Forum rowerowe

• Jesteśmyna

* * * * * 5 głosy

[amortyzator] Rock Shock Dart3 Air

148 odpowiedzi w tym temacie

#81 mrmorty

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 77
  • 1615 postów
  • Imię:Józek

Napisano 11 luty 2012 - 14:44

Uwaga Uwaga - nie używać przerobionego widelca przy temperaturach -20 i niżej :)
Szlag trafił w ciągu tygodnia już drugi zestaw uszczelek na tłoczku(tłoczek na 3 uszczelki). Nastąpiła wymiana sprężyny pnęumatycznej na stalową i czekamy na dodatnie temperatury :)
Dołączona grafika

Rowery

• admin

#82 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 73
  • 1824 postów
  • Imię:kamil

Napisano 11 luty 2012 - 20:28

Rozwaliło Ci o-ringi (fizycznie) czy przestało być szczelnie?
Endurorider.pl 13/05/2012 Merida MATTS update

#83 mrmorty

Master

• Mod Team
  • 1615 postów

Napisano 11 luty 2012 - 20:47

jeden pękł, a dwa poniższe puściły olej w dół i systematycznie puszczają powietrze. Jeszcze przy -10 nie było problemu, ale kilka wyjazdów gdy była idealna temperatura do hodowli pingwinów to moment i po oringach na tłoczku. Mniej więcej w tym czasie pękł mi pancerz hamulcowy(jagwire).
Dołączona grafika

#84 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 11 luty 2012 - 20:58

Najsssss ;D zima to ZUO!

#85 shotgun

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 13
  • 667 postów

Napisano 12 luty 2012 - 16:30

Wyświetl postUżytkownik enduroriderPL dnia 11 luty 2012 - 20:58 napisał

Najsssss ;D zima to ZUO!
Przy szacunie za robote dwa ale.
1 ale - Co to ma wspolnego z Solo Air? Samo nazwanie tego tematu mija sie z celem, tak samo jak nazwa z oryginalem.
2 ale - piszac na wstepie - 1 Dart z pozytywna komora powietrzna, znow ktos jest wbijany w bambuko, poniewaz domyslnie te nazwe stosujemy gdy jest nagatywna. Niewazne czy Dual, czy Solo, wazne , ze wystepuja jednoczesnie negatywna i poytywna.
Te rowzrazanie mnie pasuje tylko do nazwy - 1 Dart z asysta powietrzna, dokladnie jak stare Marzocchi.
To, ze sprezyna zastepuje komore negatywna, nie zmienia faktu, ze nie jest to Solo Air.
Oczywiscie moje zdanie i ogolnie jestem bardzo za tworczoscia i pomyslowoscia.

Rowery

• admin

#86 mrmorty

Master

• Mod Team
  • 1615 postów

Napisano 12 luty 2012 - 18:57

Oczywiście nie raczyłeś przebrnąć przez aż 5(słownie pięć) stron? Już z Kamilem na ten temat się przekomarzaliśmy( [amortyzator] Rock Shock Dart3 Air - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa - strona 4 ), ale dla spokoju ducha Twego zmieniam nazwę.
ad 2 - sprężyną pozytywną, jest w tym wynalazku sprężyna pnęumatyczna, a sprężyną negatywną, jak w przypadku wielu amortyzatorów, sprężyna stalowa.
ad 3 (choć cyfry zabrakło) wspomniane Air Asist - vide Rock Shock Pilot - widziałeś jak toto jest skonstruowane i po co jest tam asysta powietrza i jak działa? Asysta jak sama nazwa wskazuje asystuje, czyli wspomaga działanie sprężyny stalowej!
ad 4 - cytat - regulamin forum 2i ale bez ostrzeżeń bo zaraz będzie że prywata ;)
Może zorganizujemy konkurs jak poprawnie nazwać temat by nikt nie cierpiał?
Dołączona grafika

#87 Jarek516

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 360 postów
  • Imię:Jarek

Napisano 12 luty 2012 - 19:06

Solo nie solo ważne że działa :)
"Kolarstwo górskie nie jest łatwym sportem .Łatwa może być niedzielna przejażdżka.To nigdy się nie zmieni.Za to wyścigi się zmieniają-są coraz trudniejsze."

#88 tobike

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 20
  • 493 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 12 luty 2012 - 19:22

Jakieś kiepski musiały być te oringi skoro pękł jeden a reszta zaczęła puszczać, może kupić jakieś lepsze oringi, mam małe spostrzeżenia co do oringów na podstawie zakupów jakie robiłem w 2011 do swojego warsztatu, część kupiłem w zwykłym hydraulicznym i jakość tych oringów zostawiała wiele do życzenia, natomiast oringi do serwisu reby kupiłem w specjalistycznym sklepie z uszczelnieniami (Oring Szczecin, robią uszczelnienia też na zamówienie, pod różne płyny) i jakość tych oringów jest pierwsza klasa.
Pozdrawiam Tobike

#89 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 12 luty 2012 - 21:13

Miałem napisać to samo co tobike czyli guma gumie nie równa ;) Druga rzecz: ja bym dolał nieco więcej oleju do komory i sprawdził czy to nie pomaga wyeliminować problemu szczelności.

