nikodem Napisano 23 Lipca 2008 Napisano 23 Lipca 2008 wiesz to w sumie jedna z lepszych gier w domu i jedyna odpalona jak do tej pory na tym laptopie
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Lipca 2008 Mod Team Napisano 23 Lipca 2008 Klaniam, Takie pytanie z gatunku komputerowych. Czy do skryptu wystawiajacego aukcje na Allegro da sie wstawic tubnails (miniaturki) zdjec takie jak popularne na Forum? A jesli tak to jak? Ostatnio strawilem sporo czasu experymentujac i poleglem... Wiem ze mozna wstawiac miniaturki z Fotosika ale czy da sie z Zoltej Zaby? Dodam ze imageshack raczej bardziej mnie i intersuje... OSTRO! I.
rymo Napisano 24 Lipca 2008 Napisano 24 Lipca 2008 Hmm chyba mozna, allegro pozwala na skrypty...jak i pelny kod html.
MrJ Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 A ja mam pytanko a nie chcę zakładać nowego tematu: poszukuję (a raczej będę poszukiwał) skrzyżowania telewizora z monitorem. Tzn. żeby miał normalne wejście sygnału TV (satelita), jakieś gniazdo pod DVD (euro chyba, coś jestem nie w temacie ) i oczywiście wejście komputerowe. Rozmiar... widziałem kilka "telewizoro-monitorów" ale były małe, a mnie interesują rozmiary przynajmniej 21, a najlepiej powyżej ok. 24 cali. Robię to dlatego, że niedługo "zostaną mi w spadku" odtwarzacz DVD (a może i dwa ) i stara, ale jednocześnie nadal jara jednostka komputerowa. I tak używam jej w tej chwili przede wszystkim do muzyki i filmów (do netu się nie nadaje przez brak jakiegokolwiek licencjonowanego programu ), a że monitor siada, pora na zmianę. Z drugiej strony równolegle zbliża się pora wymiany TV (a raczej kupienie nowego, w związku z przyszłościową przeprowadzką) i chciałbym używać jednocześnie tego samego ekranu jako odbiornika TV, oraz do filmów (a w połączeniu z jakimiś głośniczkami i do muzyki) odtwarzanych nie tylko z DVD, ale i komputera. Jest na to jakieś rozwiązanie? Czy jednak lepiej kupić standardową 17kę do kompa i jakieś 28" do TV i DVD??? Z góry THANX za pomoc!
javman Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 ja bym bral osobno bedzie drozej ale 17" monitorek juz za niewielkie pieniazki mozna miec pewnie twoj pc nie ma grafiki z wyjsciem dvi (cyfrowym) a wiec nawet za 300 zl cos bys znalazl... a tv kupisz duze mniej niz 42" sie nie opyla nie no 32 to rozsadne minimum i bedziesz mial z glowy kombinowanie przesuwanie ustawianie etc.
bodziekk Napisano 30 Lipca 2008 Napisano 30 Lipca 2008 A ja mam pytanko a nie chcę zakładać nowego tematu: poszukuję (a raczej będę poszukiwał) skrzyżowania telewizora z monitorem. Tzn. żeby miał normalne wejście sygnału TV (satelita), jakieś gniazdo pod DVD (euro chyba, coś jestem nie w temacie ) i oczywiście wejście komputerowe. Rozmiar... widziałem kilka "telewizoro-monitorów" ale były małe, a mnie interesują rozmiary przynajmniej 21, a najlepiej powyżej ok. 24 cali. Skoro starego komputera używasz do filmów i muzyki, to nie potrzebujesz dużej rozdzielczości. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem mógłby być po prostu telewizor LCD - wszystkie wejścia "telewizyjne" masz, a kartę graficzną podłączasz przez złącze HDMI (pewnie będzie potrzebna przejściówka). Rozwiązanie będzie mieć taką wadę, że jeśli to stary komputer, to nie będziesz mógł na nim odpalać filmów w HD.
