjęcia kilku polecanych na forum MTB i to samo. Wszędzie brak mocowań.

Czy to można w ogóle kupić MTB z dobrą, lekką ramą z możliwością montażu bagażnika i błotników?

Mam wrażenie (nie wiem czy słuszne), że rowery sprzedawane z bagażnikiem i błotnikami to jakby z niższej półki, szczególnie jeżeli chodzi o ciężar.

Kiedyś sporo jeździłem, ale to było dawno. Nie wiem nic na temat amortyzatorów, hamulców tarczowch i tego typu nowości, więc trudno mi się zdecydować co wybrać. Mógłbym wydać nawet więcej niż 2,5 tys. na rower, ale wątpię czy jest sens w moim przypadku. Szukam raczej dobrego stosunku jakości i twałości do ceny. Najbardziej zależy mi na niedużym ciężarze, wolałbym też uniknąć niespodzianeg na trasie...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Piotr

Napisano

Nie lepiej byłoby kupić rower trekkingowy, aniżeli MTB? Z tego co piszesz to będzie znacznie odpowiedniejszy i dostosowany do Twoich oczekiwań wobec niego.

CUBE TOUR

Może coś tutaj wypatrzysz?

Napisano

Nie lepiej byłoby kupić rower trekkingowy, aniżeli MTB? Z tego co piszesz to będzie znacznie odpowiedniejszy i dostosowany do Twoich oczekiwań wobec niego.

CUBE TOUR

Może coś tutaj wypatrzysz?

Dzięki za odpowiedź. Na początku tak myślałem, żeby kupić trekkingowy, ale poczytałem trochę w Internecie i znalazłem kilka opinii znawców, że to niezbyt dobry pomysł, bo lepiej do MTB dołożyć bagażnik i błotniki. I tym tropem poszedłem.

Te Cube. Wyglądają ciekawie, ale trudno mi coś tam wybrać dużo ich i nie ma cen.

Popatrzyłem w sklepach i mam wrażenie, że to chyba będzie powyżej mojego budżetu...

Warto dołożyć?

Pozdr.

Piotr

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Na początku tak myślałem, żeby kupić trekkingowy, ale poczytałem trochę w Internecie i znalazłem kilka opinii znawców, że to niezbyt dobry pomysł, bo lepiej do MTB dołożyć bagażnik i błotniki. I tym tropem poszedłem.

Zawsze zadziwiają mnie pomysły znawców, że rowery zaprojektowane na wyprawy nie są dobre na wyprawy. Przemyśl to sobie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...