#90 mrmorty

Master

• Mod Team
  • 1615 postów

Napisano 13 luty 2012 - 00:24

Kamil, a zmotywujesz mnie do pracy w wolnostojącym, nieogrzewanym garażu? Ja raczej obstaję za winą mrozu - na pierwszym komplecie oringów jeździłem przeca od jesieni a drugi (zakupiony równocześnie z pierwszym) założony na tłoczek, leżakował sobie w szufladzie. Po tym jak .......... trafił pierwszy komplet, ja wymieniłem tłoczek z oringami i ta sama sytuacja. Do pracy mam na 15, kończę o 21 - wtedy jest już największy hebel(zwłaszcza gdy były u mnie mrozy w ok -30 - Warmia). Po załatwieniu drugiego kompletu, zamontowałem do Signa Duro by jakoś się dało jechać po płaskim i na nim pomykałem aż mi strzelił pancerz z olejem.
Uszczelki(oringi) kupowałem w sklepie rolniczym Agroma - mają zastosowanie w hydraulice w ciągnikach. Sam już nie wiem, ale chyba nie będę kombinował z nowym zestawem na mrozy.
Dołączona grafika

#91 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 13 luty 2012 - 18:53

Łojezu! Jak widzę -30*C to ze mnie życie ucieka :? Weźże rower do domu :)bo jak wszystko odtaje to przynajmniej unikniesz odmrożeń ;) Co do orignów to szukaj takich co są z gumy NRB bo to jest bardzo dobry materiał. Ponownie zaproponuje dolanie oleju: nawet jeżeli wszystko się znowu obkurczy to gęsta (bardzo :P) ciecz powinna wszystko uszczelnić. Nie będę Cię namawiał do eksperymentów żebyś zapalenia płuc nie dostał, ale gdybyś w imię rozwoju nauki samodzielnego dłubania w rowerze zaryzykował i podzielił sie doświadczeniami na forum to byłoby fajnie :D

Użytkownik enduroriderPL edytował ten post 13 luty 2012 - 18:54

#92 tomekp24

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 30 postów

Napisano 14 luty 2012 - 16:32

Rock Shox Dart 3 Half Air - nazwa lekko smieszna (niepoprawna chyba?) za to prawdziwa :icon_cool:

#93 chorinek

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 4 postów

Napisano 04 marzec 2012 - 12:11

U mnie w Darcie 2 sciera sie powoli na lewej goleni chrom(?), na dlugosci okolo 4cm. Powierzchnia stala sie chropowata.
Amortyzator trzyma powietrze dosyc dobrze, ale w nizszych temperaturach jednak minimalnie ono ucieka. Od -10 gdzies w gore juz fajnie sie na nim jezdzi.
Dołączona grafika

#94 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 04 marzec 2012 - 15:08

To czekaj dalej aż się wytrze na wylot albo rozbierz widelec i sprawdź slizg.

#95 chorinek

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 4 postów

Napisano 04 marzec 2012 - 17:38

Jest czyszczony co pewien czas, a uszczelki smarowane olejem 5W. Chyba ze chodzi o cos innego.

#96 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 04 marzec 2012 - 19:22

Jak nie rozbierzesz to nigdy się dowiesz. Inaczej się nie da.

#97 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów
  • Imię:Adam

Napisano 04 marzec 2012 - 19:28

Stawiałbym na zjechany ślizg.

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

#98 mrmorty

Master

• Mod Team
  • 1615 postów

Napisano 06 marzec 2012 - 10:43

rozkręcasz widła, dobrze czyścisz i odtłuszczasz, następnie wiertarka wysokoobrotowa(najlepiej) i szczotka do polerki na przedłużonej końcówce(tak aby starczyło długości do ślizgu). Wkładasz toto do goleni i maksymalne obroty na jakiś czas.
Przy tym patencie zdarta anoda/chrom nie grozi rozszczelnieniem na szczeście, ale będzie szybciej syf się dostawał do środka i zatrzesz ślizgi ostatecznie. W tej sytuacji jedynym rozwiązaniem są neoprenowe osłony. Albo sam sobie uszyjesz z jakiejś starej pianki, albo lizardy. Osłonę oczywiście trzeba będzie regularnie zdejmować by piasek nie dostał się pod spód i większej chryi nie narobił :)
Dołączona grafika

#99 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 06 marzec 2012 - 18:38

Wyświetl postUżytkownik mrmorty dnia 06 marzec 2012 - 10:43 napisał

rozkręcasz widła, dobrze czyścisz i odtłuszczasz, następnie wiertarka wysokoobrotowa(najlepiej) i szczotka do polerki na przedłużonej końcówce(tak aby starczyło długości do ślizgu). Wkładasz toto do goleni i maksymalne obroty na jakiś czas.

Jezusiemaryjo a po to robić??!!! Co chcesz osiągnąć takim zabiegiem? Jeżeli ślizg jest styrany to trzeba założyć nowy a nie piłować Z RĘKI stary. Zamurowało mnie :icon_confused:

#100 mrmorty

Master

• Mod Team
  • 1615 postów

Napisano 06 marzec 2012 - 19:55

Nie mówię tu o piłowaniu a wypolerowaniu ślizgów. Obstawiam że utworzyła tam się warstwa ścierna z brudu. Myślę też że trochę piachu siedzi pod uszczelką kurzową - wszystko to działa jak tarka na ziemniak :)
EnduroriderPL - w firmie wszystkie rowery dla dzieciaków albo są na Zoomach albo na XCT. Dostajesz polecenie od szefa - nie masz zajęć przez 3 dni ale te rowery mają hulać bo przyjeżdża szkoła z dziećmi VIP-ów na obóz. Budżet żaden, renoma wisi na włosku a trzeba jakoś ratować 60 rowerów bo serwisant ciemięga po każdej jeździe traktuje je myjką ciśnieniową...
Wypolerowanie ślizgów wbrew pozorom daje dobre rezultaty :)
Dołączona grafika