MrJ Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Wiem że HD nie pójdą - one będą puszczane przez DVD (jeśli się trafią ). Podobnie zresztą jak VCD. Komp będzie od avi (po doświadczeniach u Mej wiem że czasami odtwarzacz sobie z nimi nie radzi, zdarzają problemy z dźwiękiem albo obrazem), różnych mpegów, rmvb czy nie wiadomo czego jeszcze, no i muzyki (jest niej dziesiątki MB audio + teledyski, koncerty itd)... Czyli nawet "zwykłe" LCD da się podłączyć pod kompa za pomocą tylko przejściówki? PS. Co do rozmiaru - 32" to nie min ale raczej MAX - pokój nie będzie wielki, za to jeszcze ze skośnym dachem i wstawienie tam panel wielkości blatu stołu wyszłoby absurdalnie Zresztą na razie oglądaliśmy filmy na najwyżej 28" i to już było bardzo dużo.
jepek Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Wiem że HD nie pójdą - one będą puszczane przez DVD (jeśli się trafią ). Podobnie zresztą jak VCD. Komp będzie od avi (po doświadczeniach u Mej wiem że czasami odtwarzacz sobie z nimi nie radzi, zdarzają problemy z dźwiękiem albo obrazem), różnych mpegów, rmvb czy nie wiadomo czego jeszcze, no i muzyki (jest niej dziesiątki MB audio + teledyski, koncerty itd)... Czyli nawet "zwykłe" LCD da się podłączyć pod kompa za pomocą tylko przejściówki? PS. Co do rozmiaru - 32" to nie min ale raczej MAX - pokój nie będzie wielki, za to jeszcze ze skośnym dachem i wstawienie tam panel wielkości blatu stołu wyszłoby absurdalnie Zresztą na razie oglądaliśmy filmy na najwyżej 28" i to już było bardzo dużo. To co to za DVD, że HD odtwarza ? Nie rozumiem po co chcesz podłączać DVD skoro z kompa możesz uczynić 'centrum dowodzenia' ? Jaką kwotą dysponujesz ? Ja na Twoim miejscu zakupiłbym HP W2207H ( TUTAJ masz recenzje użytkowników ) do tego dobry tuner pod PCI i zapewne DVD-RW, skoro komp troszkę starszy. Pozdrawiam.
MrJ Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Ups... nobody's fault but mine To tak jak się pisze coś w stanie wczesnoporannym (czytaj: przedpołudniowej ) Jednostka komputera po prostu mi zostanie (nie nadaje się do netu) a nie chcę kupować osobno monitora a osobno TV. DVD chcę podłączyć bo i tak je mam (a raczej ma Ma ), poza tym komp nie czyta np. VCD przez system Win98 - UPRZEDZAM! Więcej niż 2000 i tak w niego nie wejdzie, więc o idealnym systemie jakim jest dla mnie XP nie ma mowy! DVD-RW posiadam już wbudowany. Tuner PCI... znaczy co? A kasa - powiedzmy że trochę ponad 1000, a max do 1500 (ostateczność, ale to dopiero w przyszłym roku) dało by się wysupłać na sam monitor/telewizor.
Huhu Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 A może monitor z wbudowanym tunerem tv 24" 1500zł http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=13094 22" 960 zł http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=11125 W innych sklepach mogą miec więcej. Sprawdzałem tylko na szybko w tym jednym
jepek Napisano 3 Sierpnia 2008 Napisano 3 Sierpnia 2008 Pisząc tuner pod PCI miałem na myśli kartę telewizyjną pod złącze PCI. Skoro możesz dobić nawet do 1500zł, to dlaczego nie zmodernizujesz kompa który będzie bez najmniejszego zacięcia odtwarzał filmy, TV ?
Janisław Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Nie jest to fajny pomysł, bo w takim wypadku żeby obejrzeć TV będzie musiał mieć uruchomiony "piec", czyli większy pobór prądu i dodatkowy hałas. Jeżeli nie ma kasy na monitor i TV osobno co byłoby idealnym rozwiązaniem, to opcje które podał Huhu są najlepsze. Inna sprawa to rozdzielczość, bo nie wydaje mnie się żeby tak archaiczny komputer który nie uciągnie nawet XP będzie w stanie wyświetlić obraz w natywnej rozdzielczości monitora, czyli 1680x1050 dla 22" lub 1920x1200 dla 24"...
