Użytkownik ulvgar edytował ten post 21 maj 2011 - 16:19
[siodelko] Selle Italia SLR XC Gel Flow
Started By Pulse, paź 20 2007 00:53
29 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 maj 2011 - 16:15
Ma ktoś porównanie SLRa XC Gel Flow do Thoorka Gel Flow? Czy SLR jest wygodniejszy? Thoork posiada system Axial Pivot ale specjalnie tego nie odczuwam... Organoleptycznie widzę, że SLR jest nieco lżejszy
Rowery
Napisano 06 wrzesień 2011 - 19:35
Kiedyś jeździłem na SLR TT 135g - w moim wypadku niestety jedna wielka masakra. bardzo źle wspominam to siodełko
Przesiadłem się na San Marco Aspide Arrowhead - jest lepiej, dziura w środku i żel robią swoje. Jednak mój model ma wadę fabryczną, ponieważ pręt złapał luz w stelażu. Siodło do wymiany - mam nadzieję, że na gwarancji.
Bardzo wysoko oceniacie komfort jazdy na SLR Gel Flow. Czy skoro SLR TT odbił się tak negatywnie na moim tyłku, powinienem wogóle zastanawiać się nad wersją Gel Flow?
Bardzo intensywnie myślę o San Marco Zoncolan Arrowhead. Możecie powedzieć coś o tym modelu lub porównać go do SLR Gel Flow? Martwie się, że Zoncolan będzie zbyt twardy - to siodło jest przede wszystkim szosowe
...dodam, że pedałuję z kolanami bardzo blisko ramy - stąd opcja Noshuffle może być dla mnie korzystna.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie wskazówki
Przesiadłem się na San Marco Aspide Arrowhead - jest lepiej, dziura w środku i żel robią swoje. Jednak mój model ma wadę fabryczną, ponieważ pręt złapał luz w stelażu. Siodło do wymiany - mam nadzieję, że na gwarancji.
Bardzo wysoko oceniacie komfort jazdy na SLR Gel Flow. Czy skoro SLR TT odbił się tak negatywnie na moim tyłku, powinienem wogóle zastanawiać się nad wersją Gel Flow?
Bardzo intensywnie myślę o San Marco Zoncolan Arrowhead. Możecie powedzieć coś o tym modelu lub porównać go do SLR Gel Flow? Martwie się, że Zoncolan będzie zbyt twardy - to siodło jest przede wszystkim szosowe
...dodam, że pedałuję z kolanami bardzo blisko ramy - stąd opcja Noshuffle może być dla mnie korzystna.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie wskazówki
Użytkownik crossmax edytował ten post 06 wrzesień 2011 - 19:40
Napisano 21 wrzesień 2011 - 09:56
Wiosną kupiłem rower i siodełko które w nim było zastąpiłem siodełkiem Selle Royal. Jakież było moje zdziwienie, gdy już podczas pierwszej jazdy zauważalne było lekkie gibanie się na boki. Początkowo myślałem, że nie dokręciłem sztycy. Jednak nie - luz widoczny był na dwóch prętach pod siodełkiem. Ich końce zakotwione gdzieś wewnątrz siodełka widocznie się poruszały.
Poszedłem reklamować. Siodełko wysłano do przedstawiciela i po ok 2tyg przyszła odpowiedź, że tego typu kołysanie jest zamierzone i nie jest wadą. Mimo wszystko wymienili mi siodełko na nowe które zachowuje się identycznie. Jednak po paru jazdach chyba przyzwyczaiłem się do tego i już nawet nie zauważam. Może coś w tym jest, że kręcąc na rowerze, poruszają się pośladki i siodełko podąża za nimi? :-)
Poszedłem reklamować. Siodełko wysłano do przedstawiciela i po ok 2tyg przyszła odpowiedź, że tego typu kołysanie jest zamierzone i nie jest wadą. Mimo wszystko wymienili mi siodełko na nowe które zachowuje się identycznie. Jednak po paru jazdach chyba przyzwyczaiłem się do tego i już nawet nie zauważam. Może coś w tym jest, że kręcąc na rowerze, poruszają się pośladki i siodełko podąża za nimi? :-)
Napisano 21 wrzesień 2011 - 21:18
crossmax --> SLRy mają podobny kształt, więc jeśli Twój dyskomfort wynikał z kształtu siodła to raczej nic nie pomoże zmiana na XC Gel Flow. Chyba że dziura pomoże. Używam to siodło od wiosny, dla mnie jest świetne, skorupa bardzo pracuje, jest po prostu miękka mimo niewielkiej ilości żelu.
Subiektywnie jest o wiele wygodniejsze w stosunku do klasycznego SLRa, właśnie przez miękkość skorupy i dziurę.
Subiektywnie jest o wiele wygodniejsze w stosunku do klasycznego SLRa, właśnie przez miękkość skorupy i dziurę.

The faster you are, the slower life goes by.
Napisano 26 wrzesień 2011 - 16:41
Ja mam zwykłego slr xc i jest jak dla mnie git, twierdze że mogłoby być nawet nieco twardsze
Rowery
Napisano 30 styczeń 2012 - 16:58
Użytkownik Klosiu dnia 21 wrzesień 2011 - 21:18 napisał
Własnie mam zamiar sobie takie kupić. Jednak mając zwykle siodło bez dziury odczuwałam dyskomfort po dłuższej jeździe. Jeździłam tez troszeczkę na SLR. Twardawe to siodełko jest ale lepsze niz inne zwykle. Teraz przyszedł czas na Gel Flow.
Powiedzcie mi, jak z kolorem białym? Ciężko to otrzymać w bieli? Jak jest z tymi dziurkami? I ogólnie trwałości materiału? Nie chciałabym kupić czegoś co mi wytrzyma tylko jeden sezon
Napisano 30 styczeń 2012 - 17:06
Widziałem to siodło po ~roku użytkowania i kolor biały jest jak nowy - takie 'śliskie' pokrycie praktycznie się nie brudzi, jedynie czerwony pasek z boku starł się trochę (pewnie od wycierania udem)i u mnie z prętów jakimś cudem znika napis 'reinforce', ale poza tym jest jak nowe 
SLR pracuje bardzo ładnie, do tego jest dość miękkie - jak dla mnie bardzo wygodne.
Dziura? Dziura jak dziura, może być
SLR pracuje bardzo ładnie, do tego jest dość miękkie - jak dla mnie bardzo wygodne.
Dziura? Dziura jak dziura, może być
Napisano 30 styczeń 2012 - 17:09
Dopiero teraz zauważyłam, ze tu mowa o innym siodle 
Mi chodzi o to:

Ktoś używał?
Mi chodzi o to:

Ktoś używał?
Napisano 05 luty 2012 - 18:09
Bo to jest C2,ogólnie jestem zadowolony.Poza tym że po dostaniu się mokrego błota między siodło a mój tyłek zdarła się pierwsza warstwa powłoki.Jest też wersja damska.
Napisano 25 luty 2012 - 12:31
Mam juz to siodelko. Zastanawiam sie tylko, czym je czyscic? Jak o nie dobac? jakies wskazowki? Wybrana przeze mnie wersja kolorystyczna wymaga podjecia takiego tematu