[ serwis ] Rock Shox Revelation U-TURN AIR
Napisano 14 styczeń 2012 - 19:23
Sprawdzałeś w tabelach serwisowych RS'a ile wlać oleju do Twojego modelu ??
BESKIDY ALL-MOUNTAIN I NIE TYLKO
Zapraszam do galerii
Rowery
Napisano 16 styczeń 2012 - 01:05
Wazelina techniczna daje rade; spokojnie można ją polecić. Przez przypadek wypłukaliśmy od kumpla z Reby zapewne Fox Fluida z gąbek olejowych (takie biało-kremowe i nie chce się zbytnio wypłukiwać, do tego świetnie smaruje, niestety do momentu aż było za późno nic nie zauważyłem).
W moim amorku też jest kilka rzeczy inaczej ułożonych, nie wiem z czego to wynika:)
Pytanie: Co robią kuleczki pod pokrętłem U-Turn, u mnie ich nie ma i wszystko działa, ew. jeżeli są bardzo imba ważne to niech ktoś poda wymiar poszukam po sklepach z łożyskami:)
Co się stanie jeżeli do MC wlejemy gęstszy olej? czy z komory MC powinno się w jakikolwiek sposób usuwać powietrze? Jeżeli tak, to jak:)
To chyba wszystkie moje pytania
Napisano 16 styczeń 2012 - 10:25
Co do gęstszego oleju, to spowoduje on większe tłumienie.
W temacie odpowietrzania, nie mam pojęcia
Zapraszam do galerii
Napisano 16 styczeń 2012 - 23:22
Użytkownik Juraleona dnia 16 styczeń 2012 - 01:05 napisał
Wazelina techniczna daje rade; spokojnie można ją polecić. Przez przypadek wypłukaliśmy od kumpla z Reby zapewne Fox Fluida z gąbek olejowych (takie biało-kremowe i nie chce się zbytnio wypłukiwać, do tego świetnie smaruje, niestety do momentu aż było za późno nic nie zauważyłem).
W moim amorku też jest kilka rzeczy inaczej ułożonych, nie wiem z czego to wynika:)
Pytanie: Co robią kuleczki pod pokrętłem U-Turn, u mnie ich nie ma i wszystko działa, ew. jeżeli są bardzo imba ważne to niech ktoś poda wymiar poszukam po sklepach z łożyskami:)
Co się stanie jeżeli do MC wlejemy gęstszy olej? czy z komory MC powinno się w jakikolwiek sposób usuwać powietrze? Jeżeli tak, to jak:)
To chyba wszystkie moje pytania
W sumie sa po to, aby u-trun samoistnie sie nie skracal, czylli skrecal pod obciazeniem.
Zmieniajac lepkosc oleju zmieniasz tlumienie.
Nie usuwasz zadnego powietrza z lagi gdzie jest MC
Rowery
Napisano 17 styczeń 2012 - 09:37
Jaki może być powód że po zalaniu tłumika na nowo blokada skoku przez 20 mm nie pracuje? Mam 20 mm zwykłej pracy amortyzatora i dopiero później czuję jak blokada zaczyna działać, w sumie działa to jak źle ustawiony floodgate ale to nic z tych rzeczy. W sumie nie przeszkadza mi to ale wolę żeby na podjazdach nie bujało mnie po 20 mm:D
Napisano 17 styczeń 2012 - 14:00
Napisano 17 styczeń 2012 - 14:44
Użytkownik shotgun dnia 17 styczeń 2012 - 14:00 napisał
Rozkładałem amor na części pierwsze, smarowałem, składałem, zalewałem olejem. Tłumika MC nie rozkładałem a tylko wyjąłem i wytarłem ręczniczkiem nasączonym alko. izopropylowym.
Napisano 17 styczeń 2012 - 15:51
Z drugiej strony - przeciez, blokada nie dziala zero-jedynkowo i zawsze sie widel cos ugina, zanim sie zablokuje. W Reconie mialem wlasnie okolo 20mm.
Napisano 17 styczeń 2012 - 18:08
Dajcie opaske na lage, zeby zmierzyc i ...
Jak pomalu sciskalem widelec, naciskajac na kiere, to blokowalo mi po 3-5cm, jesli zrobilem to szybko - gwaltowne ugiecie to zawsze 20mm. Zakldam, ze MC nie ruszany bo nawet bez wew. regulacji Floodgatea jest minimalna ingerencja w jego czulosc, wyciagajac badz wciskajac jeden element w nim.
Napisano 31 styczeń 2012 - 22:45
Czym można zastąpić red rum lub fluid float ? Może to być np gęsty olej do układów pneumatycznych ? np do siłowników ? Ile może mieć tego W ten red rum lub ten fluid fload ? Wiem ze można lać 5W lub 15W co tam się ma pod ręką, ale chciałbym wlać właśnie coś a'la red run lub fluid fload.
Napisano 01 luty 2012 - 10:29
No chyba, że masz inny rocznik, to tam już może być inaczej.
Co do redruma, to dopiero w tym roku go zastosowałem i nie wiele na jego temat mogę napisać ale puki co dalej jestem zdania, że spokojnie olej 15W wystarczy
Zapraszam do galerii
Napisano 01 luty 2012 - 21:01
Napisano 04 luty 2012 - 09:18
Napisano 14 luty 2012 - 10:49
Rock Shox Revelation U-TURN AIR
?
z mojego Pike-a z dołu goleni ostro cieknie olej i niewątpliwie potrzebuje on serwisu, mogłbym go oddac do Cyklo w Lublinie , tak życza sobie 160zł za serwis + 20zł za uszczelki .
Pytanie jest nastepujace, jaka jest wartosc wszystkich przyżądów oraz oleju do seriwsu RS-a ? Autor tematu zrobił dobra robote i mysle ze moglbym smiało sprobowac samemu 1 raz w zyciu zaserwisowac amor, jezeli pike jest zblizony budowa do revelationa
Napisano 14 luty 2012 - 15:03
Koszt to :
- olej - 35-50 zł za litr
- wazelina 3 zł
- szczypce segera 8-10 zł
- jakiś rozpuszczalnik do zmywania starego oleju 5-10 zł
Napisano 14 luty 2012 - 16:25
Napisano 14 luty 2012 - 16:49
Śmiało rozbieraj, aczkolwiek Twój objaw może świadczyć o tylko niedokręconych dolnych śrubach. Sprawdź to
Zapraszam do galerii