MrJ Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Huhu - o coś takiego mi chodzi Aż nie pomyślałem by odwiedzić znajomy sklep komputerowy... Co do jednostki - max rozdzielczość obsługiwana przez Win98 to bodajże 1280x720 o ile się nie mylę, ale muszę sprawdzić... co najwyżej będzie troszkę pixelowato. No i oczywiście sygnał z TV(satelita)/DVD oraz komputerowy mają być niezależne, tzn. żeby oglądać TV lub odtwarzać DVD bez włączania kompa. W modernizację na pewno nie będę pakował kasy. Po prostu ta jednostka mi ZOSTANIE a nie bardzo widzę dla niej inne zastosowanie jak w/w, czyli skrzyżowanie kina z wieżą Bo na wiosnę przejmuję nowszą (sporo nowszą) jednostkę od siostry, a możliwe że Ma dołoży też swoją... po co więcej? Mnie osobiście ok. 22" by wystarczyło (odległość do TV/monitora wyniesie max 1,5 metra) ale już słyszę za uchem "a czemu nie więcej???"
peeres Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 A są Linuksowcy. Używam Ubuntu 8.04 i na laptopie testuje alphe Ubuntu 8.10.
Pirx Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 Na 3 kompach w domu od 7 miesiecy tylko i wylacznie Linux ;D Dwa Debiany( ) i jedno Ubuntu. Dawno, dawno temu SuSE, Mandrake, Aurox.
Fifi Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 Ja używam aktualnie Pardusa i Ubuntu. Polecam. Dawniej Red Hat, Debian, Mandriva...
jepek Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 Panowie od czego zacząć swoją przygodę z Linuksem ? Ściągałem kiedyś jakąś wersję Linuksa - nagrywana na płytę i z niej startował system, jednak nie mogłem sobie jakoś z tym poradzić i szybko to zostawiłem. Teraz z czystej ciekawości i być może licząc na jakieś korzyści chcę zainteresować się Linuksem ? Co polecacie, jakieś źródła ? Pozdrawiam.
Fifi Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 Na początek to może Ubuntu. http://www.ubuntu.pl/pobierz.php
Pirx Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 W przypadku problemów etc polecam: -http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Hardy -http://forum.ubuntu.pl/ -http://ubuntuforums.org/ Polecam ubuntu z całego serca jako system na start
rzymo Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 A może jacyś linuksowcy? Jakiś czas temu się bawiłem, ale system wymagał zbyt wiele uwagi (konfiguracja), więc porzuciłem - nie mam czasu na zabawy z systemem... (mam Vistę 64b i jest mi z tym dobrze ). Nie jest to fajny pomysł, bo w takim wypadku żeby obejrzeć TV będzie musiał mieć uruchomiony "piec", czyli większy pobór prądu i dodatkowy hałas. Ja bym się jednak skłaniał do modernizacji kompa i zakupu tunera na PCI - a hałas kompa można ograniczyć. Dla przykładu mój komp (z grzejących się części: Core2 @ 2.8GHz, kręcony 7600GS, raid0: 2x 2.5'' 5400rpm) - wiatrak boxowy na procku @ 5.7v, w zasilaczu 120mm na 4.8v, nic się nie przegrzewa, komp działa czasami kilka(naście) dni bez przerwy, w dzień przy wyłączonym monitorze żeby sprawdzić czy komp działa to muszę się schylić i zobaczyć czy dioda Power się świeci - kompa po prostu nie słychać. W nocy słyszalny jest delikatny szum
bts Napisano 8 Sierpnia 2008 Napisano 8 Sierpnia 2008 Wow, w sumie to nie liczyłem na taki odzew ;-) A jednak wśród elitarnego grona cyklistów:> są jacyś linuksowcy ;] Arch rlz!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.